10/2/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 10/02/2013

Η Κύπρος στον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, από καθαρός συνεισφορέας θα γίνει ουσιαστικά καθαρός αποδέκτης της βοήθειας της ΕΕ, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, χθες το απόγευμα, στη Λεμεσό, ο κ. Στεφάνου ερωτηθείς αν η Κύπρος είναι κερδισμένη από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τελικά τα πράγματα είπε: «Ήταν μια δύσκολη συζήτηση για όλους.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ μέχρι το 2020 έγινε εν μέσω οικονομικής κρίσης. Είναι γνωστό ότι υπήρχαν διαφωνίες, ιδιαίτερα ανάμεσα στις μεγάλες χώρες της ΕΕ, όπως, επίσης, είναι γνωστό πως η Κύπρος κατά τη διάρκεια της άσκησης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ έκανε τεράστιες προσπάθειες για να συγκεράσει (θέσεις) και να προσπαθήσει να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο όλες τις χώρες, ανάλογα με τα αιτήματα και τις προσεγγίσεις που είχαμε. Και αυτό το γεγονός βοήθησε πάρα πολύ στο να καταφέρει τελικά η ΕΕ, στο πλαίσιο της συνεδρίας του Συμβουλίου, έστω και μέσα από δυσκολίες και αμοιβαίους συμβιβασμούς, να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, η οποία, βεβαίως, πρέπει να περάσει και από το Ευρωκοινοβούλιο.

Ήδη, είχαμε κάποιες αρνητικές αντιδράσεις στο θέμα. Όμως, κατά τη δική μας εκτίμηση, χρειάζεται να υπάρχει αυτός ο προϋπολογισμός, έτσι ώστε η ΕΕ να μπορέσει να κινηθεί προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Εμείς πάντοτε υποστηρίζαμε ότι, κυρίως, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η Κύπρος στον νέο προϋπολογισμό, από καθαρός συνεισφορέας θα γίνει ουσιαστικά καθαρός αποδέκτης της βοήθειας της ΕΕ και αυτά βγαίνουν μέσα από διάφορες στατιστικές και άλλες προσεγγίσεις. Αυτό, καθώς επίσης και το ότι αναγνωρίστηκε η νησιωτική ιδιότητα της Κύπρου – κάτι που σημαίνει ότι αναγνωρίζονται και οι ιδιαιτερότητες που προκύπτουν όταν ένα κράτος είναι νησιωτικό και ειδικά απομονωμένο στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως είναι η Κύπρος – αποτελούν ένα καλό υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε διάφορα πράγματα.

Επίσης, θα αποτελούμε μέρος της βοήθειας που θα δώσει η ΕΕ τα επόμενα επτά χρόνια για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ανεργία, παρά το γεγονός ότι επειδή η Κύπρος όλα αυτά τα χρόνια διατηρούσε καλούς οικονομικούς δείκτες και ένα πολύ καλό κατά κεφαλήν εισόδημα, αυτό δυσκόλευε πάρα πολύ τη συζήτηση και τη διεκδίκηση. Όμως, καταφέραμε να εντάξουμε την Κύπρο και εδώ.

Συμπερασματικά, πιστεύουμε ότι η Κύπρος υπό τις περιστάσεις έχει πετύχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα που θα είναι βοηθητικό στο να μπορέσει η Κύπρος να έχει τη βοήθεια της Ευρώπης και να συμμετέχει – όπως μέχρι τώρα συμμετείχε – και μέσα από τα προγράμματα συγχρηματοδότησης, όπου η Κύπρος έχει πολύ υψηλό ποσοστό απορρόφησης αυτών των προγραμμάτων και αυτό πιστώθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία από τους Ευρωπαίους για την πολύ καλή δουλειά που κάνει σε αυτό τον τομέα».