7/3/13

Μήνυμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου, Προέδρου του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 07/03/2013

Με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου και την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Πρόεδρος του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου και τους εύχομαι ευόδωση των προσωπικών, οικογενειακών και επαγγελματικών τους επιδιώξεων.
Με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που επισώρευσε η οικονομική κρίση στον τόπο μας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη είναι αποφασισμένη να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην αναχαιτιστεί η πορεία προς την πλήρη Ισότητα.
Άλλωστε, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι πολιτικές για την ισότητα των φύλων έχουν ζωτική σημασία για την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία και την ανταγωνιστικότητα.
Σε στενή και εποικοδομητική συνεργασία με τις Γυναικείες Οργανώσεις, οι οποίες πρωτοστατούν στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών και την εξάλειψη των διακρίσεων, αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Υπουργεία, Βουλή των Αντιπροσώπων, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνικούς εταίρους, θα προωθήσουμε μέτρα και πολιτικές που να απαντούν αποτελεσματικά στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον τόπο μας.
Η συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αποτελεί βασικό άξονα πολιτικής, στα πλαίσια της οποίας θα επιδιωχθεί η ενθάρρυνση της ανάπτυξης ελαστικών ωραρίων και ευέλικτων μορφών εργασίας, όπως είναι η εργασία από το σπίτι (τηλεργασία), η επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, η επέκταση των υποδομών φροντίδας παιδιών και άλλων εξαρτώμενων ατόμων, η ίδρυση τοπικών κέντρων στήριξης της οικογένειας, καθώς και η ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής της γυναίκας ως καθοριστικού παράγοντα οικογενειακής και κοινωνικής συνοχής. Εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τα υψηλά επίπεδα γυναικείας φτώχειας, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων και των μονογονιών, καθώς και για τη ραγδαία αύξηση της γυναικείας ανεργίας, που σήμερα ανέρχεται σε 14.2% και επηρεάζει 26.000 γυναίκες, διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών στην απασχόληση, την επανένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας και τη σμίκρυνση του χάσματος αμοιβών. Ιδιαίτερα στέκομαι στην υποεκπροσώπηση των γυναικών στις θέσεις λήψεως αποφάσεων της δημόσιας και πολιτικής ζωής και δεσμεύομαι ότι μέσα από έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα, τα οποία έχουν πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής του τόπου, θα επιδιώξουμε την εξεύρεση λύσεων που να διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες για την ανάδειξη και ανέλιξή τους σε θέσεις λήψεως αποφάσεων της δημόσιας και πολιτικής ζωής.
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών, περιλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης και της εμπορίας γυναικών, σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχει έντονη πολιτική βούληση για τη λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία και ενίσχυση των θυμάτων βίας, αλλά και στην πάταξη της ατιμωρησίας των ενόχων.
Με βαθιά αισθήματα εκτίμησης και σεβασμού προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου για τους αγώνες και την προσφορά τους στην κοινωνία, προσβλέπω στη συμπόρευση όλων, ανδρών και γυναικών, προκειμένου να εξέλθουμε από την οικονομική κρίση και να πορευθούμε στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.