16/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

ΚΥΠΕ - Μαρία Αντούνα - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 16/05/2013 09:55

1. Η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων συμφώνησε ότι η Κύπρος θα πρέπει να ολοκληρώσει την προσπάθεια για γρηγορότερη έξοδο από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση εντός της Ευρωζώνης, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που διάβασε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την Τετάρτη το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την Κύπρο, για υποστήριξη του προγράμματος προσαρμογής των κυπριακών αρχών. Η έγκριση επιτρέπει στην άμεση εκταμίευση του ποσού των 86 εκατομμυρίων ευρώ. Η Διευθύντρια του Ταμείου δήλωσε αμέσως μετά ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει την Κύπρο στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα και της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους σε ανεκτά επίπεδα. Προειδοποίησε παράλληλα πως «δεν υπάρχει περιθώριο για ολισθήσεις στην εφαρμογή του».
3. Το Κυπριακό είναι το δεύτερο μετά τη  Συρία θέμα στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που θα έχουν σήμερα στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Εξάλλου, το Κυπριακό απασχόλησε μεταξύ άλλων και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν, ο οποίος συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΓΓ, ο κ. Μπαν ανέπτυξε τη σημασία της χρησιμοποίησης του προσεχούς διαστήματος ως ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος στο κυπριακό πρόβλημα.
4. Λανθασμένη χαρακτήρισε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία την οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης Χριστόφια ο τέως Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και πρώην Υπουργός Οικονομικών (επί 30 μήνες) στην Κυβέρνηση Παπαδόπουλου, Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος θεωρεί ότι υπήρξε ολέθρια για την οικονομία της Κύπρου η αργοπορία που υπήρξε στην έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνομολόγηση Δανειακής Σύμβασης με την Τρόικα.
5. Συνολικά δώδεκα πτήσεις αναμένεται να επηρεαστούν από τη σημερινή τετράωρη απεργία στην Ελλάδα, πέντε αναχωρήσεις και επτά αφίξεις, από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Οι επηρεαζόμενες πτήσεις αφορούν τα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου των Αεροδρομίων της Κύπρου, Αδάμος Ασπρής, μια πτήση, που ήταν προγραμματισμένη για τις 11.30πμ από το αεροδρόμιο Πάφου για την Πάτρα, ακυρώνεται, ενώ οι υπόλοιπες θα πραγματοποιηθούν σε νέες ώρες εκτέλεσης. Από τη στάση εργασία αναμένεται να επηρεαστούν περίπου 2.000 επιβάτες.
6. Κλινικά νεκρός είναι ο ύποπτος για τη ληστεία την περασμένη Δευτέρα σε αρτοποιείο στην Επαρχία Λευκωσίας τον οποίο πυροβόλησε αστυνομικός σε εντεταλμένη υπηρεσία, κάνοντας χρήση του υπηρεσιακού του περιστρόφου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ Εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας.
7. Τη στήριξη της Παγκύπριας Συντεχνίας των Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ) των Κυπριακών Αερογραμμών στις προσπάθειες της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του εθνικού μας αερομεταφορέα εκφράζει η ηγεσία της συντεχνίας. Παράλληλα διατυπώνει τη θέση πως το θέμα της καθόδου εμπειρογνωμόνων της Luftansa δεν είναι δουλειά των συντεχνιών αλλά του ιδιοκτήτη της εταιρείας που είναι το κράτος.
8. Η έκθεση της Moneyval για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, αναφέρεται σε πολύπλοκες δομές διεθνών εταιρειών και διασυνοριακές συναλλαγές με αντισυμβαλλόμενα μέρη σε διάφορες χώρες, χαρακτηριστικά που όπως προσθέτει, είναι εγγενώς ευάλωτα στην ελλιπή εφαρμογή του πλαισίου κατά του ξεπλύματος και παρουσιάζουν τον υψηλότερο κίνδυνο στον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο. Η Moneyval έλεγξε 13 από τα συνολικά 41 τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο, δείγμα το οποίο θεωρείται πολύ μεγάλο.
9. Συγκεκριμένα μέτρα που θα βοηθήσουν την Ευρωζώνη να βγει από την ύφεση, αναμένουν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις 22 Μαΐου, αλλά και από την τακτική στις 28-29 Ιουνίου, δήλωσαν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στις Βρυξέλλες.
10. Ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, η Τσέλσι επικράτησε 2-1 της Μπενφίκα στον τελικό του Γιουρόπα Λίγκ, στο Άμστερνταμ, με τον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων. Νωρίτερα οι Λονδρέζοι είχαν προηγηθεί με τον Τόρες στο 60`, ενώ οι "Αετοί της Λισαβόνας" ισοφάρισαν με πέναλτι του Καρντόσο στο 68`.
(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΓΚ/ΜΜ)