22/4/13

Υπουργική Σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με θέμα τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου από τα Αρκολείβαδα



22/4/2013

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου προήδρευσε σήμερα υπουργικής σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, Ενεργείας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού κ. Γιάννος Λακκοτρύπης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος. Αντικείμενο τηας σύσκεψης ήταν η μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών από την περιοχή Αρκολείβαδα στη Λάρνακα.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν οι μέχρι σήμερα ενέργειες για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων και έχει τεθεί ως προτεραιότητα η μετακίνηση των εγκαταστάσεων του υγραερίου σε πρώτο στάδιο και των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στη συνέχεια. Για την μετακίνησή τους, είπε, έχει αποφασιστεί όπως υποδειχθεί συγκεκριμένος χώρος στην ευρύτερη περιοχή Βασιλικού, με βάση ένα σχέδιο χαρτογράφησης που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου οι εγκαταστάσεις θα μπορούν να μετακινηθούν αφού προηγουμένως διαπιστωθεί ο μειωμένος βαθμός επικινδυνότητας από τις εγκαταστάσεις στο χώρο αυτό.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, μέχρι να συμπληρωθεί η πιο πάνω εργασία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει υποδείξει μια σειρά από μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν με σκοπό να αναβαθμιστούν περισσότερο τα μέτρα ασφάλειας όσον αφορά την ασφάλεια στην περιοχή από τις εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοειδών. «Έχει συμφωνηθεί ότι αυτά τα μέτρα θα ζητηθεί να υλοποιηθούν άμεσα από πλευράς των εταιρειών, οι οποίες φαίνεται ότι κατανοούν την ανάγκη να ληφθούν τα μέτρα αυτά και ελπίζω να είναι συμπληρωμένα πριν από την επικείμενη ανανέωση της άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων στο χώρο της περιοχής της Λάρνακας», πρόσθεσε.
«Η προσπάθειά μας είναι να τροχοδρομηθεί, και αυτό έχουμε πετύχει σήμερα, η μετακίνηση των εγκαταστάσεων στην περιοχή του Βασιλικού όσο το δυνατό πιο γρήγορα», σημείωσε. Διευκρίνισε, δε, ότι μέχρι σήμερα, το ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν ήταν στο να υποδείξουν οι εταιρείες δικό τους χώρο η καθεμιά, πράγμα που αποτελούσε εμπόδιο στην άμεση υλοποίηση της απόφασης για μετακίνηση των εγκαταστάσεων από την περιοχή.

Σε ερώτηση αν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα, ο κ. Υπουργός είπε: «Δεν μπορώ να ανακοινώσω οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα. Αυτό θα είναι εφικτό αφού προηγουμένως εξεταστεί το «μάστερ πλαν» της περιοχής, ούτως ώστε, με την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, να μπορούν να τεθούν και τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα στις εταιρείες για μετακίνηση των εγκαταστάσεων».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Νικολάου είπε ότι «λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας που επιβάλλονται να ληφθούν. Εκείνο το οποίο η Πυροσβεστική έχει ζητήσει είναι η αναβάθμιση κάποιων από τα μέτρα αυτά ούτως ώστε αυτά να είναι πιο αποτελεσματικά».

Σε παρατήρηση ότι η περιοχή θα αλλάξει μορφή, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Είναι μια περιοχή η οποία προσφέρεται για αναπτύξεις και είναι ένα θέμα το οποίο θα εξετάσει τη δεδομένη στιγμή το αρμόδιο Υπουργείο που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών».

Ερωτηθείς, τέλος, κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ολιγωρήσει στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος, ο κ. Νικολάου είπε: «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω αποφάσεις προκατόχων μου, αλλά εκείνο το οποίο κοιτάζεις όταν υπάρχει μια δυσκολία, είναι να επιδιώξεις μια λύση άμεσα».

---------------------------