19/3/13

Η Κύπρος συμμετέχει στην Ανοικτή Ομάδα Εργασίας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης 19/03/2013

Πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Μαρτίου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η πρώτη συνάντηση της Ανοικτής Ομάδας Εργασίας για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης. Η Ομάδα αποτελείται από 30 κράτη μέλη ενώ 70 κράτη μέλη, τα οποία προέρχονται από τις πέντε γεωγραφικές ομάδες των Ηνωμένων Εθνών
, οργανώθηκαν μεταξύ τους σε τρόικες που θα μοιράζονται εκ περιτροπής μια θέση στην Ομάδα. Στην Ομάδα Εργασίας συμμετέχει και η Κύπρος μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σιγκαπούρη με τα οποία σχημάτισε τριμελή ομάδα μέσα από την Ασιατική Ομάδα στην οποία ανήκει.
Η δημιουργία της Ομάδας Εργασίας για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης αποφασίστηκε στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο τον Ιούνιο του 2012 ( Ρίο + 20) και έχει ως σκοπό την εκπόνηση μιας οικουμενικής δέσμης στόχων αειφόρου ανάπτυξης που θα είναι εφαρμόσιμοι για όλους, αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες.
Κατά τη συνάντηση αναπτύχθηκε διάλογος από τα κράτη μέλη γύρω από τις προσδοκίες και επιθυμίες των κρατών μελών για το έργο της Ομάδας ενώ αφιερώθηκε χρόνος για συζήτηση με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και μη-κυβερνητικών οργανισμών.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου Πρέσβης κ. Νικόλας Αιμιλίου μίλησε στη συνάντηση εκ μέρους του τρίο με το οποίο η Κύπρος συμμετέχει στην Ομάδα.