7/3/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε κλιμάκιο της Τρόικα 07/03/2013

Δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης μισθών ή συντάξεων, είπε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μιχάλης Σαρρής, σημειώνοντας ότι το Μνημόνιο με την Τρόικα θα εφαρμοστεί ως έχει.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με κλιμάκιο της Τρόικα, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο κ. Σαρρής είπε:
«Έγινε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση κατά την οποία ο Πρόεδρος επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο στην ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης και ταυτόχρονα επανέλαβε στους εκπροσώπους της Τρόικα ποια είναι εκείνα τα θέματα που είναι εκτός συζήτησης. Η δουλειά συνεχίζεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο για να υλοποιήσουμε αυτό τον στόχο που είναι η ολοκλήρωση της σύμβασης το ταχύτερο δυνατόν».
Ερωτηθείς ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει ο Πρόεδρος, ο κ. Σαρρή είπε: «Είναι αναχρονιστικοί οι όροι αυτοί. Αυτό που υπογραμμίζω είναι ότι οποιαδήποτε συζήτηση, παραδείγματος χάριν, για κουρέματα ή άλλες επιβουλές πάνω στις καταθέσεις των τραπεζών είναι εκτός συζήτησης. Αυτό είναι βασικό θέμα.
Συλλογικά η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ είχαν όρους εντολής και διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της διαχειρισιμότητας του κυπριακού χρέους. Πιστεύω προσωπικά, και οι περισσότεροι από αυτούς ξέρουν ότι μια τέτοια κίνηση, δηλαδή ακόμη και η συζήτηση για κούρεμα η οποία δεν έχει γίνει πουθενά, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και έχουμε εμείς εδώ στην Κύπρο πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα ήδη, μόνο και μόνο που συζητείται αυτό το θέμα. Γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να προωθούν με τρόπο που να δημιουργούν προβλήματα και σε εμάς και σε εκείνους».

Κληθείς να αναφέρει τις θέσεις της Κυβέρνησης στο θέμα της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο κ. Σαρρής είπε ότι «η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, όπως έχει γίνει το 2004, είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της οικονομίας μας. Επομένως, για μας δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης. Εκείνο που είπαμε είναι ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε εκείνους τους εναλλακτικούς τρόπους είτε με μείωση δαπανών είτε με αύξηση εσόδων ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η διαχείριση του χρέους».
Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση και ως Κυβέρνηση, όλοι μας, θέλουμε και από τα ΜΜΕ να επιδειχθεί μια υπευθυνότητα. Λέμε ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται τα πολλά λόγια. Επειδή γίνεται διαπραγμάτευση να περιμένουμε να ολοκληρωθεί και μετά θα ενημερωθείτε πλήρως και επακριβώς».
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Σαρρής είπε ότι «η Τρόικα έχει έρθει με διάφορες εισηγήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να γίνει πιο διαχειρίσιμο το χρέος. Άλλο είναι ορισμένες εισηγήσεις τις οποίες θέτει στο τραπέζι η Τρόικα και άλλο η συμφωνία και οι δικές μας θέσεις. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους με τους οποίους να φέρουμε το χρέος μας εκεί που πρέπει να είναι ώστε οι αγορές να το θεωρήσουν διαχειρίσιμο».
Κληθείς να πει αν θα υπάρξουν άλλες δημοσιονομικές περικοπές, ο κ. Σαρρή είπε: «Η μείωση των δαπανών αφορούν δαπάνες για την επόμενη δεκαετία. Για παράδειγμα, έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι τους τελευταίους έξι μήνες η δική μας δημοσιονομική συμπεριφορά είναι καλύτερη από εκείνη που ήταν στο Μνημόνιο. Επομένως, τους λέμε ότι ενώ είχαμε ένα 4% πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή το πλεόνασμα που μας βοηθά να πληρώνουμε τους τόκους, τώρα αυτό μπορεί, χωρίς επιπρόσθετες επιβαρύνσεις, να γίνει 4,5 ή 5%, το οποίο σου επιτρέπει όχι μόνο να πληρώνεις τους τόκους, αλλά να πληρώνεις και μέρος του χρέους.
Είναι αυτά που προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε: Αυτή τη δυναμική που άρχισε να παίρνει η οικονομία και την εμπιστοσύνη που επιστρέφει. Τους εξηγούμε ότι υπάρχουν τώρα προοπτικές για επενδύσεις στην ενέργεια, οι οποίες για το θέμα του χρέους έχουν διάστημα από τώρα μέχρι το 2020. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουμε την ευκαιρία να γίνουν αυτές οι επενδύσεις, να αποδώσουν και να επηρεάσουν θετικά την οικονομία και τα έσοδα του κράτους».
Πρόσθεσε ότι «το Μνημόνιο θα εφαρμοστεί ως έχει και δεν υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα που να έχουν τον χαρακτήρα μειώσεων μισθών ή συντάξεων. Αυτά δεν είναι θέματα προς συζήτηση».
Στη συνέχεια, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε από πλευράς του ότι «το χειρότερο πράγμα είναι να διαπραγματεύεσαι δημοσίως και για μας πιστεύω ότι είναι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας συμπεριφοράς».