29/5/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Διεξήχθη επιτυχώς η επιτελική άσκηση του Υπουργείου Άμυνας «ΑΘΗΝΑ 2013»




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Διεξήχθη επιτυχώς η επιτελική άσκηση
του Υπουργείου Άμυνας «ΑΘΗΝΑ 2013»

Άρχισε χθες και ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία η Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΘΗΝΑ 2013».
Η ΤΑΑΣ «ΑΘΗΝΑ 2013» είναι εθνική διακλαδική άσκηση επί χάρτου, η οποία διευθύνεται από το Υπουργείο Άμυνας, και σκοπός της είναι η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων και φορέων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διαδικασίες χειρισμού κρίσεων με στόχο την επίτευξη του αναγκαίου συντονισμού και την αποτελεσματικότερη λειτουργίας σε περιβάλλον σταδιακής έντασης, κρίσης, στρατιωτικής και πολιτικής κινητοποίησης.  Επίσης στόχευει στην εξάσκηση και εμπλοκή όλων των επιπέδων λήψης απόφασης (ΓΕΕΦ, Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ), Υπουργικό Συμβούλιο).
Κατά τη διάρκεια της άσκησης ενεργοποιήθηκαν πλήρως το εθνικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου, πληροφοριών και επικοινωνιών.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου μετά το πέρας της άσκησης είπε:
«Σήμερα διεξήχθη η τελική φάση της άσκησης κατά την οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Συγκοινωνιών και Έργων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Γενικοί Διευθυντές των πιο πάνω Υπουργείων καθώς επίσης και εκπρόσωποι κυβερνητικών υπηρεσιών και φορέων της Δημοκρατίας.
Κατά τη συνάντησή μας μελετήθηκαν πιθανά σενάρια έντασης και κρίσης καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Αριθμός των σεναρίων αφορούσε την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας στην  Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Εντοπίσαμε τις ελλείψεις, τα προβλήματα και τα κενά, με στόχο να ληφθούν πολύ σύντομα πολιτικές αποφάσεις για την επίλυσή τους καθώς και για τη βελτίωση των δυνατοτήτων μας, όσον αφορά:
-          το συντονισμό και τις ενέργειες μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και υπηρεσιών του κράτους,
-          τον εντοπισμό αποτελεσματικότερων τρόπων αντίδρασης σε κάθε ενδεχόμενο και,
-          τη λήψη σωστών και έγκαιρων αποφάσεων.
Τέλος, αποφασίστηκε η σύγκληση, το συντομότερο δυνατό, σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων και φορέων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου και του ΓΕΕΦ προκειμένου να δρομολογήσουμε διαδικασίες επίλυσης όλων των πιο πάνω προβλημάτων με την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο».








29/5/13