10/4/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου 10/04/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε:
«Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει μελετήσει τις εισηγήσεις της διυπουργικής επιτροπής για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών και έχει αποφασίσει ότι, για πολύ συγκεκριμένους λόγους που αφορούν κυρίως την τουριστική καλοκαιρινή περίοδο στον τόπο μας, θα πρέπει να επιδιωχθεί η εταιρεία να κρατηθεί στη ζωή, ώστε να ολοκληρωθεί η καλοκαιρινή περίοδος, με στόχο να βρεθεί το συντομότερο αγοραστής-στρατηγικός επενδυτής.

Όμως, για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει η βασική προϋπόθεση ότι τα άμεσα και αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της εταιρείας θα πρέπει να γίνουν πλήρως αποδεκτά. Αυτό είναι βασικότατη προϋπόθεση. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα ενημερώσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για αυτή τη βασική προϋπόθεση των άμεσων μέτρων εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης και ταυτόχρονα η διυπουργική επιτροπή, η οποία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα, θα είναι έτοιμη να διαβουλευθεί και αυτή με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και με το Διοικητικό Συμβούλιο με στόχο να κλείσει αυτό το θέμα των βασικών προϋποθέσεων το συντομότερο δυνατόν και εννοώ σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα. Η διατήρηση της εταιρείας στη ζωή με στόχο την πώληση της σε στρατηγικό επενδυτή βασίζεται στην υπευθυνότητα όλων των εμπλεκομένων.

Η Κυβέρνηση κληρονόμησε μια πολύ δύσκολη και σαθρή κατάσταση η οποία και αυτή αφέθηκε στον χρόνο να κακοφορμίσει χωρίς να έχει καμία ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι οποίοι άφησαν την εταιρεία περίπου σε παράλληλη γραμμή όπως και την οικονομία να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα να ζητούν και τα ρέστα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να ενεργήσει σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Εταιρειών Νόμου, κεφάλαιο 113, και του Καταστατικού της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) με σκοπό την παύση του κ. Κώστα Ιωάννου από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ.

Έχει κατατεθεί προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα συγκεκριμένα κατάθεση γεγονότων που οδηγούν σε αυτή την απόφαση. Για τα υπόλοιπα θα υπάρξει συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα εισήγηση του Υπουργού Γεωργίας με στόχο να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή ζωωτροφών στις κτηνοτροφικές μονάδες. Τη διαχείριση αυτού του θέματος θα έχει η Επιτροπή Σιτηρών με το Υπουργείο Γεωργίας. Υπάρχουν λεπτομέρειες που θα διευκρινιστούν σε συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας με την Επιτροπή Σιτηρών και τις οργανώσεις των κτηνοτρόφων».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς αν έχουν τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τα μέτρα που άπτονται του Μνημονίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «τα μέτρα που έχουν σχέση με την προετοιμασία της Κυβέρνησης και του κράτους σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης έχουν περάσει και προωθούνται για διεκπεραίωση και θα κατατεθούν στη Βουλή όσα εξ αυτών χρειάζεται να φτάσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχουν στοιχεία για ποινικά αδικήματα σε σχέση με τον κ. Ιωάννου, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: «Ο Υπουργός Εμπορίου θα προωθήσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη ΔΕΦΑ ως ο κατʼ εξοχήν και καθʼ ύλην αρμόδιος για το θέμα και οι άλλες διευκρινίσεις θα δοθούν από το Υπουργείο Εμπορίου το συντομότερο δυνατό».

Κληθείς να πει αν η παύση του κ. Ιωάννου σημαίνει ότι θα επηρεάσει το θέμα της διαδικασίας για το φυσικό αέριο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «τα πρόσωπα δεν σταματούν διαδικασίες. Η ΔΕΦΑ δεν βασίζεται στα πρόσωπα».

Ερωτηθείς για την πληροφόρηση που είχε η Κυβέρνηση από τον Γενικό Εισαγγελέα σε σχέση με τον κ. Ιωάννου, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Αφορά σοβαρά παραπτώματα για τα οποία ο Υπουργός Εμπορίου θα δώσει διευκρινίσεις στην εταιρεία και αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Δεν είναι θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο παίρνει μια πολιτική απόφαση που θα υλοποιήσει ο Υπουργός Εμπορίου».

Κληθείς να πει αν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον κ. Ιωάννου σχετίζεται με δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: «Μετά από κατάθεση γεγονότων από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε αυτή την απόφαση που αφορά τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΔΕΦΑ, που σημαίνει ότι υπάρχει μια απόλυτη και διαφανής σχέση μεταξύ των θέσεων του Γενικού Εισαγγελέα, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου. Αναφερόμαστε σε κατάθεση γεγονότων από τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Νομικό Σύμβουλο του κράτους» και όχι δημοσιεύματα.

Ερωτηθείς ο κ. Στυλιανίδης, είπε ότι «από μόνος του ο Γενικός Εισαγγελέας προσκόμισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημείωμα με κατάθεση γεγονότων».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η κατάθεση γεγονότων έχει να κάνει με το αντικείμενο του κ. Ιωάννου, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Οι υπουργικές αποφάσεις βασίζονται σε αντικείμενο που έχει σχέση με τον διορισμό κάποιου, που έχουν σχέση με τα δημόσια αξιώματα».

Ερωτηθείς για το θέμα της ανάκλησης της πράξης διορισμού του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: «Σε ό,τι αφορά την ανάκληση της απόφασης και τον τερματισμό του διορισμού του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας σαφέστατα βασίστηκε σε συγκεκριμένη θέση που αφορά το Σύνταγμα. Θεωρήθηκε ότι δεν μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί εκείνη τη στιγμή το δίκαιο της ανάγκης. Σε αυτό βασίστηκε».

Αναφορικά με τις Κυπριακές Αερογραμμές, ο κ. Στυλιανίδης ερωτηθείς πώς θα λειτουργήσει η εταιρεία χωρίς ρευστότητα, τόνισε: «Υπάρχουν βασικές προϋποθέσεις, άμεσα και αναγκαία μέτρα εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της εταιρείας και αυτά πρέπει να γίνουν αποδεκτά από όλους τους εμπλεκόμενους και μετά θα δούμε με αυτά τα μέτρα αν η εταιρεία μπορεί να κρατηθεί στη ζωή όπως είναι η επιδίωξη της Κυβέρνησης. Υπό αυτά τα δεδομένα γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε στις διαβουλεύσεις να υπεισέλθει και το θέμα συνεισφοράς ιδιωτών για το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας».

Σε άλλη ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Η Κυβέρνηση, για να επιμένει σε αυτές τις βασικές προϋποθέσεις για τα άμεσα και αναγκαία μέτρα, αντιλαμβάνεται ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα καλύτερης διαπραγμάτευσης με οποιονδήποτε στρατηγικό επενδυτή».

Ερωτηθείς για τα μέτρα αυτά, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «πρόκειται για διάφορες εισηγήσεις και το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα διαβουλευθεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα η Κυβέρνηση θα παρέμβει δια της διυπουργικής επιτροπής. Θα γίνουν διαβουλεύσεις. Μπορεί το ένα μέτρο να φτάσει στο 90% των επιδιώξεων και για το άλλο να χρειαστεί να φτάσει κανείς στο 110% για να μπορέσει να πετύχει το συνολικό αποτέλεσμα που χρειάζεται για να διατηρηθεί εν ζωή η εταιρεία». Πρόσθεσε ότι «τηρούμε τις σωστές διαδικασίες για να φέρουμε το ποθητό αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση αν οι Κινέζοι επενδυτές παραμένουν στο θέμα της αγοράς των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: «Πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία και την ευθύνη της διαβούλευσης της έχει το Διοικητικό της Συμβούλιο. Συνεχίζεται μια σειρά διαβουλεύσεων, όπως (το Δ.Σ. της εταιρείας) έχει διαμηνύσει στην Κυβέρνηση, αλλά το χρονικό διάστημα είναι πάρα, πάρα πολύ περιορισμένο».

Κληθείς να πει αν έχουν ληφθεί οι πολιτικές αποφάσεις για τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: «Σαφέστατα. Και έχουν δρομολογηθεί έτσι ώστε να φτάσουν στον αποδέκτη».

Ερωτηθείς αν μπορεί κανείς να αισθάνεται ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές στη φάση αυτή που βρίσκονται είναι ασφαλείς για τη μεταφορά επιβατών, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση επιδιώκει να κρατηθεί εν ζωή η εταιρεία, με τα δεδομένα τα σημερινά μπορεί να δοθεί σαφής απάντηση ότι, δηλαδή, εάν οι βασικές και οι αναγκαίες προϋποθέσεις και τα άμεσα μέτρα εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης ληφθούν στο εξαιρετικά άμεσα και κρίσιμο χρονικό διάστημα, ναι».

Σε ερώτηση αν υπάρχει μελέτη για το θέμα της φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Γίνεται μια πολύ σοβαρή μελέτη και με ιδιώτες εμπειρογνώμονες έτσι ώστε να καταλήξουμε στην τελική ολοκληρωμένη πρόταση που θα πάει στη Βουλή».