20/4/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ"

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - Γρηγόρης Σάββα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 20/04/2013 10:05

1. Μέτρα για την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης, εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.  Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η Κυβέρνηση καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για εξεύρεση τρόπων μείωσης των δανειστικών επιτοκίων. Είπε ότι θα εργοδοτηθούν 6.000 άνεργοι στην τουριστική βιομηχανία με την Κυβέρνηση να διαθέτει προς το σκοπό αυτό 21 εκ ευρώ. Επίσης εξήγγειλε την απόφαση για την κατασκευή Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο.

2. Συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, θα έχει σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Στη συνάντηση, στην οποία θα παρίσταται και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης θα συζητηθεί το θέμα του διορισμού προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου στην Τράπεζα Κύπρου και γενικότερα ζητήματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα.
3. Υπό την απειλή της Τρόικας για τερματισμό της χρηματοδότησης της Λαϊκής Τράπεζας μέσω του ELΑ έγινε η τελική συμφωνία με την Τρόικα για το μνημόνιο το Νοέμβριο του 2012, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, καταθέτοντας κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία της Ερευνητικής Επιτροπής για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η Κύπρος.
4. Φορολόγηση και της πρώτης κατοικίας θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή για ψήφιση, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ενώπιον της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων. Η φιλοσοφία που το διέπει, είπε, είναι ότι όλοι πρέπει να πληρώσουν φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας ώστε να υπάρξει ένας πιο δίκαιος τρόπος φορολογίας.
5. Την πρόταση του Προέδρου του ΔΣ της Cyta Στάθη Κιττή για τη δημιουργία «φορέα» μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί να εξασφαλιστεί το ποσό του 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που ζητά η Τρόικα από τους ημικρατικούς οργανισμούς προκειμένου να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, εξέτασαν χθες οι Πρόεδροι της CYTA, της ΑΗΚ, της Αρχής Λιμένων, της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, του ΡΙΚ  και του ΚΟΑ σε κοινή συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Cyta.
6. Στο 20-25% στα αστικά κέντρα και στο 40-45% στην περιφέρεια, κυμαίνονται οι μειώσεις στην αξία των ακινήτων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο ΚΥΠΕ εκπρόσωποι των Συνδέσμων Εκτιμητών Ακινήτων και Κτηματομεσιτών. Στο μεταξύ μεγάλη πτώση της τάξης του 22,0% κατέγραψε το 2012 ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές, σε σχέση με το 2011, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία.
7. Τις αντιδράσεις Βουλευτών προκάλεσε η απόφαση της ΑΗΚ να προχωρήσει σε μαζική διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πλήρωσαν τους λογαριασμούς τους. Με δηλώσεις τους Βουλευτές απηύθυναν έκκληση όπως αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα αφορά ζωτική υπηρεσία και είναι αδιανόητο, κατά παράβαση του κοινωνικού κεκτημένου, να την αποστερηθούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
8. Πλήρης είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων από τα Διαθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής για την Κύπρο, για την περίοδο 2007-2013, χωρίς να έχει απολεσθεί οποιοδήποτε διαθέσιμο ποσόν, σύμφωνα με το Γραφείο Προγραμματισμού. Στα πλαίσια της πολιτικής συνοχής έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια συνολικού ύψους 640 εκ. ευρώ, περιλαμβανομένων 28 εκ. για διασυνοριακά και διακρατικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει η Κύπρος.
9. Μείωση 1,8% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών το Μάρτιο του 2013, σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2012, ενώ σημαντική μείωση 10,2% καταγράφεται στις αφίξεις τουριστών το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν το Μάρτιο του 2013 σε 92.620, σε σύγκριση με 94.300 το Μάρτιο του 2012.
10. Με τρεις αναμετρήσεις αρχίζει το Σάββατο η 3η αγωνιστική της φάσης των play-off. Για τον πρώτο όμιλο, η Ανόρθωση υποδέχεται την Ομόνοια και για τον δεύτερο όμιλο ο Απόλλωνας φιλοξενεί την Ένωση και η Δόξα Κατωκοπιάς αντιμετωπίζει την  ΑΕΛ.  Και οι τρεις αγώνες αρχίζουν στις 17:00.
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΣΑ/ΓΧΡ)