31/5/13

Πραγματοποιήθηκε η 11η Περιφερειακή Συνάντηση των Εθνικών Αρχών των Κρατών Μερών της Ασίας, στη Λευκωσία 31/05/2013

Πραγματοποιήθηκε στις 28-30 Μαΐου στη Λευκωσία, η 11η Περιφερειακή Συνάντηση των Εθνικών Αρχών των Κρατών Μερών της Ασίας του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ). Στη συνάντηση, την οποία διοργανώνει η Τεχνική Γραμματεία του ΟΑΧΟ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, συμμετέχουν εκπρόσωποι αριθμού κρατών της ασιατικής γεωγραφικής ομάδας που είναι μέλη του ΟΑΧΟ. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στην Κύπρο τέτοια συνάντηση.


Την τελετή έναρξης της συνάντησης προσφώνησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης και η Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΧΟ Πρέσβης Grace Asirwatham. Στην προσφώνηση του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της αποστολής του ΟΑΧΟ για την πλήρη εξάλειψη των χημικών όπλων και διαβεβαίωσε για τη βούληση της Κύπρου να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες του Οργανισμού. Η Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΧΟ εξήρε τη συμβολή της Κύπρου στις εργασίες του Οργανισμού και αναφέρθηκε στη μέχρι στιγμής επιτυχή διαδρομή του και τις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις.

Κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, η Πρέσβης Asirwatham πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Ανδρέα Δ. Μαυρογιάννη, τη Διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους δρα Πόπη Νικολαΐδου-Κανάρη και τον Επικεφαλής της Κυπριακής Εθνικής Αρχής για τον ΟΑΧΟ κ. Βασίλη Πολεμίτη. Έδωσε επίσης διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.