6/3/13

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 06/03/2013

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 06/03/2013

1. Κλιμάκιο της Τρόικας αποτελούμενο από υψηλόβαθμους αξιωματούχους αρχίζει σήμερα τις επαφές του στη Λευκωσία. Μεταξύ άλλων το κλιμάκιο θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Διοικητή της Κεντρικής τράπεζας και άλλους παράγοντες. Στόχος είναι η οριστικοποίηση του μνημονίου έως το τέλος Μαρτίου.

2. Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό το φως της καθόδου σήμερα στην Κύπρο του κλιμακίου της Τρόικας. Ο ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής τόνισε σε δηλώσεις του ότι το θέμα του κουρέματος καταθέσεων δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων και ότι αυτό διαβιβάστηκε και στις Βρυξέλλες. Είπε ακόμη ότι στόχος είναι η εντατικοποίηση των συνομιλιών με τους διεθνείς δανειστές με σκοπό μέχρι το τέλος του μηνός να έχουμε ολοκληρώσει τη συμφωνία.
3. Την εισαγωγή από μέρους της Κύπρου έκτακτου φόρου (εισφορά) "αλληλεγγύης" στα έσοδα από τόκους και την συγκέντρωση εσόδων, ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από ιδιωτικοποιήσεις, εισηγείται ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, για να μπορέσει η Κύπρος να χρηματοδοτήσει από μόνη της το πακέτο διάσωσης της, σύμφωνα με την "The Wall Street Journal".
4. Η Κύπρος τα πήγε πολύ καλά κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Γιούρογκρουπ, υπό τις περιστάσεις, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής έδωσε «μια πολύ σκληρή μάχη». Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κύπρος διανύει «περίοδο έκτακτης ανάγκης» και κάλεσε πολιτικούς, κόμματα, συνδικάτα και εργαζομένους να το συνειδητοποιήσουν. Πρόσθεσε ότι διαμορφώνεται ένα χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε να υπάρξει η τελική διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης μέχρι τέλος Μαρτίου.
5.«Εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης μέσα στο Μάρτιο σε ότι αφορά το πρόγραμμα προσαρμογής (μνημόνιο), ενώ για το ξέπλυμα χρήματος πρόθεση των κυπριακών αρχών είναι να υπάρξει πόρισμα μέσα στο μήνα», ανάφερε ο Επίτροπος Ολι Ρεν, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση θα γίνει από την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης Moneyval, από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα και ανεξάρτητο ελεγκτή, που θα επιλεγούν με διαγωνισμό.
6.Τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας εκφράζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου.  Η επιστολή Σουλτς απαντά ουσιαστικά στην πρόσφατη επιστολή του κ. Ομήρου σχετικά με αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για δήθεν ξέπλυμα χρήματος.
7. Στην Αθήνα βρίσκεται ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης ο οποίος το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο.Η επίσκεψη του κ. Κασουλίδη εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πρώτης επίσκεψης, την επόμενη εβδομάδα, στην Ελλάδα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
8. Επταήμερο εθνικό πένθος κηρύχτηκε στη Βενεζουέλα, μετά το θάνατο χθες του Προέδρου Ούγκο Τσάβες ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.   Η σορός του Ούγκο Τσάβες πιθανότατα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα πριν από την κηδεία που θα γίνει την Παρασκευή.
9. H IKEA H.M.HOUSEMARKET (Cyprus) Ltd ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει προϊόντα από τις συγκεκριμένες παρτίδες τούρτας αμυγδάλου με κροκάν (Almond Cake chocolate and butterscotch) οι οποίες αποσύρθηκαν από 23 χώρες μετά τον εντοπισμό βακτηριδίων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της εταιρείας, το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην Κίνα αφορά σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και δεν σχετίζεται με θέματα υγείας.
10.Με τρεις αγώνες συνεχίζεται την Τετάρτη η προημιτελική φάση του Κυπέλλου. Η Ανόρθωση αντιμετωπίζει στις 15:30 την Ομόνοια στο "Αντώνης Παπαδόπουλος", ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει την Αγία Νάπα στις  18:00 στο Τσίρειο στάδιο και η ΕΝΠ αντιμετωπίζει την ΑΕΚ, επίσης στις 18:00, στο Δημοτικό Στάδιο «Τάσος Μάρκου».

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)