4/4/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Διαδρομή των Γυμνασίων Αμμοχώστου από το 1955 μέχρι το 1974», χθες στη Λευκωσία 04/04/2013


Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που με διακατέχει γιατί βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να απευθύνω χαιρετισμό στην παρουσίαση της έκδοσης του Συλλόγου Αποφοίτων και Φίλων των Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου «Η Διαδρομή των Γυμνασίων Αμμοχώστου από το 1955 μέχρι το 1974».

Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική έκδοση, για την οποία συγχαίρω θερμά τόσο τον Σύλλογο Αποφοίτων και Φίλων των Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου όσο και τον συγγραφέα του βιβλίου κ. Δημήτρη Λεβέντη.

Κυρίες και Κύριοι

Η πόλη του Ευαγόρα, που εδώ και 39 χρόνια στενάζει κάτω από την μπότα του τουρκικού Αττίλα, πέρα από τη μεγάλη οικονομική της ανάπτυξη λόγω της άνθισης του τουρισμού και του εμπορίου που γινόταν στο λιμάνι της - το μεγαλύτερο της Κύπρου - είχε πάντοτε να επιδείξει μια σημαντική πολιτιστική και πνευματική δράση.

Και όπως ήταν πολύ φυσικό, πρωταγωνιστές της πνευματικής αυτής ανάπτυξης ήταν τα Ελληνικά Γυμνάσια Αμμοχώστου και οι εκπαιδευτικοί που τα υπηρέτησαν. Τα Ελληνικά Γυμνάσια Αμμοχώστου υπήρξαν φυτώρια ανώτερης μόρφωσης και πυρήνας ανάπτυξης της ελληνικής παιδείας, αποδίδοντας πάντοτε ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμό, την τέχνη, τον αθλητισμό και την εθνική αγωγή των παιδιών με τα ιδανικά της πατρίδας, της θρησκείας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Η αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία που οι φωτισμένοι εκπαιδευτικοί μεταλαμπάδευαν στις ψυχές των νέων καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχθούν τα Ελληνικά Γυμνάσια Αμμοχώστου σε φυτώρια αγωνιστών και ηρώων της κυπριακής ελευθερίας.

Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα, το οποίο αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην ιστορία της εκπαίδευσης και ιδίως των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου και ένα σπουδαίο βιβλίο για την ιστορία της Αμμοχώστου, παρουσιάζει την ιστορική διαδρομή των εξατάξιων Γυμνασίων της πόλης του Ευαγόρα από το 1955 μέχρι το 1974, οπότε η πορεία τους διακόπηκε απότομα εξαιτίας της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και της κατάληψης της πόλης.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αποτελεί τη συνέχεια του κλασικού και πολύτιμου βιβλίου του αείμνηστου Λαπηθιώτη ιστορικού Κώστα Π. Κύρρη, Ιστορία της Μέσης Εκπαιδεύσεως Αμμοχώστου 1191-1955 ιδίως δε του Ε.Γ.Α., που εκδόθηκε το 1967.

Σημαντικό στοιχείο του βιβλίου είναι ότι μέσα στις σελίδες του υπάρχει κατάλογος των καθηγητών και των μαθητών των γυμνασίων, γεγονός που του προσδίδει ιδιαίτερη σημασία, λόγω του ότι τα Γυμνάσια είναι υπό κατοχή και τα αρχεία έχουν χαθεί. Ανάμεσα στους καθηγητές συγκαταλέγονται μεγάλες φωτεινές πνευματικές φυσιογνωμίες της Κύπρου, που τίμησαν και καταξίωσαν τα Ελληνικά Γυμνάσια Αμμοχώστου, όπως οι Κυριάκος Χατζηιωάννου, Παναγιώτης Περσιάνης, Κυριάκος Πλησής, Νίκος Αγγελίδης, Κλαίρη Αγγελίδου, Νικόλαος Κονομής, Κώστας Κύρρης, Χριστόφορος Μηλιώνης, Θεοδόσης Νικολάου, Πολύβιος Νικολάου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Σέργης, Νέλλη Τσουγιοπούλου – Σαβεριάδου, Κυριάκος Χαραλαμπίδης.

Από τους εκατοντάδες απόφοιτους ή τελειόφοιτους των Γυμνασίων της περιόδου 1955 -1974, τα ονόματα των οποίων καταγράφονται στο βιβλίο, που καταξιώθηκαν, διακρίθηκαν ή συνεχίζουν να διακρίνονται στον στίβο των εθνικών αγώνων αλλά και της καθημερινής κοινωνικής, οικονομικής και της ευρύτερης πολιτιστικής και πνευματικής ζωή του τόπου, αρκεί εδώ να αναφέρω μόνο δύο ονόματα, του Πετράκη Γιάλλουρου και του Παναγιώτη Τουμάζου.

Ως εκ τούτου, το βιβλίο «Η Διαδρομή των Γυμνασίων Αμμοχώστου από το 1955 μέχρι το 1974» αποτελεί τον καλύτερο και αδιάψευστο μάρτυρα της λαμπρής ιστορίας και της προσφοράς των Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου στην παιδεία και την πνευματική ζωή της πόλης του Ευαγόρα.

Φίλες και Φίλοι

Η κατοχή της Αμμοχώστου εδώ και 39 χρόνια από τον τουρκικό Αττίλα αποτελεί μια ανοιχτή πληγή στο σώμα της μαρτυρικής μας πατρίδας. Ο αγώνας για την απόδοση της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της αποτελεί βασική προτεραιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε καθημερινά να αγωνιζόμαστε, παράλληλα με την προσπάθεια που καταβάλλουμε σήμερα για τη διάσωση της οικονομίας μας.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τη σημερινή παρουσίαση του βιβλίου, εκφράζοντας εκ νέου τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τον συγγραφέα κ. Δημήτρη Λεβέντη και προς τους διοργανωτές, που είναι ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου.

Τέλος, εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου πολύ σύντομα να μπορέσουμε και πάλι να βαδίσουμε ελεύθερα και ανεμπόδιστα στους δρόμους της αγαπημένης πόλης του Ευαγόρα και να λειτουργήσουμε όπως και πριν τα Ελληνικά Γυμνάσια της Αμμοχώστου με τη σπουδαία παράδοση και τη λαμπρή ιστορία.