25/4/13

Σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με θέμα τα προβλήματα στην παλιά Λευκωσία



25/4/2013

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου προήδρευσε σήμερα σύσκεψης με την ηγεσία της Αστυνομίας (Αρχηγό Αστυνομίας, Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων και Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας) και το Δήμαρχο Λευκωσίας, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της παλιάς Λευκωσίας. Κατά τη σύσκεψη, αποφασίστηκε η λήψη συγκεκριμένων μέτρων στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός είπε ότι στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν κάποια προβλήματα που αφορούν, κυρίως, στην ασφάλεια στην εντός των τειχών Λευκωσία. Συζητήθηκαν, συγκεκριμένα, τα προβλήματα και η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του ΟΧΙ, στην οδό Τρικούπη καθώς και στο τρίγωνο των οδών Ονασαγόρου, Λήδρας και Φανερωμένης και αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα που θα αυξήσουν το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή: «Συμφωνήσαμε ότι θα αυξήσουμε και θα αναθεωρήσουμε το ρόλο της Κοινοτικής Αστυνόμευσης στην περιοχή του τριγώνου αυτού ώστε να μπορέσουν τα μέλη της Αστυνομίας να έχουν καλύτερη επικοινωνία και επαφή μαζί με τους περίοικους της περιοχής, καταστηματάρχες, κατοίκους, καθώς επίσης και με τους θαμώνες, για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διασφαλίσουμε την επιζητούμενη ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Νικολάου.

«Την ίδια ώρα,» συνέχισε, «συμφωνήσαμε ότι θα αυξήσουμε τις περιπολίες στην περιοχή, μηχανοκίνητες και πεζές. Θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών και των στόχων μας ούτως ώστε να δούμε σε άμεσο και σύντομο χρονικό διάστημα ποια θα είναι τα επιπρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν». Η προσπάθειά μας, είπε, είναι η πρώτη αξιολόγηση να γίνει αμέσως μετά τη συμπλήρωση δέκα ημερών και να διατηρηθεί αυτή η περίοδος με τα αυξημένα μέτρα για όσο αυτό χρειαστεί. «Στόχος μας», ανέφερε, «θα είναι σίγουρα ο διακριτικός έλεγχος της περιοχής, η επικοινωνία με τους περίοικους και η δυνατότητα να επιφέρουμε όσο το δυνατό περισσότερο την ασφάλεια για να σταματήσουν όλα εκείνα τα οποία, δυστυχώς, διαταράσσουν τη σωστή, αρμονική και λειτουργική παρουσία όσων επιθυμούν να απολαμβάνουν τέτοιες περιοχές εξαιρετικής σημασίας».

Επιπρόσθετα, ανέφερε, συζητήθηκε η δυνατότητα αναθεώρησης των καθηκόντων των τροχονόμων, «παραχωρώντας τους περισσότερα καθήκοντα, κυρίως σε σχέση με αστυνομικά καθήκοντα, χωρίς να συζητείται η παραχώρηση καθηκόντων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν, είτε το κοινό είτε άλλα ζητήματα, ούτως ώστε Αστυνομία και Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορέσουν να δώσουν το μήνυμα ασφάλειας στην περιοχή τους».

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι η συνεργασία μαζί με τους δήμους και η αξιοποίηση των τροχονόμων, θα διευκολύνει περισσότερο τα μέλη της Αστυνομίας με αποτέλεσμα τη συνεργασία και καλύτερη ασφάλεια των κατοίκων της κάθε περιοχής.

Από πλευράς του ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης, ανέφερε ότι ήταν μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση: «Στόχος μας να αυξήσουμε το αίσθημα ασφάλεια σόλων των πολιτών και αυτό θα επιτευχθεί καλύτερα με πιο στενή συνεργασία των δημοτών, του Δήμου και της Αστυνομίας. Δημιουργούμε Παρατηρητές της Γειτονιάς, έχουμε κάποιες αυξημένες περιπολίες και παρουσία της Αστυνομίας και εντείνεται το πρόγραμμα του Αστυνομικού της Γειτονιάς».

---------------------------