31/5/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης με τους αρχηγούς των κομμάτων 31/05/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Μετά τη λήξη της σύσκεψης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Στο πρώτο στάδιο της σύσκεψης έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο για όσες εξελίξεις έλαβαν χώρα από την προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Σώμα για το χθεσινό δείπνο με τον κ. Έρογλου, καθώς και για τις συναντήσεις του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη συνάντησή του, χθες, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ρούμπιν.

Το κύριο μέρος της σύσκεψης σήμερα επικεντρώθηκε στη συζήτηση που αφορά το πρόβλημα με τις μαζικές προσφυγές και πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Για το όλο ζήτημα, αποφασίστηκε η σύσταση διακομματικής Επιτροπής η οποία, με τη βοήθεια συμβούλων, θα μελετήσει το όλο θέμα και σε επόμενη συνεδρία είτε των αρχηγών των κομμάτων είτε του Εθνικού Συμβουλίου, θα δώσει τις συμβουλές για το τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε να περιοριστεί αυτό το μαζικό φαινόμενο που δημιουργεί όντως σοβαρό πρόβλημα στην άσκηση πολιτικής».

Ερωτηθείς αν δόθηκαν στοιχεία στους πολιτικούς αρχηγούς για τον αριθμό αυτών των προσφυγών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δόθηκαν στοιχεία, αλλά περιμένουμε να δοθούν ακόμη περισσότερα με τη σύσταση της Επιτροπής η οποία όντως θα πρέπει να μελετήσει σε βάθος το ζήτημα, διότι φαίνεται να έχει πάρα πολλές πτυχές».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν στοιχεία για τις πωλήσεις που έχουν γίνει, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες διότι είναι θέμα που έχει σχέση ακόμα και με το ΕΔΑΔ και θα ήθελα να μην επεκταθώ διότι πιστεύω πως οποιαδήποτε επέκταση του θέματος και συζήτηση θα κάνει περισσότερη ζημιά από ό,τι νομίζουμε».

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχει περίγραμμα γι’ αυτή τη διακομματική Επιτροπή, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η Επιτροπή απλώς θα μελετήσει σε βάθος το ζήτημα και θα φέρει ενώπιον της σύσκεψης αρχηγών ή του Εθνικού Συμβουλίου όλα τα πορίσματά της».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη για το θέμα που αφορά τέσσερις κυπριακές τράπεζες, και αν ήταν, σε ποιές ενέργειες έχει προβεί, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «το ζήτημα αυτό έχει σχέση με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Για όσους έχουν ήδη επισκεφθεί την ιστοσελίδα της εφημερίδας, θα έχουν δει ότι έχει δώσει πολύ σημαντικές και αποφασιστικές απαντήσεις η κα Παπακυριακού της ΜΟΚΑΣ. Και παραπέμπουμε εκεί διότι οι απαντήσεις αυτές είναι πάρα πολύ τεκμηριωμένες».

Κληθείς να στείλει μήνυμα προς τους πολίτες αναφορικά με το θέμα των περιουσιών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν και είναι πάγια θέση ότι, από τη στιγμή που ουσιαστικά ασκείται αυτή η προσφυγή στην επιτροπή των κατεχομένων, δημιουργούνται σαφέστατα προβλήματα άσκησης ευρύτερης πολιτικής εθνικού συμφέροντος».

Ερωτηθείς αν το μήνυμα είναι να μην προσφεύγουν, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι σαφής η απάντηση μου. Σαφέστατη».