10/2/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή εορτασμού του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων 10/02/2013

Χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα διότι εκπρόσωποι όλων των θρησκειών αυτής της μικρής υπέροχης, όμορφης, πολυπολιτισμικής χώρας είναι παρόντες. Εύχομαι ειλικρινά πολύ σύντομα οι αγώνες μας να ευοδωθούν και να λειτουργεί ελεύθερα ο Μουφτής στον Τέμενος και εμείς στην Κερύνεια και στα μαρωνίτικα χωριά.

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να είμαι και φέτος ανάμεσα σας, στην τελετή για τους εορτασμούς του Αγίου Μάρωνα, του προστάτη και ιδρυτή της Μαρωνιτικής εκκλησίας. Εκφράζω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες για την πρόσκληση από τον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου κ. Ιωσήφ Σουέηφ.

Γνωρίζετε καλά ότι αποτελούσε πάντα ακλόνητη πεποίθηση μου ότι οι κοινότητες και οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου μπορούν να ζουν, να προοδεύουν και να μοιράζονται χαρές, αγωνίες και αγώνες σε μια κοινή πατρίδα. Ο κυπριακός λαός στο σύνολο του έχει κοινές προοπτικές γιατί το κοινό συμφέρον αυτό επιβάλλει. Η εθνική μισαλλοδοξία, ο φανατισμός καθώς και οι έξωθεν επεμβάσεις είναι που μας έχουν φέρει στο δύσκολο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε εδώ και μερικές δεκαετίες, με τη μισή μας πατρίδα υπό κατοχή.

Η Μαρωνιτική κοινότητα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κυπριακού λαού. Κατά τη μακρόχρονη παρουσία σας στο νησί μας έχετε ζήσει, αγωνιστεί και γευτεί όλες τις επιτυχίες αλλά και τις απογοητεύσεις στο πλάι των υπόλοιπων Κυπρίων. Απολαμβάνετε μαζί με τους υπόλοιπους Κύπριους τα αγαθά του τόπου μας και υπομένετε καρτερικά σε όλες τις κακουχίες. Την ίδια στιγμή διατηρείτε τις δικές σας παραδόσεις, τη δική σας θρησκεία, τα δικά σας έθιμα και τα δικά σας χαρακτηριστικά. Θεωρώ πλούτο για τη χώρα μας την πολυπολιτισμικότητα που την χαρακτηρίζει.

Στο πλάι του υπόλοιπου κυπριακού λαού έχετε υποφέρει κατά τις δύσκολες ώρες του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Έκτοτε αγωνίζεστε με δύναμη και κουράγιο για την επίλυση των όποιων προβλημάτων παρουσιάζονται και που αφορούν την κοινότητα σας.

Η παρούσα Κυβέρνηση έχει εντάξει την ευημερία και πρόοδο της κοινότητας των Μαρωνιτών υψηλά στις προτεραιότητες της. Έχουμε αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη ευαισθησία τις ανάγκες των Μαρωνιτών, αλλά και των άλλων θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου, των Αρμενίων και Λατίνων. Ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες της κάθε κοινότητας προωθώντας μέτρα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για στήριξη και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου του 16ου στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2010 αποτέλεσε μεγάλη τιμή για την ηγεσία και τον λαό της χώρας μας. Είναι ιστορικό γεγονός που θα μείνει στους αιώνες. Γέμισε με αισθήματα περηφάνιας και ικανοποίησης ιδιαίτερα τη Μαρωνιτική κοινότητα. Πολύ πρόσφατα είχα την τιμή να επισκεφθώ ξανά το Βατικανό και να έχω ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο. Υπήρξε κοινή μας εκτίμηση ότι οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Βατικανό είναι πραγματικά εξαίρετες. Ποτέ προηγουμένως δεν έχουν φτάσει σε τέτοιο υψηλό επίπεδο. Ευχαριστώ τον Ποντίφικα για την προσωπική του φιλία αλλά και την πλήρη στήριξη που απλόχερα προσφέρει στον δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό.

Κατά την πρόσφατη μου επίσημη επίσκεψη στον Λίβανο επιδίωξα και πραγματοποίησα συνάντηση με τον Πατριάρχη της Μαρωνιτικής εκκλησίας με τον οποίο είχα μια πολύ εποικοδομητική και εγκάρδια συνομιλία. Η επίσκεψη μου εκεί σφράγισε τις σχέσεις φιλίας και αδελφικής συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ μας. Η ενίσχυση των σχέσεων με τον γειτονικό Λίβανο και η υπογραφή αρκετών συμφωνιών σφράγισε την επιτυχία της επίσκεψης και άνοιξε καινούργιους δρόμους για τη συνεργασία των δύο κρατών.

Φίλες και φίλοι,

Υψηλά στις προτεραιότητες μας υπήρξαν τα θέματα που αφορούν την επιβίωση των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών όπως και των υπόλοιπων εγκλωβισμένων. Η προστασία των θρησκευτικών μνημείων, η συντήρηση των εκκλησιών και των μνημείων των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα ήταν θέματα στα οποία εγκύψαμε με αφοσίωση και ιδιαίτερη έγνοια. Όπως καλά γνωρίζετε, έχουμε επιχορηγήσει τις εργασίες μετατροπής του νηπιαγωγείου στον Κορμακίτη σε Πολιτιστικό Κέντρο. Κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια επιχορηγούμε την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων όπως η βελτίωση και η συντήρηση των αγροτικών δρόμων, των δημόσιων κτηρίων και η συντήρηση του δικτύου υδροδότησης στις κατεχόμενες κοινότητες σας.

Συμπατριώτες Μαρωνίτες,

Η αγωνία σας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος υπήρξε διαχρονική και αληθινή. Για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεχτής λύσης, εμείς καταβάλαμε όλες μας τις δυνάμεις. Εργαστήκαμε με συνέπεια για μια λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Μια λύση που θα τερμάτιζε την κατοχή και τον εποικισμό και θα διασφάλιζε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας. Μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Αδιέξοδο το οποίο έχει προκληθεί με αποκλειστική ευθύνη της κατοχικής Τουρκίας και του κ. Έρογλου. Παρόλα αυτά μέσα από την πορεία των τελευταίων πέντε σχεδόν χρόνων ως ελληνοκυπριακή πλευρά πετύχαμε πολλά. Επιτεύχθηκαν συγκλίσεις στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων που στο σύνολο τους αποτελούν σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με προηγούμενα σχέδια που έγινε προσπάθεια να μας επιβληθούν και σωστά απορρίφθηκαν από τον κυπριακό λαό. Ανατρέψαμε το απαράδεκτο τιμωρητικό κλίμα που οικοδομήθηκε διεθνώς και ιδιαίτερα στην Ευρώπη μετά τα δημοψηφίσματα με την ορθή τοποθέτηση του κυπριακού λαού αποδεικνύοντας την αδιαλλαξία της Τουρκίας και την καλή θέληση της δικής μας πλευράς.

Καταφέραμε με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα να δημιουργήσουμε την σημαντικότερη προοπτική για τον τόπο σε στρατηγικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο από καταβολής Κυπριακής Δημοκρατίας με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, την υπογραφή συμβολαίων, την εξεύρεση φυσικού αερίου και τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων. Φτάσαμε σε αυτό το επίτευγμα έχοντας δίπλα μας σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον του τόπου ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Το ίδιο ισχύει για την άσκηση της πολύ επιτυχημένης Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, η δική μας η πλευρά με διεκδικητικότητα και αποφασιστικότητα δεν ενέδωσε σε προτάσεις και πιέσεις για αλλαγή της διαδικασίας και υιοθέτηση μιας άκαιρης διεθνούς διάσκεψης η οποία θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, διαδικασία που δοκιμάστηκε και απέτυχε. Εύχομαι και ελπίζω η ίδια αποφασιστικότητα να επιδειχθεί και στο μέλλον ειδάλλως μοιραία θα οδηγηθούμε σε μια κακή διευθέτηση του προβλήματος.

Για να αποτρέψουμε την καταστροφική διχοτόμηση, για να δώσουμε τέλος στη μεγαλύτερη εθνική καταστροφή σε αυτό τον τόπο ανά τους αιώνες, για να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα της επιβίωσης μας στη γη που μας γέννησε δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες και ανέξοδες ρητορείες. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, χρειάζεται αποφασιστικότητα και εμμονή σε αρχές. Να μην διευκολύνουμε την Τουρκία με αθέτηση στρατηγικών δεσμεύσεων της δικής μας πλευράς αλλά ούτε και να συναντήσουμε θέσεις της τουρκικής πλευράς με καινοφανείς προσεγγίσεις που στην ουσία τους οδηγούν στην αποδοχή των διχοτομικών δεδομένων. Πρέπει να πω ότι δεν συμφωνώ με την ισοπεδωτική προσέγγιση ότι η πολιτική μας τόσα χρόνια δεν έχει αποδώσει τίποτε. Μπορεί να μην έχει αποδώσει το μείζον που είναι η λύση του Κυπριακού όχι όμως με υπαιτιότητα δική μας αλλά με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε για παράδειγμα ότι 29 χρόνια μετά η Τουρκία αποτυγχάνει να οδηγήσει είτε σε αναγνώριση είτε σε ουσιαστική αναβάθμιση του κατοχικού μορφώματος, του ψευδοκράτους της ντροπής. Όπως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Κύπρος είναι ενταγμένη με όλα της τα εδάφη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ότι η μικρή Κύπρος επιτυγχάνει αλλαγή των στρατηγικών δεδομένων μετά την εξεύρεση υδρογονανθράκων.

Στην πορεία της Ιστορίας του τόπου μας, έχουμε ως ένας λαός αναπτύξει αδελφικές σχέσεις. Είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους εκπροσώπους σας, τόσο στο πολιτικό όσο και στο θρησκευτικό επίπεδο. Η άριστη σχέση αγάπης, εκτίμησης και σεβασμού που έχουμε αναπτύξει με τον Μπούτρος Τζιεμαγέλ τέως Αρχιεπίσκοπο και τον νέο τόσο σε ηλικία όσο και ως Αρχιερέα τον φωτισμένο Ιωσήφ Σουέηφ, Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών αντικατοπτρίζει τη συνεργασία αυτή.

Με τη σημερινή ευκαιρία απευθύνω σε όλους εσάς τις καλύτερες μου ευχές για κάθε καλό στη ζωή, με υγεία, ευτυχία και χαρά.

Ως έκφραση της εκτίμησης, της αγάπης και του σεβασμού μας προς τον Αρχιεπίσκοπο Σουέηφ και τιμώντας τις αδελφικές μας σχέσεις με τη μαρωνιτική κοινότητα και όλους τους εκπροσώπους της απονέμω σήμερα στον Αρχιεπίσκοπο το παράσημο του Ανώτατου Ταξιάρχη του Τάγματος του Μακαρίου Γ'».

Ενωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος Σουέηφ απένειμε τιμής ένεκεν στον Πρόεδρο Χριστόφια το Έμβλημα της Αρχιεπισκοπής Μαρωνιτών Κύπρου.