10/3/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στην εκδήλωση για την έναρξη καθημερινής λειτουργίας του Κέντρου Οίνου και Γαστρονομίας στην κοινότητα Βουνιού, στη Λεμεσό

Οφείλω ευθύς εξαρχής να ομολογήσω ότι θεωρώ ιδιαίτερη τιμή την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα να απευθύνω τον πρώτο μου χαιρετισμό ως Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε μια κοινότητα της κυπριακής υπαίθρου και, συγκεκριμένα, στο όμορφο Βουνί.
Το Βουνί αποτελεί, θεωρώ, ένα πολύ αξιόλογο παράδειγμα αξιοποίησης των ευκαιριών για αγροτουρισμό. Τα λιθόστρωτα δρομάκια του, τα παραδοσιακά σπίτια με τις εσωτερικές αυλές, τα αγροτουριστικά καταλύματα, η πλούσια οινική παράδοση και οι ταβέρνες του χωριού προσφέρουν μοναδικές απολαύσεις.
Ο αγροτουρισμός έχει τη θέση που του αξίζει στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη. Πρόκειται για μια ξεχωριστή μορφή τουρισμού που έχει στο επίκεντρό της τον απλό άνθρωπο. Τον άνθρωπο της υπαίθρου που μέσα από μεγάλες θυσίες κρατά ζωντανή την μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Η τρέχουσα προκήρυξη του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, η οποία αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αγροτουρισμό και έχει προϋπολογισμό 1.8 εκατομμυρίων ευρώ με συγχρηματοδότηση της ΕΕ, διανοίγει μεγάλες προοπτικές για τον αγροτουρισμό. Επιπρόσθετα, η Κυπριακή Εταιρία Αγροτουρισμού που δημιούργησε ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού αναβαθμίζει άμεσα το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων και την ιστοσελίδα της, διευκολύνοντας έτσι τον ξένο και ντόπιο επισκέπτη που επιθυμεί να γνωρίσει της αμέτρητες ομορφιές της κυπριακής υπαίθρου.
Εκδηλώσεις όπως η σημερινή για την έναρξη της καθημερινής λειτουργίας του Κέντρου Οίνου και Γαστρονομίας στο Βουνί, που αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν η Κύπρος και η Κρήτη, καταδεικνύουν την κατεύθυνση προς την οποία επιβάλλεται να κινηθούμε. Δηλαδή με τη διοργάνωση εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων επισκεπτών, ενώ παράλληλα επικεντρώνονται στην ποιότητα και έχουν συγκεκριμένους θεματικούς άξονες, άμεσα συνδεδεμένους με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής στην οποία υλοποιούνται.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι εμπνευστές της σημερινής εκδήλωσης και όσοι δούλεψαν για τη διοργάνωσή της είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη σκληρή τους δουλειά τις τρεις εταιρείες του Τροόδους: την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων Τροόδους, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους και το Δίκτυο Τροόδους. Είμαι βέβαιος ότι οι κόποι σας θα αρχίσουν σύντομα να αποδίδουν καρπούς, με το δίκτυο των δέκα θεματικών Κέντρων που θα λειτουργήσουν στο Τρόοδος να συμβάλλει τα μέγιστα προς επίτευξη του στόχου της προσφοράς στον επισκέπτη μοναδικών εμπειριών.
Παράλληλα, και παρά το γεγονός ότι οι φίλοι μας από την Κρήτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν μπορούν να βρίσκονται σήμερα μαζί μας, νιώθω την ανάγκη να επισημάνω τη σημασία αυτής της συνεργασίας η οποία φέρνει κοντά δυο τόπους του ελληνισμού με μακραίωνη ιστορική και πολιτιστική διασύνδεση.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Το κυπριακό κρασί, που παράγεται για περισσότερα από 6,5 χιλιάδες χρόνια στον τόπο μας, αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για τον κυπριακό τουρισμό. Οι δρόμοι του κρασιού, που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τον ΚΟΤ με στήριξη από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, ανοίγουν δρόμους για την προσέλκυση επισκεπτών στην κυπριακή ύπαιθρο. Η υλοποίηση και της έβδομης διαδρομής, που θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα, θα συμπληρώσει το προϊόν και η επικαιροποίηση του πληροφοριακού υλικού με όλες τις εξελίξεις θα δώσει νέα πνοή και προοπτική στο όλο έργο.
Στόχος μας στο Υπουργείο είναι η στενή συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος για τις κοινότητες της υπαίθρου μέσα από τα σημαντικά έργα που υλοποιεί στα πλαίσια του τουρισμού υπαίθρου και του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων. Φορείς που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του ΚΟΤ, όπως οι Περιφερειακές Εταιρείες Ανάπτυξης και Προβολής, η Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού και ο Σύνδεσμος Ειδικών Ενδιαφερόντων, θα αποτελέσουν τους κύριους συνεργάτες μας προς αυτήν την κατεύθυνση.
Φίλοι Κοινοτάρχες,
Πιστεύω ακράδαντα πως ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στα θέματα του τουρισμού και άρα επιβάλλεται να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σας διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη όχι μόνο θα συνεχίσει τις δράσεις για ενίσχυση της κυπριακής υπαίθρου, αλλά και θα τις αναβαθμίσει ουσιαστικά. Στόχος μας, η αειφόρος ανάπτυξη του σημαντικού αυτού κομματιού του τόπου μας, που αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού και έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην προσφορά μιας πολυδιάστατης εμπειρίας για τον ξένο επισκέπτη που σήμερα είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. Ο τουρισμός υπαίθρου συνεχίζει να αποτελεί σημαντική πρόκληση για την αναζωογόνηση της κυπριακής υπαίθρου, που δεν μπορεί κανένας να αγνοήσει. Αυτό που χρειάζεται είναι να κτίσουμε συνέργειες με συγκεκριμένους στόχους και ρόλους. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς.
Κλείνοντας, θα ήθελα απλώς να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στις κοινότητες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και ιδιαίτερα στους Κοινοτάρχες και στα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, και να ευχηθώ σε όλους κάθε επιτυχία.