7/4/13

Ομιλία του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη στο 41ο Συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής 07/04/2013


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Νικόλας Αιμιλίου εκπροσώπησε την κυπριακή Κυβέρνηση στο 41ο Συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας στο συνέδριο ο κ. Αιμιλίου τόνισε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανος που του ανατέθηκε να εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση των οποίων και μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Αναφερόμενος στους Ομογενείς τόνισε ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό και σημείωσε ότι το γεγονός ότι αποτελούν πολύτιμα στελέχη της χώρας που τους φιλοξενεί αντανακλά πολύ θετικά και στην Κύπρο.

Ο κ. Αιμιλίου, αναφερόμενος στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η Κύπρος λόγω της οικονομικής κρίσης, τόνισε ότι είμαστε κατά κάποιον τρόπο στο σημείο που βρισκόμασταν το 1975, όπου μετά τη συμφορά της εισβολής και κατοχής είχαμε την υποχρέωση να κτίσουμε εκ νέου την οικονομία της χώρας ενώ είχαμε χάσει το 75% των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων και μέχρι το 1978 είχαμε φθάσει στο επίπεδο του 1974. Στηριζόμασταν στη βεβαιότητα, πρόσθεσε, ότι η εύρωστη οικονομία ήταν το στήριγμα του εθνικού αγώνα για λύση η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελλήνων της Κύπρου.

Ακολούθως υπογράμμισε ότι, ενώ τώρα το στήριγμα της ισχυρής οικονομίας δεν είναι πια εκεί, ο αγώνας είναι διμέτωπος. Από τη μία, είπε, η πρόκληση να ισχυροποιήσουμε την οικονομία, να τη φέρουμε στα προηγούμενα επίπεδα, και από την άλλη εκείνο που είναι η πρώτη προτεραιότητα, δηλαδή η λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Αιμιλίου μετέφερε επίσης τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του λαού της Κύπρου όπως και του Προέδρου και της Κυβέρνησης προς τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για την πρωτοβουλία που έλαβε για βοήθεια προς την Κύπρο λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε, πρόσθεσε, την ανθρωπιστική πτυχή διότι η κρίση δεν άρχισε στις 15 Μαρτίου αλλά τρία χρόνια πριν, με την ανεργία να αυξάνεται δραματικά και αυτό που ζούμε σήμερα είναι το αποκορύφωμα μιας πορείας προς την κρίση. Συμβαίνουν σήμερα πράγματα πρωτάκουστα για την Κύπρο, είπε, με μικρά παιδιά να έχουν την ανάγκη συσσιτίου το οποίο επιδοτείται από την Εκκλησία ή από διάφορους επιχειρηματίες, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν καθημερινά τα μαθήματά τους. Άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίες εκτελούσαν έργο, υποφέρουν διότι οι όποιες οικονομίες τους να έχουν υποστεί το κούρεμα. Συνεπώς, υπογράμμισε, πρέπει στις γραμμές τις οποίες αναφέραμε, και κάτω από την ηγεσία του Σεβασμιότατου, να κινηθούμε το ταχύτερο ώστε να ανακουφίσουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι ο κίνδυνος κάποιοι να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την οικονομική δυσπραγία για μια λύση επώδυνη για τον κυπριακό Ελληνισμό είναι υπαρκτός. Αρκεί, πρόσθεσε, να παρακολουθήσει κανείς τις δηλώσεις της ανώτατης ηγεσίας της Τουρκίας και την επιστολή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου προς τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που δείχνουν ότι η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευθεί αυτή την κατάσταση.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι οι προσπάθειες μας είναι να κινητοποιηθούμε για να αποτραπούν τέτοιες εξελίξεις. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, είπε θα είναι εδώ στις 16 Μαΐου και διαφημίζει ότι το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα προς συζήτηση και είναι ευκαιρία να κινηθούμε και να στείλουμε στην Αμερικανική Κυβέρνηση τα κατάλληλα μηνύματα. Μην ξεχνούμε τι συνέβη το 2003-2004. Προηγήθηκε πάλι επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στον προηγούμενο Αμερικανό Πρόεδρο και είχε τότε δηλώσει ότι θα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους Ελληνοκύπριους.

Όσο αφορά την πολιτική της νέας Κυβέρνησης στο Κυπριακό, ο κ. Αιμιλίου είπε ότι είναι σημαντικό και αναγκαίο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων να γίνει κατάλληλη προετοιμασία για να μην έχουμε ένα νέο αδιέξοδο. Πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι όπως, σε συνεννόηση με το Εθνικό Συμβούλιο, διορίσει διαπραγματευτή ο οποίος θα εργαστεί σε εύθετο χρόνο για την επανέναρξη των συνομιλιών στο επίπεδο των ηγετών. Ο διορισμός διαπραγματευτή, σημείωσε, αποσκοπεί επίσης στο να επιτρέψει στην Τουρκία να εμπλακεί ουσιαστικά στις συνομιλίες διότι είναι η Τουρκία η οποία αποτελεί την κατοχική δύναμη και τον ουσιαστικό κυρίαρχο των εξελίξεων στα κατεχόμενα. Οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, θα πρέπει να αρχίσουν όταν οι ηγέτες στη Κύπρο οδηγηθούν στην κοινή αντίληψη ότι έχει γίνει επαρκής προετοιμασία σε χαμηλότερο επίπεδο και ότι υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες αυτή τη φορά για μεγάλη και πραγματική πρόοδο και προοπτικές για λύση.

Αναφερόμενος στον ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ο κ. Αιμιλίου είπε: «Επειδή, όπως γνωρίζετε, η Κύπρος από το 2004 αποτελεί ισότιμο μέλος της ΕΕ, η όποια λύση δοθεί θα πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο της ΕΕ. Υποστηρίζουμε την ενεργότερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία των συνομιλιών σε πτυχές που την αφορούν που είναι το λεγόμενο κοινοτικό κεκτημένο και οι βασικές ελευθερίες, ουσιαστικά. Φυσικά ο διάλογος θα συνεχίσει να διεξάγεται κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Πιστεύουμε, είπε ο κ. Πρέσβης, ότι η ιδέα της κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλιών έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητά της, δεδομένου ότι η λύση εναπόκειται αποκλειστικά στη βούληση της Τουρκίας. Επειδή δε, γίνεται πολλή φασαρία κυρίως εκ μέρους των Τούρκων - και αυτό ήταν το περιεχόμενο της επιστολής Νταβούτογλου για διεθνή διάσκεψη - εμείς θεωρούμε ότι η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να ασχοληθεί με τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, δηλαδή με θέματα εγγυήσεων και αποχώρησης των εποίκων και των τουρκικών στρατευμάτων, και αυτή θα πρέπει να λάβει χώρα εφόσον προηγηθεί συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και με τη ρητή συγκατάθεση και της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
Τέλος, για την προετοιμασία και τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τις συνομιλίες πιστεύουμε, είπε ο κ. Αιμιλίου, ότι θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά μονομερείς κινήσεις με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας από κάθε πλευρά και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες και να διευκολύνουν σημαντικά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σας μεταφέρω, κατέληξε, τη διαβεβαίωση ότι καμία οικονομική δυσπραγία και καμία οικονομική ανάγκη δεν θα αναγκάσ