23/4/13

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η κοινή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ 23/04/2013

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού, υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), η κοινή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (Ε-Δ) μεταξύ δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ.


Στην άσκηση έλαβαν μέρος πέντε μονάδες του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού ενώ από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν τέσσερα ελικόπτερα (Ε/Π) Augusta Westland AW-139 και BELL 412 από την Εθνική Φρουρά (460 ΜΕ-Δ της Διοίκησης Αεροπορίας/ΓΕΕΦ) και την Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας Κύπρου, τρία περιπολικά πλοία της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, ο ιατρικός τομέας της Ομάδας Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας, καθώς και οι Ιατρικές Υπηρεσίες των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας και Λεμεσού.

Το σενάριο της αεροναυτικής άσκησης Ε-Δ περιλάμβανε αντιμετώπιση ναυτικού ατυχήματος μετά από έκρηξη στο μηχανοστάσιο εμπορικού πλοίου το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δεκάδων μελών του πληρώματος και την ύπαρξη αγνοουμένων στη θάλασσα. Το ΚΣΕΔ Λάρνακας, ως υπεύθυνο για τη διεξαγωγή της επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης, ενεργοποίησε άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα της Δημοκρατίας και συγκάλεσε στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων στο Κέντρο τη συντονιστική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων, όπως προβλέπεται από το εθνικό σχέδιο «ΝΕΑΡΧΟΣ». Λόγω της σοβαρότητας του ατυχήματος και του μεγάλου αριθμού τραυματιών και αγνοουμένων (που απεικονίζονταν με εικονικούς ναυαγούς Dummy’s), το ΚΣΕΔ ζήτησε τη συνδρομή του RCC HAIFA και του Ισραηλινού Ναυτικού το οποίο ανταποκρίθηκε με την αποστολή πέντε πολεμικών πλοίων. Όλα τα μέσα υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ ανέλαβαν την έρευνα και διάσωση σε τομείς που τους δόθηκαν εντός της περιοχής της άσκησης, που κάλυπτε 200 τετραγωνικά μίλια. Η άσκηση περατώθηκε με πλήρη επιτυχία, αφού σε διάστημα δυο ωρών ανευρέθηκαν όλοι οι αγνοούμενοι ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με τα τέσσερα ελικόπτερα στα νοσοκομεία Λεμεσού και Λάρνακας.
Μετά το πέρας της άσκησης Έρευνας και Διάσωσης εξετάστηκαν όλες οι διαδικασίες για αντιμετώπιση ρύπανσης από πετρελαιοειδή που διέρρευσαν στη θάλασσα λόγω του ατυχήματος. Με την άσκηση αυτή διαπιστώθηκε η ετοιμότητα των Υπηρεσιών των δυο κρατών να ανταποκριθούν άμεσα και με πλήρη συνεργασία υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ Λάρνακας ή του RCC HAIFA, αναλόγως της περιοχής του συμβάντος, για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ. Η άσκηση διευθύνετο από μεικτό επιτελείο υπό τον Διοικητή του ΚΣΕΔ και στην παρουσία του Πρέσβη και επιτελών του Ισραήλ.

Παρόμοιες ασκήσεις θα συνεχίσουν να διεξάγονται μεταξύ του ΚΣΕΔ και αεροναυτικών δυνάμεων του Ισραήλ και άλλων κρατών, συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και στην ετοιμότητα όλων των Υπηρεσιών/ Μονάδων που συμμετέχουν στο σύστημα Ε-Δ της Κυπριακής Δημοκρατίας.