8/4/13

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ 08/04/2013


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στρατηγό Patrick de Rousiers, ο οποίος πραγματοποιεί, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Στυλιανού Νάση, μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας, μετά το πέρας της συνάντησης, είπε:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το νησί μας ο Στρατηγός μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και θέλω με την ευκαιρία να του ευχηθώ ό,τι καλύτερο σε αυτό το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει.

Είχαμε σήμερα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά θέματα, μεταξύ αυτών, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανησυχητική κατάσταση όσον αφορά τη Συρία και τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Κύπρος σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, στα πλαίσια της συνάντησης μας είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Στρατηγό και για τις εξελίξεις όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά την οικονομία μας αλλά και το τι συμβαίνει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Στρατηγό για τις καθημερινές απειλές και τις αμφισβητήσεις των Τούρκων όσον αφορά την ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι μέσα από μια λύση του Κυπριακού θα μπορούσαν οι δυο κοινότητες να επωφεληθούν από αυτή την εξέλιξη του φυσικού αερίου. Είπε επίσης ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορες πρωτοβουλίες και προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα Συγκροτήματα Μάχης (Battlegroups), η Θαλάσσια Ασφάλεια (Maritime Security) και το Pooling and Sharing, το οποίο, όπως είπε, είναι μια πρωτοβουλία που εν μέσω οικονομικής κρίσης θα μπορούσαν τα κράτη μέλη της ΕΕ να συντονιστούν και να συνεργαστούν όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην επερχόμενη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2013 και θα ασχοληθεί με σημαντικά θέματα άμυνας και στρατιωτικών δυνατοτήτων, ενώ θα δοθεί, όπως είπε, η δυνατότητα στους πολιτικούς ηγέτες των κρατών μελών να αξιολογήσουν και να αναθεωρήσουν τις υπάρχουσες πολιτικές της Ένωσης σε ό,τι αφορά αυτό το σημαντικό θέμα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

«Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Στρατηγό για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προωθήσει την αίτηση για ένταξη μας στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Έχω εξηγήσει στον Στρατηγό ότι με την ένταξη μας συνεισφέρουμε στην επίλυση της διαφοράς που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και αποτελεί ένα αγκάθι στις σχέσεις των δυο πλευρών. Νομίζω ότι με την ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη επιλύεται αυτό το θέμα. Έχω πει επίσης ότι είναι παράξενο να είναι η Κύπρος το μοναδικό κράτος στην ΕΕ που να μην συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα και νομίζω ότι λόγω της γεωστρατηγικής μας και γεωπολιτικής μας θέσης, με την ένταξη μας στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε πάρα πολλά σε αυτό το πρόγραμμα, αλλά ιδιαίτερα στο αμυντικό σύστημα της ΕΕ», κατέληξε ο Υπουργός.

Από πλευράς του ο Στρατηγός Patrick de Rousiers είπε ότι είναι τιμή του που βρίσκεται στην Κύπρο με την ιδιότητα ως Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, ενημερώνοντας ότι αποτελεί τον Ανώτερο Σύμβουλο επί στρατιωτικών θεμάτων της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Βαρόνης Catherine Ashton και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. Πρόσθεσε ότι αποτελεί τη φωνή των Αρχηγών Άμυνας της ΕΕ και η παρουσία του στις Βρυξέλλες στοχεύει στην οικοδόμηση της συναίνεσης ανάμεσα στους Αρχηγούς Άμυνας των 27 κρατών μελών της ΕΕ με διαφορετικές ιστορίες, όπως είπε, συνεργασίες και ζητήματα που επιθυμούν να προωθήσουν. Ανέφερε ότι υπάρχει αλληλεγγύη στην ΕΕ για τα διάφορα ζητήματα και εξέφρασε την αλληλεγγύη των χωρών μελών στα ζητήματα που έθιξε στις δηλώσεις του ο κ. Φωτίου.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την οποία χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης θα συζητήσουν θέματα άμυνας. Ο κ. de Rousiers είπε ότι είχε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, αναφέροντας ότι είναι μια ευκαιρία να ενημερωθεί για τις διάφορες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος.

Είπε ότι η Κύπρος συμβάλλει στα διάφορα θέματα άμυνας της ΕΕ με τις γνώσεις που κατέχει σ’ αυτά τα θέματα αλλά και με τη γεωγραφική της θέση και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που παίζει στον θαλάσσιο τομέα, υπογραμμίζοντας τη συμβολή που είχε στον τομέα αυτό και ως προεδρεύουσα χώρα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ συναντήθηκε προηγουμένως με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς όπου του έγινε ενημέρωση, μεταξύ άλλων, για θέματα που σχετίζονται με την Εθνική Φρουρά.

Ο Στρατηγός de Rousiers συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη. Επίσης, θα επισκεφθεί το Στρατιωτικό Κοιμητήριο «Τύμβος Μακεδονίτισσας» και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).