16/5/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς εκπροσώπησε την Κύπρο στην Τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς εκπροσώπησε την Κύπρο
στην Τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ
 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις Βρυξέλλες, η Τακτική Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων. Στη Σύνοδο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης.
Το κύριο θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο ήταν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013, το οποίο θα ασχοληθεί με την Άμυνα και ιδιαίτερα την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και αγοράς, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι Αρχηγοί αντάλλαξαν απόψεις για το ρόλο των ενόπλων δυνάμεων, λαμβάνοντας υπόψη τις στρατιωτικές δυνατότητες της ΕΕ αλλά και τις περικοπές λόγω των οικονομικών περιορισμών.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης για την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ 2013 – 2025, η οποία παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, κ. Antonio MISSIROLI.
Οι Αρχηγοί ενημερώθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Αφρικανικό Κέρας, όπου εκτελούνται η Ναυτική Επιχείρηση (EUNAVFOR ATALANTA) και η Στρατιωτική Αποστολή για εκπαίδευση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Σομαλίας (EUTM Somalia), στην περιοχή του Σάχελ όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η  Στρατιωτική Αποστολή για εκπαίδευση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων του Μάλι (EUTM Mali) και στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπου εκτελείται η Στρατιωτική Επιχείρηση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη (EUFOR ALTHEA).
Η επόμενη Τακτική Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων θα διεξαχθεί το Νοέμβριο 2013.
16/5/2013