5/4/13

Έναρξη του Έργου «Ενδυνάμωση των δυνατοτήτων και της αποτελεσματικότητας της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) στην καταπολέμηση αδικημάτων ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» 05/04/2013

Στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) έχει υπογραφεί στις 5 Δεκεμβρίου 2012 Συμφωνία Προγράμματος μεταξύ του Γραφείου Προγραμματισμού, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Νορβηγικού Χρηματοδοτικού Οργανισμού και στις 25 Ιανουαρίου 2013 έχει υπογραφεί Συμβόλαιο Έργου μεταξύ του Γραφείου Προγραμματισμού και της ΜΟΚΑΣ.

Με βάση τις πιο πάνω Συμφωνίες, το έργο με τίτλο «Ενδυνάμωση των δυνατοτήτων και της αποτελεσματικότητας της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) στην καταπολέμηση αδικημάτων ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», θα συγχρηματοδοτηθεί κατά 85% από τον Μηχανισμό Χρηματοδότησης της Νορβηγίας, σε μια συνεχή προσπάθεια στήριξης και προώθησης της συνεργασίας με την Κύπρο. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται να ανέλθει στα €1.100.882.

Η υ
λοποίηση του έργου από τη ΜΟΚΑΣ ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2013 και θα έχει συνολική διάρκεια τρία χρόνια.

Σκοπός του έργου είναι η αυτοματοποίηση των διαδικασιών ανάλυσης και διερεύνησης της ΜΟΚΑΣ μέσω της εφαρμογής εξελιγμένων συστημάτων και τεχνολογιών, τα οποία θα υποστηρίξουν τις κύριες δραστηριότητες της ΜΟΚΑΣ. Το έργο αυτό θα βοηθήσει τη ΜΟΚΑΣ να αξιοποιήσει σε καλύτερο βαθμό τις υπάρχουσες πληροφορίες και μέσω αυτοματοποιημένων συστημάτων να μπορεί να ανακαλύψει συσχετισμούς μεταξύ δεδομένων, πληροφοριών και υπόπτων. Περαιτέρω, θα ενδυναμώσει τη συνεργασία με αντίστοιχες Μονάδες του εξωτερικού, με Αρχές επιβολής του νόμου στην Κύπρο και στο εξωτερικό καθώς και με εταιρείες και πρόσωπα που έχουν υποχρέωση αναφοράς προς τη ΜΟΚΑΣ (π.χ. χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δικηγόρους, λογιστές κ.ά.). Το έργο θα βοηθήσει επίσης την ΜΟΚΑΣ να αναπτύξει νέες πολιτικές, διαδικασίες και εργαλεία, με σκοπό την αποτροπή και καταπολέμηση του διασυνοριακού και οργανωμένου εγκλήματος και ειδικότερα το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Στα πλαίσια υλοποίησης του έργου, η ΜΟΚΑΣ έχει ήδη υπογράψει Συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη και συγκεκριμένα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το ΄Εγκλημα (UNODC), σε σχέση με την απόκτηση και εγκατάσταση εξειδικευμένων συστημάτων ανάλυσης και διερεύνησης πληροφοριών. Έχει αρχίσει και θα συνεχιστεί επίσης η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών, σε σχέση με την αυτοματοποίηση διαδικασιών ανάλυσης και διερεύνησης ύποπτων συναλλαγών, καθώς και βέλτιστων πρακτικών με αντίστοιχες Μονάδες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της Νορβηγίας.

Το έργο αυτό αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας μεταξύ Νορβηγίας και Κύπρου. Κατά την ολοκλήρωση της υλοποίησης του έργου, θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της ΜΟΚΑΣ και της αντίστοιχης Μονάδας της Νορβηγίας, ως επιβεβαίωση των διμερών σχέσεων και της μεταξύ τους συνεργασίας.