4/4/13

Δήλωση για την Κύπρο από τον Olli Rehn, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Christine Lagarde, Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου 03/04/2013

Οι Kυπριακές αρχές έχουν υποβάλει ένα πολυετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Οι στόχοι του προγράμματος είναι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η επίτευξη δημοσιονομικής βιωσιμότητας προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και για τις προοπτικές ανάπτυξης που θα διατηρήσουν τη μακροπρόθεσμη ευημερία του πληθυσμού.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε σημαντικά μέτρα που ήδη έχει λάβει η Κύπρος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δύο μεγαλύτερων τραπεζών και περιλαμβάνει ένα σύνολο μέτρων που αποσκοπούν στη διασφάλιση ενός σταθερού, βιώσιμου και διαφανούς χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ενώ η Κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια καλά ρυθμισμένη δημοσιονομική προσαρμογή που εξισορροπεί τις βραχυχρόνιες κυκλικές ανησυχίες και τους μακροπρόθεσμους στόχους της βιωσιμότητας, ενώ παράλληλα προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες. Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας θα επανεξεταστεί με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το πρόγραμμα προωθεί εκτενείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σημαντικές προκλήσεις βρίσκονται μπροστά για την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται δίπλα στην Κύπρο και τον Κυπριακό λαό για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της ανάπτυξης για τη χώρα και τους ανθρώπους της.