19/3/13

ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 19/03/2013



1. Συνέρχεται σήμερα στις 11.00, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να συζητήσει το νέο κείμενο νόμου για το τέλος επί των καταθέσεων ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα του Eurogroup για εξεύρεση €5,8 δισ. Στις 18.00 πραγματοποιείται η κρίσιμη Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για να συζητήσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλυσε χθες στους Βουλευτές τους λόγους που αποδέχθηκε την επιβολή τέλους στις καταθέσεις (κούρεμα) και απάντησε σε ερωτήσεις.

2. Η τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου για τα ποσοστά του κουρέματος των καταθέσεων συζητήθηκε σε πρωινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Μιχάλη Σαρρή με τη συμμετοχή της Διοίκησης της ΚΤΚ και των επικεφαλής της Τρόικας, που ολοκληρώθηκε λίγο πρις τις 1000. Συζητήθηκαν η τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου και τα ποσοστά του κουρέματος των καταθετών.
3. To Eurogroup διατηρεί την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους μεγάλους καταθέτες και επιβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω από 100 χιλ. ευρώ, αναφέρει σε δήλωσή του που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης χθες βράδυ, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
4. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα καταστήματα των τραπεζών με διάταγμα του ΥΠΟΙΚ προς την Κεντρική Τράπεζα. Κλειστά θα παραμείνουν και στην Ελλάδα τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών. Κανονικά όμως θα εργάζονται οι αυτόματες ταμειακές μηχανές 24ωρης εξυπηρέτησης, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού.
5. Επαφές με αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανάμεσα στους οποίους ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν και η Γερμανίδα Καγκελάριος, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ κυβερνητικές πηγές. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων, Υπουργοί, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και οικονομικοί παράγοντες του τόπου.  Το ΧΑΚ επίσης θα παραμείνει κλειστό σήμερα και αύριο με απόφαση της διοίκησης του Χρηματιστηρίου.
6. Με γραπτή ανακοίνωση, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση στη Κύπρο και ο Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ, Τζακ Λιού, συνομιλεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Η Ρωσία θα αναγκαστεί να εισαγάγει «διορθώσεις» στις σχέσεις της με την Κύπρο σε περίπτωση, που επιβληθεί από το κράτος αυτό δασμός στις τραπεζικές καταθέσεις, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.
7. Δύσκολη και επώδυνη για όλους, χαρακτηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών την απόφαση για επιβολή τέλους επί των καταθέσεων, η οποία, υπό τις περιστάσεις, όπως σημειώνει, "κρίνεται αναγκαία,  ώστε να τερματισθεί η αβεβαιότητα στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία και να διασφαλισθεί η διάσωση της χώρας". Χωρίς την επιβολή του τέλους, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, "το χρέος της Δημοκρατίας θα καθίστατο, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, άμεσα μη εξυπηρετούμενο, και η εξασφάλιση δανείου για τη σωτηρία της χώρας και του λαού της, αδύνατη".
8. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από Βουλή και Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποίησαν χθεςομάδες πολιτών και οργανωμένα σύνολα, εναντίον της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Κυβέρνηση με το Eurogroup και το νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή η Κυβέρνηση για την εφαρμογή της. Αυθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας από πολίτες πραγματοποιήθηκε χθες και στην Πάφο. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή προγραμματίζονται και για σήμερα το απόγευμα
9. Η βρετανική Κυβέρνηση πάγωσε την καταβολή συντάξεων προς Βρετανούς συνταξιούχους που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο υφυπουργός Οικονομικών Γκρεγκ Κλαρκ. Το πάγωμα ισχύει έως τουλάχιστον σήμερα Τρίτη έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το τραπεζικό σύστημα στο νησί.
10. Στις 01.20 τα ξημερώματα υπέκυψε τελικά στο μοιραίο ο εγγονός του Ραούφ Ντενκτάς, Τζιάν, ο οποίος είχε βρεθεί χθες το απόγευμα με τραύμα από σφαίρα όπλου στην κοιλιά, δίπλα από τον τάφο του πατέρα του, Ραΐφ Ντενκτάς. Τα τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ μιλούν για απόπειρα αυτοκτονίας.
(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)