13/5/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη στην εκδήλωση για την Ημέρα Ευρωπαϊκής Επαγρύπνησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, στη Λευκωσία – 11.5.2013

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου να απευθύνω χαιρετισμό με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Οικογένειας από τις 10 έως τις 12 Μαΐου στα πλαίσια της Ημέρας Ευρωπαϊκής Επαγρύπνησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια.

Απώτερος σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την ασθένεια αυτή και η ενημέρωση για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας και της συνεπακόλουθης θεραπευτικής αγωγής.

Στη χώρα μας οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δημοσιογραφικές διασκέψεις, ανακοινώσεις τύπου, διαλέξεις, απευθείας ενημέρωση του κοινού, προβολή ταινιών σχετικά με το θέμα καθώς και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης. Συγχαίρω ιδιαίτερα την Ομάδα Εργασίας της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, αλλά και για τη διαχρονική προσφορά της Εταιρείας προς τους καρδιοπαθείς του τόπου μας.

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί μια χρόνια πάθηση που οφείλω να ομολογήσω ότι είναι αρκετά υποτιμημένη. Στην πάθηση αυτή η καρδιά αδυνατεί να εκτελεί το ρόλο της ως αντλία και να αποστέλλει αίμα στα διάφορα μέρη του σώματος, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης ή άλλων δραστηριοτήτων. Κύριες αιτίες της καρδιακής ανεπάρκειας αποτελούν η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση καθώς και ο διαβήτης. Ως αποτέλεσμα οι πάσχοντες παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, συμπτώματα δύσπνοιας κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας, βήχα, πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων, κούραση και ταχυκαρδία.

Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία εκτιμούν ότι στην ευρωπαϊκή επικράτεια περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν καρδιακή ανεπάρκεια, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το επίπεδο υγείας των Ευρωπαίων πολιτών. Παράλληλα, αυξάνονται τα κόστη της θεραπευτικής αντιμετώπισης της πάθησης αυτής, ειδικά σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη εξαιτίας της οικονομικής περισυλλογής στα πλείστα κράτη καθώς και των συνεπακόλουθων αναγκαίων περικοπών στον τομέα της υγείας.

Το γεγονός αυτό αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους σχεδιαστές πολιτικής υγείας είτε ο σχεδιασμός είναι άμεσος, μεσοπρόθεσμος ή μακροπρόθεσμος. Οι ενέργειές μας θα πρέπει να εστιαστούν κυρίως στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας μέσω της διαμόρφωσης ενός υγεινο-διαιτητικού μοντέλου ζωής και της υιοθέτησης μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς η οποία θα πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία.

Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι αδιαμφισβήτητα μπορούν να διαφοροποιηθούν. Αυτοί αφορούν κυρίως τη διατήρηση των επιπέδων των λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα από τη φυσική δραστηριότητα και τον έλεγχο του βάρους, τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, τον περιορισμό του αλατιού και την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών καθώς και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Μέσα στους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνεται το κάπνισμα και ο αρρύθμιστος διαβήτης.

Σύμφωνα με στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η εφαρμογή των οδηγιών αυτών μπορεί να ελαττώσει τη συχνότητα των καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 50-70%.

Αδιαμφισβήτητα, ο ρόλος του θεράποντος ιατρού, τόσο του Καρδιολόγου όσο και του Γενικού Ιατρού, παραμένει καθοριστικός και οι επισκέψεις θα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η ανάπτυξη στενής συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών Υγείας καθώς και των ασθενών αποτελεί το κλειδί της επιτυχούς αντιμετώπισης της πάθησης, με απώτερο πάντα σκοπό την παροχή ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς το σύνολο των πολιτών.

Στο σημείο αυτό επιτρέψετέ μου , αγαπητοί φίλοι και φίλες, να σας διαβεβαιώσω ότι τόσον εγώ προσωπικά όσο και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου γενικότερα βρισκόμαστε δίπλα σας και στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες που γίνονται, στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο σύνολο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα μας στα πλαίσια της Ημέρας Ευρωπαϊκής Επαγρύπνησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια.