10/4/13

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τον διορισμό του Ανδρέα Κραμβή 10/04/2013

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων που αφορούσαν στον διορισμό του τρίτου μέλους της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, μετά την παραίτηση του κ. Γιαννάκη Κωνσταντινίδη.

Ο κ. Υπουργός είπε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα διόρισε, σε αντικατάσταση του κ. Γιαννάκη Κωνσταντινίδη, μέλους της Ερευνητικής Επιτροπής, τον κ. Ανδρέα Κραμβή, δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου με πολυετή πείρα στην έδρα. Την πείρα, τη γνώση, την υπευθυνότητα και την αντικειμενικότητά του έχουν εκτιμήσει όχι μόνο ο δικηγορικός κόσμος αλλά γενικότερα η κυπριακή κοινωνία».

Κληθείς να τοποθετηθεί έναντι δημοσιευμάτων που έθιγαν τη συγγένεια του κ. Κραμβή με συγκεκριμένο δικηγόρο, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Ο κ. Κραμβής έχει διακριθεί όλα αυτά τα χρόνια ως αντικειμενικός, αδέκαστος, με πολλή πείρα στα θέματα δικαιοσύνης, με κρίση και υπευθυνότητα την οποία έχουν αναγνωρίσει όλοι. Στα πλαίσια των εμπειριών και της συμμετοχής του στο Δικαστήριο, ο κ. Κραμβής έχει εξαιρεθεί σε κάποιες υποθέσεις και μάλιστα τα τελευταία χρόνια, λόγω εξ αγχιστείας συγγένειας με συγκεκριμένο δικηγόρο και σχέσης που δημιουργείται με συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο. Κατ’ επανάληψιν έχει εξαιρεθεί από την εκδίκαση των οποιωνδήποτε υποθέσεων χειρίζεται το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο. Και αυτό έγινε και στα πλαίσια ενός εσωτερικού κανονισμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου στον οποίο καθορίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες οι δικαστές εξαιρούνται και μεταξύ αυτών η εξαίρεση επιβάλλεται και στις περιπτώσεις που συντρέχει εξ αγχιστείας συγγένεια».

Και συνέχισε: «Ο κ. Κραμβής έχει εξαιρεθεί λόγω της συγγένειας του με συγκεκριμένο δικηγόρο του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου. Δεν έχει εξαιρεθεί γιατί έχει σχέση με την Τράπεζα Κύπρου ή οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Η διαδικασία της Ερευνητικής Επιτροπής αφορά στη διερεύνηση της κατάστασης που περιήλθε η οικονομία του τόπου και το χρηματοπιστωτικό σύστημα στον τόπο μας. Δεν αφορά σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Κραμβής γνωρίζει και ξέρει πώς θα συνεχίσει να ασκεί ανεπηρέαστα και αδέκαστα την κρίση του και αν ακόμη χρειαστεί -και πότε θα το πράξει αυτό- να εξαιρεθεί από την Επιτροπή. Η διαδικασία της Ερευνητικής Επιτροπής δεν είναι δικαστική. Δεν διορίσαμε δικαστές ως μέλη της Επιτροπής για να δικάσουν κάποιους. Διορίστηκαν δικαστές από τους οποίους ζητήσαμε να αξιοποιήσουν την πείρα, τις γνώσεις, την υπευθυνότητά τους και την αποδεδειγμένη αντικειμενικότητά τους καθόσον αφορά την κρίση τους, στα πλαίσια διερεύνησης όλων των γεγονότων και να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τις ευθύνες, πολιτικές, αστικές, ή και ποινικές όσων ενέχονται ή ευθύνονται για την κατάσταση της οικονομίας του τόπου».

Τέλος, σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Έχουμε καταλήξει στους εμπειρογνώμονες που θα υποστηρίξουν το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής όπως είχαν υποβάλει τα μέλη της Επιτροπής. Απλώς δεν έχουμε κοινοποιήσει τα ονόματα των εμπειρογνωμόνων στα μέλη της Επιτροπής διότι περιμέναμε να διοριστεί και το τρίτο μέλος και να είχαμε τη δική του σύμφωνη γνώμη προτού καταλήξουμε».