10/2/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στα εγκαίνια του αγροκτήματος «The Land of Dreams» στην Τριμήκληνη 10/02/2013

Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να τελέσω τα εγκαίνια του αγροκτήματος «The Land of Dreams». Η πρωτότυπη αυτή ιδέα του Αντρέα Χριστοφή να καλλιεργήσει με μεράκι μια μεγάλη έκταση με πυρηνόκαρπα, σε έναν χώρο όπου συνυπάρχει και το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο ιχθυοτροφείο οξύρρυγχου είναι άξια συγχαρητηρίων.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σημειώσω ότι ο τομέας των φυλλοβόλων καλλιεργειών στην Κύπρο και ειδικότερα των πυρηνοκάρπων, αποτελεί έναν τομέα με ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο μας, αφού με τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή πηγή εισοδήματος για τους παραγωγούς, ενώ συμβάλλει παράλληλα στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Παρόλο που ο τομέας αυτός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της φυτικής παραγωγής, εντούτοις λόγω της φιλελευθεροποίησης του διεθνούς εμπορίου, τα κυπριακά αγροτικά προϊόντα δέχονται σημαντικές πιέσεις στη διάθεση τους από ομοειδή προϊόντα που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή τρίτες χώρες.

Επίσης, η συνεχής άνοδος των τιμών των καυσίμων αλλά και των υπόλοιπων γεωργικών χρειωδών, έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής και την περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών μας προϊόντων. Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει ο τομέας αυτός στην κυπριακή γεωργία και γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, δραστηριοποιείται πολύπλευρα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να τον στηρίξει αλλά και να τον ενδυναμώσει.

Παράλληλα, τα διάφορα μέτρα και καθεστώτα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 δίνουν τη δυνατότητα στους παραγωγούς να επωφεληθούν με εκσυγχρονισμό των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων έτσι ώστε να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να καταστούν έτσι πιο ανταγωνιστικοί. Επιπρόσθετα, δίνονται σημαντικά κίνητρα για πρώτη εγκατάσταση νέων γεωργών στην ύπαιθρο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης των πιο πάνω μέτρων είναι ο νεαρός γεωπόνος- οινολόγος, Αντρέας Χριστοφή, ο οποίος προχώρησε στη δημιουργία του εν λόγω αγροκτήματος το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει 150 δεκάρια συμπαγούς γεωργικής έκτασης που αξιοποιείται με χρυσομηλιές, δαμασκηνιές, ροδακινιές και νεκταρινιές. Μάλιστα, πολλές ποικιλίες οι οποίες καλλιεργούνται στο αγρόκτημα αποτελούν νέες ποικιλίες με πολύ καλές εμπορικές προδιαγραφές.

Ένα άλλο ξεχωριστό στοιχείο του αγροκτήματος, είναι το γεγονός ότι εντός του υπάρχει και ένα ιχθυοτροφείο οξύρρυγχου. Οι οξύρρυγχοι έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως «ζωντανά απολιθώματα» αφού υπάρχουν τεκμήρια που μαρτυρούν την ύπαρξη τους πριν ακόμη και από την ύπαρξη των δεινοσαύρων. Λόγω της εύγευστης του σάρκας και του δημοφιλούς μαύρου χαβιαριού του ο οξύρρυγχος αποτελεί είδος μεγάλης εμπορικής αξίας. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην υπεραλίευση του, με δραματικό συνεπακόλουθο τη μείωση των φυσικών αποθεμάτων και την απειλή με εξαφάνιση του.

Γόνος του οξύρρυγχου Σιβηρίας έχει εισαχθεί στην Κύπρο από την Ουγγαρία το 1993, με στόχο τη δημιουργία μητρικού αποθέματος και την αναπαραγωγή του, σε πρώτο στάδιο από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, και μετέπειτα την προώθηση της καλλιέργειας του από τα ιδιωτικά ιχθυοτροφεία γλυκών υδάτων της Κύπρου. Το 2005 επιτεύχθηκε για πρώτη φορά η αναπαραγωγή του στην Κύπρο και από το 2007 γόνος οξύρρυγχου δίνεται στα ιδιωτικά ιχθυοτροφία του Τροόδους για πάχυνση και διάθεση τους στην αγορά. Παρόλα αυτά, το ιχθυοτροφείο του Αντρέα Χριστοφή πρωτοπορεί στο γεγονός ότι για πρώτη φορά θα γίνει προσπάθεια για καλλιέργεια του οξύρρυγχου με κύριο σκοπό την παραγωγή χαβιαριού. Η εδώ παρουσία του διεθνούς φήμης καθηγητή κ. Μιχαήλ Τσιεπάνοφ ο οποίος θα παρουσιάσει τη νέα μέθοδο διαχωρισμού του φύλου του οξύρρυγχου σε νεαρή ηλικία, ανεπιφύλακτα θα συμβάλει στην προσπάθεια αυτή, την οποία το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος επικροτεί και στηρίζει.

Εγκαινιάζοντας, λοιπόν, το «The Land of Dreams», συγχαίρω ξανά τον Αντρέα Χριστοφή για την όλη ιδέα που είχε, για το μεράκι και τον κόπο που κατέβαλε για να φτιάξει ένα πραγματικά όμορφο μέρος που καταδεικνύει την αγάπη του προς την κυπριακή φύση και τα προϊόντα της και που δίνει ένα παράδειγμα το οποίο ευχόμαστε να ακολουθήσουν και άλλοι νέοι.