23/4/13

Ομιλία της βουλευτού κας Στέλλας Κυριακίδου στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ

Η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου, σε σημερινή ομιλία της που κατατέθηκε στην ολομέλεια της Συνέλευσης, αναφέρθηκε στο θέμα του διαλόγου σχετικά με τη διαδικασία τήρησης των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της Τουρκίας ως χώρας μέλους του Οργανισμού. Επισημαίνοντας πως η διαδικασία μεταρρυθμίσεων και συνταγματικών αλλαγών στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, τόνισε παράλληλα ότι, όπως διαπιστώνεται στη σχετική έκθεση της Γαλλίδας βουλευτή κας Josette Durrieu, οι βελτιώσεις αυτές εν μέρει ανταποκρίνονται στις «προβληματικές περιοχές» που το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει εντοπίσει ως χρήζουσες αλλαγών.

Στη συνέχεια, κάνοντας μνεία σε σχετική αναφορά της εν λόγω έκθεσης, η κα Κυριακίδου τόνισε πως οι πολιτικές που ακολουθεί η Τουρκία πλήττουν αντί να υποβοηθούν την εδραίωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ας μην ξεχνάμε, είπε, τις απειλές της Τουρκίας κατά του αναφαίρετου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Τέτοιες απειλές, συνέχισε, όχι μόνο βλάπτουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά παράλληλα περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, η κα Κυριακίδου επισήμανε πως η Κύπρος δεν έφερε ένσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής, παρόλο που η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει μέρος της Κύπρου και να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Κι αυτό, εξήγησε, γιατί η Κύπρος ήλπιζε πως μέσα από την πορεία αυτή η Τουρκία θα εφάρμοζε συγκεκριμένες βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αντ’ αυτού όμως, πρόσθεσε, η Τουρκία μποϋκόταρε μόλις πριν λίγους μήνες την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιφρονώντας ουσιαστικά του ίδιους τους θεσμούς της ΕΕ. Επιπλέον, συνέχισε η κα Κυριακίδου, η επίμονη άρνηση της χώρας αυτής να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας δημιουργεί ακόμη περισσότερες ανησυχίες.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τη σημασία που αποδίδεται στην ίδια έκθεση στον σεβασμό των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία, η κα Κυριακίδου υπογράμμισε πως τα θρησκευτικά δικαιώματα των Ελληνοκύπριων και Μαρωνιτών εγκλωβισμένων στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου συνεχίζουν να καταπατούνται κατάφωρα, παρόλες τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα σχετικά ψηφίσματα και Συστάσεις της ΚΣΣΕ.

Καταλήγοντας, η κα Κυριακίδου τόνισε πως, ως Κύπριοι, θα είμαστε οι πρώτοι που θα καλωσορίσουμε πραγματικές δημοκρατικές αλλαγές και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας. «Μέχρι, όμως, να αποδείξει η Τουρκία πως πραγματικά σέβεται αυτές τις αρχές», υπέδειξε η Κύπρια Βουλευτής, «πιστεύω ακράδαντα πως ο διάλογος σε σχέση με την τήρηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεών της έναντι της ΚΣΣΕ πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί».