6/3/13

Δήλωση του Eurogroup για την Κύπρο 05/03/2013


Το Eurogroup καλωσόρισε τον νέο Κύπριο Υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή και τις πληροφορίες που παρείχε για την κατάσταση στην Κύπρο μετά τις προεδρικές εκλογές και για τις πολιτικές προθέσεις της νέας κυβέρνησης. Οι πρώτες ανταλλαγές με τη νέα κυπριακή κυβέρνηση ήταν χρήσιμες. Τώρα που η νέα κυβέρνηση στην Κύπρο πήρε τη θέση της, το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι η δυνατότητα σύντομης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για Μνημόνιο Συναντίληψης μπορεί να επιτευχθεί.

Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη, την οποία επανέλαβε ο Υπουργός κ. Σαρρής, για στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου προς τη συντομότερη δυνατή ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης. Από πλευράς του το Eurogroup επαναλαμβάνει την ετοιμότητα του να βοηθήσει την Κύπρο στην προσπάθεια της για προσαρμογή, περιλαμβανομένου και του τραπεζικού τομέα, έτσι ώστε να μπει η οικονομία σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης με υγιή δημόσια οικονομικά και να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Το Eurogroup έχει πληροφορηθεί ότι η προκαταρκτική δουλειά για την ολοκλήρωση ενός Μνημονίου Συναντίληψης έχει προχωρήσει και ότι η νέα Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση για την εφαρμογή ενός πλαισίου για την πάταξη του ξεπλύματος χρήματος σε κυπριακά χρηματοοικονομικά ιδρύματα.

Το Eurogroup κάλεσε τα διεθνή ιδρύματα και την Κύπρο να επιταχύνουν την εργασία τους για να οικοδομήσουν τα θεμέλια ενός προγράμματος και συμφώνησε να επιδιωχθεί πολιτική έγκριση του προγράμματος γύρω στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά προσεχώς εν όψει της προόδου των συζητήσεων μεταξύ των κυπριακών αρχών και των διεθνών ιδρυμάτων.