23/4/13

Δραστηριότητες του Τμήματος Δασών στα πλαίσια της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, με στόχο την υπενθύμιση, την ευαισθητοποίηση και την ουσιαστικότερη συμμετοχή των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των δασών, έχει καθιερώσει και διοργανώνει κάθε χρόνο την Εβδομάδα Προστασίας των Δασών. Για φέτος η εβδομάδα αυτή καθορίστηκε για την περίοδο 26 Απριλίου μέχρι 2 Μαΐου και κατά τη διάρκειά της θα γίνουν οι ακόλουθες δραστηριότητες:

Την Παρασκευή 26 Απριλίου, στις 9.30 π.μ. ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης θα κηρύξει την έναρξη της Εβδομάδας σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Συντονιστικό Κέντρο Πυρόσβεσης που βρίσκεται στα γραφεία του Τομέα Δασικής Μηχανικής, Προστασίας και Υλοχρηστικής, στην Αθαλάσσα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση γνωριμίας μεταξύ Λειτουργών του Τμήματος Δασών και Λειτουργών άλλων Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πυροπροστασία καθώς και απονομή τιμητικής πλακέτας στις κοινότητες Μιτσερού, Σκαρίνου και Αγίου Νικολάου για τη συμβολή τους στην πυροπροστασία των δασών της Κύπρου. Επίσης, τιμητική πλακέτα θα απονεμηθεί και στην εταιρεία Mogglia Trading Ltd για τη δωρεάν παραχώρηση μικρού οχήματος στο Τμήμα Δασών.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με επίδειξη από πυροσβεστικό αεροπλάνο του Τμήματος Δασών (Η επίδειξη πραγματοποιείται στα πλαίσια των ασκήσεων ετοιμότητας των χειριστών).

Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί η προβολή των μηνυμάτων της Εβδομάδας ως ακολούθως: Μέσα από σχετικές εκπομπές την Κυριακή, 28 Απριλίου τόσο από το Πρώτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ στη ραδιοφωνική εκπομπή «Ώρα της Υπαίθρου» στις 11 π.μ. όσο και μέσω του τηλεοπτικού προγράμματος του ΡΙΚ1 «Ύπαιθρος» στις 12.30 μ.μ., με τη συμμετοχή Λειτουργών του Τμήματος Δασών.

Επίσης, έχει προγραμματιστεί η προώθηση σχετικών άρθρων στις εφημερίδες και η αποστολή σχετικού κειμένου στα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα Ανώτερης και Ανωτάτης Εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, διοργανώνονται διαλέξεις από Λειτουργούς του Τμήματος Δασών σε σχολεία, στρατόπεδα και οργανωμένα σύνολα και γίνεται ανάρτηση σχετικών πανό σε Δήμους, διανομή διαφωτιστικού υλικού σε κοινότητες, και κυρίως σε παραδασόβιες περιοχές, και τοποθέτηση αφισών σε εκδρομικούς χώρους και σε άλλα περίοπτα σημεία μέσα στο δάσος. Η έναρξη μετάδοσης από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς των μηνυμάτων για κίνδυνο έκρηξης δασικών πυρκαγιών θα γίνει στις 26 Απριλίου.

Οι δραστηριότητες της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών ολοκληρώνονται με την αιμοδοσία δασικών υπαλλήλων και του προσωπικού του Τμήματος Δασών, στα νοσοκομεία των πόλεων, την Παρασκευή, 24 Μαΐου. Στη Λευκωσία η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στην Τράπεζα Αίματος του Κέντρου Υγείας Έγκωμης στις 8.30 π.μ.