14/5/13

Δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Πέτρου Πετρίδη για το θέμα δημιουργίας Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων 14/05/2013

Με αφορμή τις δηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες αναφορικά με την ανέγερση Ογκολογικών / Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων σε Λευκωσία και Λεμεσό θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:

• Για τη δημιουργία δύο Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων απαιτείται συνολικό ποσό ύψους €22.700.000. Πέραν αυτού, για την λειτουργία τους απαιτείται ποσό που υπερβαίνει τα €3 εκ. ανά έτος.

Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα οικονομικά δεδομένα και τους περιορισμούς που υπάρχουν στην πρόσληψη προσωπικού, η άμεση υλοποίηση της απόφασης για ανέγερση Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

• Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί για το ύψος της χορηγίας του κράτους προς το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, πρέπει να σημειωθεί ότι η χορηγία, πέραν των ακτινοθεραπευτικών υπηρεσιών περιλαμβάνει και ένα ευρύ φάσμα παροχής υπηρεσιών ογκολογίας όπως νοσοκομειακή νοσηλεία, φαρμακευτική αγωγή, εξωτερικά ιατρεία.

• Κατά τις διαβουλεύσεις που έγιναν με την Τρόικα ζητήθηκε όπως επικαιροποιηθούν οι μελέτες που αφορούν τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικών κέντρων. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η λήψη της καλύτερης υπό τις περιστάσεις απόφασης, η οποία να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων ασθενών.


Εν κατακλείδι, θα ήθελα να τονίσω ότι η δημιουργία δημόσιων Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων παραμένει στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας. Παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες το Υπουργείο Υγείας θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για το καλώς νοούμενο συμφέρον των καρκινοπαθών.