10/3/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στην εκδήλωση με θέμα «Νερό… σταγόνες ζωής», στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων 09/03/2013

Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι στην εκδήλωση «Νερό … σταγόνες ζωής», που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, με στόχο να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Νερού και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους όσον αφορά το υδατικό πρόβλημα της Κύπρου. Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή είμαι βέβαιος ότι κινητοποιούν την κοινωνία για το υδατικό πρόβλημα της Κύπρου και ιδιαίτερα τους σημερινούς μαθητές των Δημοτικών Σχολείων που αποτελούν τους αυριανούς πολίτες αυτής της χώρας.
Η εξασφάλισή του νερού, μαζί με την εξασφάλιση τροφής και στέγης, ήταν πρωταρχική επιδίωξη του ανθρώπου από την απαρχή της ιστορίας μας στον πλανήτη Γη. Το νερό αποτελεί τον σημαντικότερο ίσως φυσικό πόρο για την κοινωνική και οικονομική επιβίωση και ανάπτυξη κάθε χώρας. Χωρίς το νερό δεν υπάρχει ζωή.
Η σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων και η εξισορρόπηση των διάφορων αναγκών για νερό αποτελούν ζητήματα ζωτικής σημασίας. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, όπου οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι ήδη ορατές, ο παράγοντας νερό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Στην Κύπρο έχουν κατασκευαστεί μεγάλα φράγματα, διυλιστήρια πόσιμου νερού, αφαλατώσεις, αγωγοί για μεταφορά νερού, αρδευτικά δίκτυα, καθώς και μονάδες τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων με στόχο την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού.
Η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης θα πρέπει να αποτελεί το βασικότερο μέλημα των αρμόδιων φορέων, μέσω του οποίου να δίνονται σημαντικά μηνύματα στα παιδιά, σε οργανωμένα σύνολα και στον απλό πολίτη για την ορθή χρήση και την εξοικονόμηση νερού. Πιστεύω ότι η σημερινή εκδήλωση θα συμβάλει θετικά στην επιτυχία του μακροπρόθεσμου στόχου που θέτει το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, μέσω του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, που είναι η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης.
Συγχαίρω θερμά το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της εκδήλωσης αυτής, η οποία πλέον έχει καταστεί θεσμός στα κυπριακά δρώμενα, καθώς επίσης και τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και όλους όσοι στηρίζουν την εκδήλωση, αλλά και όλους εσάς που παρευρίσκεστε.