31/5/13

Ετοιμασία Στρατηγικών Χαρτών Θορύβου για πολεοδομικά συγκροτήματα με πληθυσμό μεγαλύτερο των 100.000 ατόμων 31/05/2013

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι στις 26 Απριλίου, 2013, υπέγραψε με τον Συμβουλευτικό Οικο Σ.Σ.Ε Σύμβουλοι Συγκοινωνιών Έργων & Περιβάλλοντος Α.Ε., Σύμβαση για την ετοιμασία των Στρατηγικών Χαρτών Θορύβου για τις πόλεις της Λευκωσίας και της Λεμεσού. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται στις €315.000, συν Φ.Π.Α., και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2015.


Σκοπός της μελέτης είναι η χαρτογράφηση και καταγραφή του κυκλοφοριακού περιβαλλοντικού θορύβου στις δυο αυτές πόλεις και η εκπόνηση Σχεδίων Δράσης, που στοχεύουν στην πρόληψη και τον περιορισμό του, όπου χρειάζεται.

Η υποχρέωση για τη Στρατηγική Χαρτογράφηση του Κυκλοφοριακού Περιβαλλοντικού θορύβου από την οδική κυκλοφορία προκύπτει από τις υποχρεώσεις της Κύπρου με βάση σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία. Η μελέτη αυτή είναι συνέχεια προηγούμενης που πραγματοποιήθηκε το 2008, όταν χαρτογραφήθηκε ο κυκλοφοριακός περιβαλλοντικός θόρυβος στους οδικούς άξονες περάν των 6 εκατ. κινήσεων τον χρόνο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις περιοχές όπου η έκθεση του πληθυσμού στον κυκλοφοριακό θόρυβο δυνατό να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των πολιτών αλλά και να προκαλεί πρόβλημα σε ευαίσθητους δέκτες όπως σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ. Σημαντικό στοιχείο, επίσης, αποτελούν τα μέτρα που θα εισηγηθεί η μελέτη για διαφύλαξη της ποιότητας του ακουστικού περιβάλλοντος όπου αυτή είναι καλή, κυρίως στις οικιστικές περιοχές.