6/3/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη 05/03/2013

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης προέβη σήμερα το μεσημέρι σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.
Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είπε:

«Κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω για την πρώτη μας συνάντηση. Είναι βασική πεποίθηση μας στην Κυβέρνηση ότι η τέταρτη εξουσία πρέπει να τυγχάνει απόλυτου σεβασμού γιατί είναι ουσιαστικά ο διαμεσολαβητής μεταξύ της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος.

Είναι γνωστή και η προσωπική μου ευαισθησία, αλλά ιδιαίτερα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης και της κριτικής. Δεν έχουμε καμία πρόθεση και καμία διάθεση να χειραγωγήσουμε τα ΜΜΕ. Και το λέμε καθαρά.
Όμως επειδή οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες κάνουμε ταυτόχρονα και μια θερμή έκκληση να επιδείξουμε όλοι μας τον μέγιστο βαθμό υπευθυνότητας. Το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα η Κύπρος μας είναι η διασπορά πανικού. Δίνουμε μια μεγάλη μάχη όλοι μας να διασώσουμε την οικονομία μας και το κύρος και την αξιοπιστία της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο. Η προσπάθεια αυτή νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους και να βρει η Κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα, αλλά και όλοι οι πρωταγωνιστές αυτού του δύσκολου έργου, ενισχυτές και πιστεύουμε ότι τα ΜΜΕ θα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση».
Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Τώρα σε ό,τι αφορά τα γεγονότα που έχουν σχέση με το χθεσινοβραδινό Eurogroup και την ευρύτερη οικονομική κρίση. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους πλήρως – εμάς τους πολιτικούς, τα κόμματα, τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους – ότι διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.
Ουσιαστικά διανύουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιβάλλεται το συντομότερο να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.
Δεν είμαστε μόνοι ευτυχώς. Και δεν υπάρχουν πολλά χρονικά περιθώρια. Χθες το βράδυ, ο Υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup έδωσε μια πολύ σκληρή μάχη. Πήγαμε καλά υπό τις περιστάσεις. Και με τη χθεσινή μας παρουσία στο Eurogroup αλλά και με άλλες ενέργειες που έχουν γίνει, και με επαφές με στόχο συμμαχίες και ενίσχυση των θέσεων μας, ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας και αυτό αποτυπώνεται σε σημαντικές δηλώσεις Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών όπως του Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, του Υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, του Υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου, της Υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, του Υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας - για να μην παραθέσω και άλλα ονόματα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με σαφή δήλωση του Προέδρου του Eurogroup, δηλώνει ότι έχει αξιόπιστο συνομιλητή. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα ακούμε μόνο τι μας λένε αλλά θα ακούει και η Ευρώπη τι έχουμε να πούμε εμείς.
Με αυτή την αξιοπιστία, τα επιχειρήματα πιάνουν τόπο και οι συμμαχίες που οικοδομούμε δημιουργούν το πλαίσιο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Φαίνεται ότι διαμορφώνεται πλέον ένα χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε να έχουμε την τελική διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης μέχρι τέλος Μαρτίου. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα που βγήκε από το Eurogroup. Ευελπιστούμε ότι η χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup θα είναι η αρχή σταθεροποίησης της κατάστασης. Ξέρετε, καμία οικονομία δεν μπορεί να διατηρήσει τον δυναμισμό της και την προοπτική ανάπτυξης εάν δεν εκδηλώνει βεβαιότητα. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα είναι ό,τι χειρότερο για κάθε οικονομία.
Ο Πρόεδρος χθες το βράδυ βρισκόταν συνέχεια σε επαφή με τον Υπουργό Οικονομικών στις Βρυξέλλες και το επιτελείο του, τους επιτελείς από το Υπουργείο Οικονομικών. Έγιναν εκείνη την ώρα διάφορες επαφές με πρωταγωνιστές από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ήμασταν όλοι εδώ το βράδυ, και ήταν όντως μια δύσκολη νύκτα αλλά τουλάχιστον τα αποτελέσματα δεν μας απογοήτευσαν.
Σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι μια συκοφαντία που λόγω παραπληροφόρησης και άλλων σκοπιμοτήτων, δυστυχώς εδώ και καιρό τραυματίζει το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως χρηματοοικονομικού κέντρου.
Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι σε ορισμένους κύκλους υπάρχει κάποιο αρνητικό κλίμα. Όμως δεν πρέπει να μείνουμε προσκολλημένοι στους συμβολισμούς. Αυτό το κλίμα πρέπει να το ανατρέψουμε. Και θα το ανατρέψουμε με βάση τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup. Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να κάνει μια νέα αρχή ως ένα υγιές χρηματοοικονομικό κέντρο που μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και για την ευρωζώνη και ευρύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανατολική Μεσόγειο και διεθνώς.
Η εμπλοκή της Moneyval ως ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου και η δυνατότητα της δικής μας Κεντρικής Τράπεζας να διαμορφώσει του όρους και τις προϋποθέσεις των ιδιωτών εμπειρογνωμόνων, προσφέρει ένα τέτοιο σχήμα το οποίο θα μας είναι το υπόβαθρο για να κτίσουμε τη νέα εποχή για την Κύπρο ως ένα χρηματοοικονομικό κέντρο με προοπτική και αποτελεσματικότητα, που θα είναι το χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης στην ανατολική Μεσόγειο και σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει οποιεσδήποτε επενδύσεις και ξένα κεφάλαια να αξιοποιήσουν την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο από όλο τον κόσμο, όπως συμβαίνει άλλωστε και σήμερα.
Η πρόθεση μας δεν είναι να κρύψουμε τίποτα από την έρευνα. Δεν φοβόμαστε τίποτα. Εμείς θα επιδιώξουμε μέσα από το σχήμα, όπως διαμορφώθηκε στην απόφαση του Eurogroup, να αποκαταστήσουμε πλήρως της αξιοπιστία της Κύπρου ως σημαντικού διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου.
Για να αποκαταστήσουμε πλήρως τα γεγονότα, ανακοινώνουμε ότι ανάμεσα στα έγγραφα που παρέλαβε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης κατά την τελετή παραλαβής του χαρτοφυλακίου του στις 28 Φεβρουαρίου από τον προκάτοχό του κ. Τίτο Χριστοφίδη περιλαμβάνονται τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου της Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, τα οποία αποτελούνται από 54 τόμους και καλύπτουν τη δεκαετία 1993 – 2003».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ για πιθανό κούρεμα καταθέσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε:
«Θα επαναλάβω για ακόμη μια φορά τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, και με εντολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν τίθεται σε καμία περίπτωση ζήτημα κουρέματος καταθέσεων. Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν το δέχεται καν ως συζήτηση στο τραπέζι. Άλλωστε είναι σαφές ότι κούρεμα καταθέσεων δεν θα κάνει κακό μόνο στην Κύπρο αλλά κυρίως θα κάνει κακό στην ευρωζώνη.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η ασάφεια που εκδηλώθηκε από τον Πρόεδρο του Eurogroup χθες το βράδυ ήταν αποτέλεσμα της όλης περιρρέουσας ατμόσφαιρας μέσα στη συζήτηση του Eurogroup. Νομίζουμε ότι όσοι ξέρουν γεγονότα και καταστάσεις αντιλαμβάνονται τη σκοπιμότητα και την ίδια στιγμή όμως βλέπουν ότι αυτή η σκοπιμότητα ουσιαστικά δεν έχει καμία, μα καμία σχέση, με οποιαδήποτε πρόθεση κουρέματος των καταθέσεων. Θεωρούμε ότι η απάντηση προς αυτή την παραφιλολογία δόθηκε από το ίδιο το Eurogroup διότι αύριο καταφθάνει υψηλού επιπέδου κλιμάκιο της Τρόικας για συζητήσεις με όλους τους παράγοντες της Κυπριακής Δημοκρατίας – από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και άλλους – με στόχο την τελική δανειακή σύμβαση. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είναι μια απάντηση του ιδίου του Eurogroup ότι θέλει να καταλήξει σε τελική δανειακή σύμβαση με την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν έχει καμία σχέση η πρόσθεση με κούρεμα καταθέσεων μια τέτοια οριστική απόφαση. Η Κυβέρνηση δεν το δέχεται καν».
Κληθείς να σχολιάσει ότι με τη στάση του κ. Ντάισελμπλουμ τίθενται για ακόμη μια φορά τα πάντα στο τραπέζι, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Σας είπα και πριν ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία – και τέθηκε και από τον Υπουργό Οικονομικών και σε όσες επαφές έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – δεν τίθεται καν συζήτηση για κούρεμα καταθέσεων. Δεν είναι στο τραπέζι. Σε καμία περίπτωση. Ας μην το συζητάμε».
Σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου για το κλιμάκιο της Τρόικας ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι «η πληροφορία είναι ότι θα είναι υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία από την Τρόικα. Αυτή είναι η διατύπωση και η πληροφόρηση».
Πρόσθεσε επίσης ότι «ο Υπουργός Οικονομικών καταφθάνει με την ομάδα του γύρω στις 7.45 μ.μ. και θα έχουμε σύσκεψη γύρω στις 8.30 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο. Δηλαδή θα καταφθάσουν απευθείας στο Προεδρικό Μέγαρο γι’ αυτή τη σύσκεψη, την οποία ζήτησε ο ίδιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς για το ποιοι θα είναι στη σύσκεψη είπε ότι στη σύσκεψη θα είναι άνθρωποι που έχουν σχέση με την οικονομία.
«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι ένα ζήτημα που περιλαμβάνεται στην προσυμφωνία του μνημονίου η οποία υπογράφηκε τον Δεκέμβρη. Είναι μια δέσμευση που υπάρχει από τότε. Βρίσκεται ήδη στην Κύπρο κλιμάκιο της Τρόικας το οποίο χθες και σήμερα μαζεύει πληροφορίες από συγκεκριμένους ημικρατικούς οργανισμούς.
Αν θυμάστε τη διατύπωση που υπάρχει στο μνημόνιο, στην προμνημονιακή συμφωνία, η διατύπωση είναι σαφής. Συζητάμε θέματα ιδιωτικοποιήσεων από τη στιγμή που τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους. Αναμένουμε την αξιολόγηση των κλιμακίων της Τρόικας για τους ημικρατικούς οργανισμούς. Είναι μια αξιολόγηση που ξεκινά από την ακίνητη περιουσία μέχρι τη μισθοδοσία.
Αυτό θα συνυπολογιστεί με τη βιωσιμότητα του χρέους και θα μπει στην τελική διαπραγμάτευση. Οτιδήποτε άλλο λεχθεί αυτή τη στιγμή το κρίνουμε ως πρόωρο. Όμως θα επαναλάβω τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας που έχει σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργασμούς. Ο Πρόεδρος ήταν σαφής. Τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον ημιδημόσιο τομέα θα είναι αμετάβλητα».
Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι «η αξιολόγηση της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου αντιλαμβάνεστε ότι θα βγάλει κάποια συμπεράσματα. Ήδη όπως γνωρίζετε, η Moneyval, ως ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, αξιολόγησε το νομοθετικό πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορά στο ξέπλυμα χρήματος. Και πήγαμε πάρα πολύ καλά. Τώρα αυτό που θα αξιολογηθεί είναι η εφαρμογή. Τώρα, εάν προκύψουν οποιεσδήποτε παραλήψεις η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να τις αντιμετωπίσει. Είπαμε και πριν: Θέλουμε να καθαρίσουμε το όνομά μας. Να δείξουμε σε όλους ότι είμαστε ένα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας».
Ερωτηθείς είπε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις αυτής της αξιολόγησης της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου θα διαμορφωθούν σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τη Moneyval, και θα δοθούν στους ιδιώτες εμπειρογνώμονες.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα υπάρχει το δικαίωμα να επιλέξουμε τον ιδιώτη, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: «Πρώτον, θα θυμάστε ότι πριν 15-20 μέρες δεν ετίθετο καν ζήτημα να υπάρχει επιλογή της Moneyval. Και δεν ετίθετο καν ζήτημα να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με βασικό πρωταγωνιστή την Κεντρική Τράπεζα. Δεύτερον, σε αυτές τις περιπτώσεις βασικός όρος και προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί η ανωνυμία των πελατών. Αυτός είναι βασικός όρους και αυτονόητος για κάθε έναν που θα εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία γιατί έχει σχέση με το απλό δικαιώματα των προσωπικών δεδομένων. Και σας λέω ότι εάν θα διερευνηθούν εκατό συγκεκριμένες περιπτώσεις αυτό σημαίνει ότι θα διασφαλιστεί απολύτως η ανωνυμία. Από άλλες περιπτώσεις που γνωρίζουμε θα αναφέρεται σε μια διερεύνηση σε μια τράπεζα π.χ. πελάτης 1, πελάτης 2».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε χθες από τους ομολόγους του να υπάρξει θέση του Eurogroup εναντίον του κουρέματος είπε: «Ο κ. Σαρρής διαβουλεύτηκε γνωρίζοντας πλήρως το περιβάλλον στο οποίο διαβουλευόταν και ήξερε ως πολύ καλός γνώστης, αλλά και εκτιμώντας την κατάσταση, τι έπρεπε να απαιτήσει έτσι ώστε να πάρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Ερωτηθείς είπε ότι «ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί χρονοδιάγραμμα αλλά γίνεται η διαβούλευση τώρα για το πώς θα γίνει η τελική διαδικασία». «Αντιλαμβάνεστε ότι κατ’ αρχήν θα πρέπει να γίνει η επιλογή των εμπειρογνωμόνων και μετά να αρχίσει η συζήτηση για την τελική διαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων. Όμως εάν δούμε τη θέληση που επιδεικνύει το Eurogroup να τελειώσουμε μέχρι τέλος του Μάρτη αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά θα γίνουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ως Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσουμε και εμείς αίτημα να υπάρξει και έλεγχος άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ξέπλυμα ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: «Να τελειώσουμε με τα δικά μας, να καθαρίσουμε το όνομά μας, γιατί αυτό είναι κυρίως που μας ενδιαφέρει και δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό από κανένα. Πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε ένα υγιές, αποτελεσματικό και πολύ πετυχημένο χρηματοοικονομικό κέντρο».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα πίσω από το θέμα του ξεπλύματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι λεπτά ζητήματα. Τα χειρίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έχουν σχέση με τη διαμόρφωση συμμαχιών με στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου σε πλήρη βάση. Κατανοούμε την αγωνία και το ενδιαφέρον την κοινής γνώμης να έχει όσο το δυνατό περισσότερη πληροφόρηση. Όμως είναι αδύνατο και δεν είναι απαραίτητο, κατά την άποψή μου, να δημοσιοποιούνται όλες οι σκέψεις, οι επαφές που γίνονται. Όταν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση, θα ανακοινωθεί».
Αναφορικά με τον διορισμό του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας (πριν την εκλογή του) που έλεγαν ότι εφόσον εκλεγεί θα δει το ενδεχόμενο ακόμη και της παύσης του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη χθεσινή συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, έδωσε το προσωπικό του στίγμα για τις τρέχουσες δραματικές εξελίξεις. «Αυτή τη στιγμή η Κύπρος χρειάζεται ενωμένη να αντιμετωπίσει την πίεση που δέχεται έτσι ώστε να καταλήξει στη δανειακή σύμβαση. Σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία των θεσμών και πιστεύει σε αυτή τη συνεργασία έτσι ώστε να αποβεί προς όφελος των συμφερόντων του κυπριακού λαού», είπε.
Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι «χθες δώσαμε χωρίς να πάρουμε» ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Όποιος είναι έξω του χορού πολλά τραγούδια ξέρει». Και πρόσθεσε: «Έχοντας και εγώ μια μεγάλη εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα, θεωρώ ότι όποιος πιστεύει ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με τον τρόπο που αναφέρατε, σημαίνει ότι βρίσκεται και εκτός κλίματος και εκτός πραγματικότητας».
Αναφορικά με τις δηλώσεις Ερντογάν - Νταβούτογλου είπε:
«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις αντιδράσεις και τις τοποθετήσεις της τουρκικής ηγεσίας όπως αυτές έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο τόσο από τον Πρωθυπουργό Ερντογάν όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου και τις σημειώνουμε με ενδιαφέρον. Η προσέγγιση της επίλυσης των προβλημάτων που μας χωρίζουν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφίσταται του αμοιβαίου σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της τήρησης των κανόνων. Τόσο σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα όσο και άλλα θέματα τα οποία ήγειρε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, όπως της ΑΟΖ και του υποθαλάσσιου πλούτου.
Αναμένουμε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη θα αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν και να αποδείξει έμπρακτα τη βούληση της για ρύθμιση επιτέλους ενός προβλήματος που βασανίζει επί δεκαετίες τους λαούς μας και ιδιαίτερα τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση και του Έλληνα Πρωθυπουργού, σημειώνουμε ότι η Κύπρος στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού θα δώσει ώθηση σε αυτή την ευρωπαϊκή πορεία. Αυτό δεν συνιστά, σε καμία περίπτωση, εκβιαστικό όρο ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Κύπρου, όπως ο κ. Νταβούτογλου το αντιμετωπίζει στις δικές του δηλώσεις. Αλλά είναι ελάχιστη προϋπόθεση για μια χώρα που εξακολουθεί να κατέχει έδαφος χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η ίδια επιθυμεί να ενταχθεί.
Αναγνωρίζουμε την άποψη ότι θα πρέπει να ληφθούν ‘στρατηγικές, ηθικές και ρεαλιστικές’ αποφάσεις όπως υποδεικνύει ο κ. Νταβούτογλου. Όμως αυτό δεν αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος δεν είναι, ούτε θα είναι, προϋπόθεση λήψης αποφάσεων για το κυπριακό πρόβλημα».