8/4/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη 08/04/2013

Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, έχοντας βέβαια και τη συνεργασία του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Η Κυβέρνηση, με στόχο την κατάθεση συγκεκριμένων νομοσχεδίων στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, έχει διαμορφώσει κατά Υπουργείο ομάδες τεχνοκρατών, ακόμη και ιδιωτών εμπειρογνωμόνων έτσι ώστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να ολοκληρωθούν νομοσχέδια που έχουν σχέση με την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η μελέτη αυτών των νομοθετικών προτάσεων συνεχίζεται κατά Υπουργείο και έχουν επιταχυνθεί όλες οι διαδικασίες με στόχο στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο να έχουμε τα συγκεκριμένα νομοσχέδια.

Αυτά τα νομοσχέδια αφορούν συγκεκριμένους τομείς:

Ετοιμάζονται νομοθεσίες που αφορούν πολεοδομικά κίνητρα ώστε να διευκολυνθούν μεγάλα έργα ανάπτυξης, ετοιμάζεται νομοσχέδιο με στόχο τη διευκόλυνση των διαδικασιών για ξένες επενδύσεις στη φιλοσοφία του γνωστού fast-track, δηλαδή γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία.

Επίσης, ετοιμάζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών συγκεκριμένες νομοθεσίες που έχουν ως στόχο οι πολεοδομικές άδειες, περιορίζοντας τη γραφειοκρατική λαίλαπα, να εκδίδονται για μικρά έργα σε ένα μήνα περίπου και για μεγάλα έργα ανάπτυξης στους τρεις μήνες. Αυτό θα διευκολύνει πολύ. Και όσοι έχουν πέσει θύματα μιας διαχρονικής, δυστυχώς, γραφειοκρατίας στο κυπριακό κράτος θα αντιληφθούν ότι αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ ειδικά αυτή τη στιγμή και τη σύμπραξη ντόπιων και ξένων επενδυτών. Στο Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται, επίσης, νομοσχέδιο που αφορά την ορθολογιστικότερη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών με στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους.

Ένα βασικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει σχέση με τη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε να έχουμε οικοδόμηση κυβερνητικών κτηρίων και να περιοριστεί το κόστος από τα μεγάλα ενοίκια που σήμερα το κρατικό ταμείο είναι αναγκασμένο να καταβάλλει.

Επίσης, υπάρχουν ώριμα έργα τα οποία λόγω έλλειψης χρηματοδότησης βρίσκονται σε αδράνεια και επιχειρείται μια μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και από άλλους φορείς, όπως ο CIPA, για να βρεθούν ακόμη ιδιώτες επενδυτές. Ταυτόχρονα, υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται στο πολιτικό επίπεδο, στο διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων έτσι ώστε να έχουμε αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων πέραν των όσων έχουμε κερδίσει στην εξαετία 2013-2020. Φαίνεται ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος εξαιτίας του ότι η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες, μπήκε στο Μνημόνιο. Υπάρχουν, επίσης, δηλώσεις του κ. Μπαρόσο και του κ. Ρεν που είναι οι καθʼ ύλην αρμόδιοι, ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης αυτών των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ταυτόχρονα κινούνται οι μηχανισμοί του κράτους με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα και όσο το δυνατό πιο γρήγορα, έτσι ώστε τα ευρωπαϊκά κονδύλια να είναι μια από τις ατμομηχανές επανεκκίνησης της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στη γερμανική Βουλή παρουσιάζεται ο Πρέσβης της Κύπρου με στόχο να διαβουλευθεί και να συζητήσει με Επιτροπές της γερμανικής Βουλής θέματα που αφορούν και ευρύτερα επενδύσεις, αλλά ειδικότερα θέματα κυπριακής ναυτιλίας. Είναι γνωστή η μεγάλη συμμετοχή Γερμανών πλοιοκτητών στην κυπριακή ναυτιλία οι οποίοι αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του συγκεκριμένου τομέα που προσφέρει τόσα πολλά στην κυπριακή οικονομία.

Συνεχίζεται κατά Υπουργείο η προσπάθεια περιορισμού του κόστους και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει ειδική ομάδα η οποία ασχολείται με τον περιορισμό των εξόδων των διπλωματικών αποστολών. Φαίνεται ότι υπάρχουν δυνατότητες περιορισμού αυτού του κόστους, ειδικά σε αποστολές που μέχρι τώρα έχουν προσωπικό, του οποίου οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με διάφορους άλλους τρόπους ή από γειτονικές Πρεσβείες. Και αναφέρομαι είτε σε στρατιωτικούς είτε σε εμπορικούς ακόλουθους είτε για άτομα σε άλλες παρόμοιες θέσεις. Ακόμη και σε επίπεδο αστυνομικού προσωπικού».

Αναφερόμενος σε δηλώσεις σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Το Κυπριακό ήταν και παραμένει στις πρώτες προτεραιότητες της Κυπριακής Κυβέρνησης και η ίδια η λύση του εξάλλου είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να εμπλακεί σε μια διαδικασία λύσης του Κυπριακού φτάνει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και προσανατολισμό, καθώς και ξεκάθαρες προοπτικές επιτυχίας. Η υπάρχουσα κατάσταση, για ευνόητους λόγους, δεν δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες. Εξάλλου, υπό τέτοιες συνθήκες, απαιτείται πολύ προσεκτική προετοιμασία και διαμόρφωση πρόσφορου εδάφους που να διασφαλίζει ότι μπορεί μια τέτοια διαδικασία να φέρει απτά αποτελέσματα. Ο σκοπός, εξάλλου, δεν είναι να ξεκινήσουμε μια διαδικασία χάριν της διαδικασίας, αλλά να πετύχουμε αποτέλεσμα. Επί του παρόντος, οι συνθήκες δεν προσφέρονται για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών».

Σε σχέση με αναφορές της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας στη Βουλή, «για το μεγάλο πρόβλημα των κρατικών ταμείων», ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Είναι κάτι που κληρονόμησε αυτή η Κυβέρνηση, όντας στην αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλοι οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ τόνιζαν κατʼ επανάληψη ότι οδηγούμαστε σε στάση πληρωμών. Δυστυχώς, αφέθηκαν τα πράγματα να πάρουν αυτή την τροπή, λόγω αναποφασιστικότητας και ευθυνοφοβίας.

Βρισκόμαστε όντως σε πολύ δύσκολη πολιτική και οικονομική κατάσταση, αλλά αυτή όντως η δύσκολη πολιτική και οικονομική κατάσταση επιβάλλει ορθολογισμό, σύνεση και απόλυτη εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και των εθνικών προοπτικών. Και αυτή τη στιγμή εκ των πραγμάτων πρέπει να ειπωθεί απερίφραστα ότι όσοι είτε ασυνείδητα είτε από έλλειψη σωστής και εξειδικευμένης προσέγγισης προτείνουν λύσεις εκτός ευρώ, υποβαθμίζοντας και περιορίζοντας και την ίδια την ευρωπαϊκή ιδιότητα του τόπου μάλλον οδηγούν τα πράγματα σε απόλυτο αδιέξοδο.

Η συζήτηση αυτή τη στιγμή που ξεκινά με τη θέση ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις εκτός ευρωζώνης προκαλεί τεράστια ερωτηματικά αν αυτή η θέση βασίζεται σε συγκεκριμένα και λογικά δεδομένα. Προχθές έθεσα υπό μορφή ερωτημάτων τα κρίσιμα διλήμματα. Ποιος είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη όχι μόνο για στάση πληρωμών, αλλά ουσιαστικά για κατάρρευση του ίδιου του κρατικού τομέα με μια αβέβαιη κίνηση η οποία ουσιαστικά σημαίνει άλμα στο κενό. Εκτός από τις σοβαρές πολιτικές περιπλοκές που ενέχει μια τέτοια θέση, φαίνεται ότι και σε επίπεδο οικονομικής προσέγγισης πάσχει εκ προοιμίου».

Ερωτηθείς σε ποιες ενέργειες προβαίνει η Κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή είχε δώσει διαβεβαίωση ότι μέχρι τον Μάιο δεν θα υπήρχε πρόβλημα, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Δυστυχώς, οι πλείστες των διαβεβαιώσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν βρίσκονται εντός τροχιάς πραγματικών δεδομένων. Η παρούσα Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, έχοντας βέβαια και τη συνεργασία του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος, διότι θα χρειαστεί να περάσουν νομοσχέδιο που αφορούν το Μνημόνιο τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα».

Κληθείς να πει κατά πόσο μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με αυτόματη αναχρηματοδότηση, όπως έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Δυστυχώς, εξάντλησε όλα αυτά τα περιθώρια κατά τρόπο ασύνετο, αφήνοντας ουσιαστικά τη Λαϊκή Τράπεζα να φτάσει σε αυτά τα περιβόητα 10 δις και να υπονομεύσει τα ίδια τα θεμέλια όχι μόνο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και της ίδιας της οικονομίας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή, όλοι θα δείξουμε την απαιτούμενη σύνεση για να δοθούν οι δυνατότητες και τα εχέγγυα έτσι ώστε το κράτος να έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης».

Κληθείς να πει αν συζητήθηκε το θέμα αυτό με τους πιστωτές μας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αναμένουν και αυτοί να δουν ποια θα είναι η τύχη, σε επίπεδο πολιτικής διαδικασίας, των νομοσχεδίων που έχουν σχέση με το Μνημόνιο. Ήρθε η ώρα να αρθούμε όλοι στο επίπεδο των περιστάσεων».

Πρόσθεσε ότι «όπως έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα με το επόμενο Γιούρογκρουπ και με την προώθηση των νομοσχεδίων που έχουν σχέση με το τελικό Μνημόνιο, κανονικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, διότι όταν έχεις ολοκληρωμένο το Μνημόνιο και πολιτικά αποδεκτό σε επίπεδο εσωτερικών διαδικασιών, προσφέρεται η δυνατότητα χρηματοδότησης».