7/3/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη 07/03/2013

Ποτέ δεν έχει εκφραστεί από πλευράς της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης θέμα που να θέτει εν αμφιβόλω τη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου στο πλαίσιο της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της πρώτης συνεδρίας του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Κασουλίδης ερωτηθείς είπε: «Ουδέποτε εκφράστηκε από πλευράς της επίσημης Αιγυπτιακής Κυβέρνησης οποιοδήποτε θέμα που να θέτει εν αμφιβόλω μια συμφωνία που έγινε από δύο κράτη μέλη της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μια συμφωνία που συνομολογήθηκε και κατατέθηκε στον ΟΗΕ. Η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από μια είδηση του αιγυπτιακού πρακτορείου ειδήσεων αναφέρεται σε μια εσωτερική συζήτηση πολιτικών στην Άνω Βουλή (της Αιγύπτου).

Είναι γνωστή η θέση του συγκεκριμένου Βουλευτή, δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές πολιτικές τους συζητήσεις».

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε επίσης ότι για το θέμα θα εκδοθεί ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ερωτηθείς αν υπάρχει η δυνατότητα, με βάση το διεθνές δίκαιο, μια χώρα να ακυρώσει μια διμερή συμφωνία, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Όχι, αλλά δεν έθεσε τέτοιο θέμα η Αίγυπτος. Η θέση της Αιγύπτου είναι καθαρή, ήρθε εδώ Υπουργός της, έγιναν τόσες επαφές, χθες ήμουν με την Πρέσβειρα της Αιγύπτου και δεν μου ανέφερε κάτι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Σε ερώτηση αν το θέμα αυτό θα επηρεάσει τις έρευνες που διεξάγονται στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.

Κληθείς να αναφερθεί στη σημερινή συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β', ο κ. Κασουλίδης είπε: «Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει μια σειρά από θέματα με τα οποία ασχολείται και που έχουν να κάνουν με την ηγεσία της Εκκλησίας. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στις συμφωνίες που έχουν γίνει για την αναστήλωση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, για τα θέματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα, για τη θρησκευτική διπλωματία, για τις σχέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου με την Αγία Εδρα, για μια συγκεκριμένη πολιτική προστασίας των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Αυτά ήταν τα θέματα που συζητήσαμε με τον Μακαριότατο».