25/4/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

ΚΥΠΕ - Θωμάς Κεττένης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 25/04/2013 10:17

1. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο, τα οποία  προωθούνται στη Βουλή με στόχο την προκαταρκτική συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής. Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να κατατεθούν σήμερα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την αύξηση της φορολογίας για την ακίνητης ιδιοκτησία, καθώς όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, για να εκταμιευτεί η πρώτη δόση της δανειακής σύμβασης θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό. Στόχος είναι η είσπραξη 75 εκ. ευρώ.

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποφάσισε χθες επί της αρχής να χορηγήσει στήριξη υπό τη μορφή οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup της 25ης Μαρτίου, η Κύπρος θα λάβει βοήθεια έως 10 δισ. ευρώ, ο ΕΜΣ θα χορηγήσει περίπου τα 9 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει οριστική έγκριση από το ΔΣ, ενώ το ΔΝΤ θα συμβάλει με 1 δισ. ευρώ. Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι το ποσό της πρώτης δόσης θα ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ και θα δοθεί στα μέσα Μαΐου, ενώ η δεύτερη δόση θα ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί στο τέλος Ιουνίου.
3. Είναι η ώρα για όλους μας, από το πολιτικό σύστημα μέχρι τις επιχειρήσεις, μέχρι την κοινωνία και τον απλό πολίτη, να δράσουμε συλλογικά για να φέρουμε τον τόπο εκεί που του αξίζει, εκεί που αξίζει στον κόσμο της Κύπρου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης  μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, προσθέτοντας πως "η ιστορία του τόπου αποδεικνύει ότι πρόκειται για λαό με ιστορία που πέρασε πάμπολλα δεινά, όμως άντεξε και ξαναξεκίνησε από το μηδέν".
             
4. Η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπορούσε να προβλέψει τη μεταχείριση της οποίας έτυχε από τους Ευρωπαίους εταίρους της ούτε την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup για επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις, είπε σε ομιλία του προς Βρετανούς βουλευτές στο Γουέστμινστερ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είχε επίσης συνάντηση με τον Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον στο Λονδίνο, μετά από την οποία δήλωσε πως η συνάντηση διεξήχθη στη βάση της ειλικρίνειας και της αναγνώρισης των κοινών θεμάτων που αφορούν τις δυο χώρες αλλά και των διαφωνιών μεταξύ τους. 5. Οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου για ενεργειακές έρευνες σε περιοχές μακρά των ακτών της», δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν τις ΗΠΑ να ζητούν από την Κύπρο να δώσει επιπλέον άδειες εκμετάλλευσης στα τεμάχια της ΑΟΖ της.
6. Επιβεβαιώθηκε η συμφωνία για τις Κυπριακές Αερογραμμές μεταξύ της Κυβέρνησης, της εταιρείας και των συντεχνιών των εργαζομένων, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Υπουργείο Εργασίας. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, «δόθηκαν οι αναγκαίες διευκρινήσεις και το θέμα έχει λήξει». 7.  Υπόθεση απόπειρας φόνου που σημειώθηκε χθες βράδυ σε χωριό της επαρχίας Μόρφου σε μια προσπάθεια επίλυσης διαφορών, διερευνά η Αστυνομία. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας στο ΚΥΠΕ, καταγγέλθηκε από 30χρονο από την επαρχία, ότι στις 21:30 ενώ μετέβαινε σε οικία συγχωριανού του για να συζητήσουν μεταξύ τους διαφορές, ο συγχωριανός του τον πυροβόλησε από κοντινή απόσταση με κυνηγετικό όπλο, τραυματίζοντας τον στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.
8. Στους 147 έχει φτάσει ο απολογισμός των νεκρών μετά την κατάρρευση οκταόροφου κτιρίου στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς πολλοί βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Ντάκα. Στο κτίριο στεγάζονταν κυρίως μονάδες παραγωγής ενδυμάτων, καταστήματα και γραφεία, ενώ σύμφωνα με υπαλλήλους των κλωστοϋφαντουργικών μονάδων, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι απασχολούνταν στο κτίριο. 9. Μια μαγευτική εμπειρία γεμάτη τραγούδι, αγάπη, αλληλεγγύη αλλά και ελπίδα για το αύριο ήταν η χθεσινή μεγαλειώδης συναυλία «Λεμεσός Αλληλεγγύη», που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών, με στόχο τη συγκέντρωση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τα κοινωνικά παντοπωλεία της Λεμεσού.
10. Η γερμανική Ντόρτμουντ συνέτριψε ψες τη Ρεάλ Μαδρίτης με 4-1, αποκτώντας έτσι μεγάλο προβάδισμα για πρόκριση στο μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου με το ένα πόδι βρίσκεται ήδη η επίσης γερμανική Μπάγερν Μονάχου ύστερα από την συντριπτική νίκη της με 4-0 επί της Μπαρτσελόνα την Τρίτη. Απόψε, διεξάγονται οι αγώνες για την ημιτελική φάση του Europa League με την τουρκική Φενέρμπαχτσε να φιλοξενεί την πορτογαλική Μπενφίκα και την ελβετική Βασιλεία να αντιμετωπίζει στο St. Jakob park τη βρετανική Τσέλσι. (ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΒΑ)