14/5/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων Κούρδων που βρίσκονται έξω από το Υπουργείο


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος είχε συνάντηση χθες με αντιπροσωπεία Κούρδων από τη Συρία οι οποίοι διαμαρτύρονται έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν όπως τους δοθεί καθεστώς πολιτικής προστασίας και παραμένουν έξω από το Υπουργείο για 15η μέρα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Αντρέας Ασσιώτης καθώς επίσης και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Χάσικος επισήμανε στον αντιπρόσωπο των διαμαρτυρομένων πως έχει καταβληθεί προσπάθεια εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου συλλογής και καταγραφής των δεδομένων των προσώπων που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία σε μια προσπάθεια καλύτερης αξιολόγησης όλων των περιπτώσεων ξεχωριστά, κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατό γιατί δεν επεδείχθη εκ μέρους των διαμαρτυρομένων οποιαδήποτε διάθεση για συνεργασία.

Στο πλαίσιο της συνάντησης υπεδείχθη εκ μέρους του Υπουργείου πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί, όπως δεν το έχει πράξει ούτε στο παρελθόν, να παραχωρήσει καθεστώς πολιτικής προστασίας σε άτομα στη βάση της εθνικής καταγωγής και μόνο, αλλά θα πρέπει να υπάρξει εξέταση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και για αυτό το λόγο θα πρέπει οι διαμαρτυρόμενοι να προχωρήσουν στην υποβολή αίτησης παραχώρησης ασύλου στην Υπηρεσία Ασύλου και να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές.

Με την υποβολή των αιτήσεων για παραχώρηση ασύλου οι ενδιαφερόμενοι θα υπόκεινται στο καθεστώς που διέπει τους αιτητές ασύλου όπως αυτό καθορίζεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η παροχή ωφελημάτων και το δικαίωμα στην εργασία για τους αιτητές ασύλου καθορίζονται από τη νομοθεσία της Δημοκρατίας και αυτό είναι το πλαίσιο μέσα από το οποίο μπορούν να εξεταστούν τα αιτήματα των διαμαρτυρομένων, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξαν εκ μέρους των διαμαρτυρομένων ισχυρισμοί που αφορούν μακροχρόνιες καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων ή τη μη ικανοποιητική προστασία ατόμων που διαμένουν στη Δημοκρατία, ισχυρισμοί όμως οι οποίοι δεν τεκμηριώθηκαν από τον αντιπρόσωπο των διαμαρτυρομένων.

Ο κ. Χάσικος ζήτησε από τον αντιπρόσωπο των διαμαρτυρομένων τον τερματισμό της διαμαρτυρίας και την αποχώρηση τους από τον χώρο που καταλαμβάνουν εκτός του Υπουργείου, ώστε να τερματιστεί η αχρείαστη ταλαιπωρία ανήλικων παιδιών. Ζήτησε παράλληλα όπως υπάρξει συνεργασία εκ μέρους των διαμαρτυρομένων για την επίλυση των αιτημάτων τους στο πλαίσιο που καθορίζει ο νόμος, διαβεβαιώνοντας τους ότι η νομοθεσία του κράτους δεν αφήνει κανένα κενό στην προστασία των διαμαρτυρομένων.