26/2/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας παρέστη σε εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου 26/02/2013

Το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου και τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς παρέθεσαν σήμερα αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και της συζύγου του κας Έλσης Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο γεύμα παρίσταντο, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Γιώργος Ιακώβου και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστος Χριστοφίδης.

Μιλώντας στο προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου και τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμφανώς συγκινημένος, είπε ότι τόσο όταν είχε εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής όσο και μετέπειτα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν άλλαξε το προσωπικό που εργαζόταν ήδη με τους προκατόχους του. «Αυτό είχαμε κάμει εμείς όταν μας εμπιστεύτηκε τα αξιώματα ο κόσμος και αυτό καλώ και τους νέους οικοδεσπότες του Προεδρικού να πράξουν», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό είπε: «Ποτέ - και το ξέρετε αυτό - δεν σας αντιμετώπισα ως υπαλλήλους, και εγώ το αφεντικό. Χαίρομαι που βλέπω εδώ όλες τις Υπηρεσίες του Προεδρικού. Θεωρώ ότι ο άνθρωπος, όπου και εάν υπηρετεί, πρέπει να τυγχάνει σεβασμού ως άνθρωπος πρώτα από όλα που προσφέρει τις δυνάμεις του για να εξυπηρετήσει το κοινό καλό, και εδώ αυτό κάναμε».

Πρόσθεσε επίσης: «Μαζί δουλέψαμε έντιμα και σας αποχαιρετώ, όπως είπα και δημόσια, με το κεφάλι ψηλά. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμότατα διότι δώσατε τον καλύτερό σας εαυτό για να πετύχουμε κοινούς στόχους, όχι προσωπικούς για τον καθένα ή κομματικούς, αλλά στόχους που έχουν ως αποστολή τους την υπηρεσία στην πατρίδα. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος των ανώτατων αξιωματούχων αυτού του κράτους. Δουλέψατε ενσυνείδητα. Παρηγάγαμε έργο. Αυτό θα το πει η ιστορία στην πορεία, δηλαδή το πόσο και ποιο είναι αυτό το έργο. Έργο το οποίο είναι θεμελιώδες, είναι υπόβαθρο για την περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μας».

Αναφερόμενος στους αξιωματούχους που εδρεύουν στο Προεδρικό Μέγαρο και στενούς του συμβούλους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Μαζί τους μοιραζόμουν κάθε μέρα και τις χαρές και τις λύπες και τα βάσανα. Τον φίλο μου τον Γιώργο Ιακώβου, Επίτροπο Προεδρίας. Επίσης τους αγαπητούς μου φίλους Τίτο Χριστοφίδη, πάνω στον οποίο ʽέσπαζαν πολλά κύματαʼ, τον Στέφανο Στεφάνου, που ήταν στην πρώτη γραμμή νυχθημερόν, και τον νεαρό Χρίστο Χριστοφίδη». Για τον τελευταίο ανέφερε πως αρχικά ήταν διστακτικός να αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο, αλλά τελικά πείστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πέτυχε στο πόστο του. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Τουμάζο Τσιελεπή, για τον οποίο είπε: «Είναι η μεγάλη δύναμη της διαπραγματευτικής ομάδας, άνθρωπος χαμηλών τόνων, ακούραστος εργάτης, γνώστης του διεθνούς δικαίου, θεωρώ, ίσως, όσο κανένας άλλος σε αυτό τον τόπο, είναι ο άνθρωπος ο οποίος διαμόρφωσε τις εισηγήσεις τις οποίες κάναμε και τις οποίες οι άλλοι χαρακτήρισαν ʽδώραʼ. Εγώ λέω είναι σωτηρία για τον τόπο. Και τον ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου.

Ευχαριστώ, επίσης, τον τουρκολόγο μας Νίκο Μούδουρο. Ο Νίκος είναι μια ήρεμη δύναμη η οποία θα λείψει από αυτούς που θα έλθουν εδώ, διότι για πρώτη φορά έχουμε κατορθώσει, με τον Νίκο επικεφαλής, να εμβαθύνουμε στην πολιτική της Τουρκίας και στην πολιτική των ηγετικών κύκλων της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Είναι άνθρωπος του οποίου έχουν πλέξει το εγκώμιο για τη δουλειά του και αυτό για πρώτη φορά έγινε σε ολόκληρο τον Ελληνισμό. Και δεν το λέω εγώ, το λένε οι καθηγητές του Νίκου.

Και, βεβαίως, είναι και οι άνθρωποι οι οποίοι ανάλαβαν το καθήκον να υπερασπίζονται τη ζωή μας και τη ζωή της οικογένειάς μας. Είναι η Προεδρική Φρουρά. Είναι οι άνθρωποι που κράτησαν το Προεδρικό αλώβητο την ώρα της μεγάλης επίθεσης, της κατασκευασμένης επίθεσης μετά από το ατύχημα στο Μαρί. Θέλω να τους ευχαριστήσω ολόψυχα. Ο (πρώην Διοικητής της Φρουράς) Ανδρέας Κυριάκου δίκαια καταξιώθηκε να διοριστεί Υπαρχηγός της Αστυνομίας και του εύχομαι να περάσει όσο γίνεται καλύτερα στα πλαίσια της νέας διακυβέρνησης. Ευχαριστώ και τον νυν Διοικητή της Φρουράς Αντώνη Γεωργίου που έχει αναλάβει μεν τελευταίως, αλλά και αυτός είναι αφοσιωμένος». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε θερμά όλους τους υπαξιωματικούς και τα απλά μέλη της Φρουράς.

Αναφερόμενος στη σύζυγό του κα Έλση Χριστόφια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Βοηθά τους ανθρώπους ανεξαρτήτως από πού κατάγονται, την κοινοτική τους προέλευση, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους και, βεβαίως, ανεξαρτήτως της πολιτικής και κομματικής τους προέλευσης και τοποθέτησης. Αυτό έκανε τούτα τα πέντε χρόνια η Ελισάβετ, αυτό έκανε και τότε που υπηρέτησα ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και την ίδια ώρα είχε την ευθύνη της οικογένειας.

Η Ελισάβετ για μένα είναι ένας ήρωας. Ένας άνθρωπος με πολύ ʽλεπτές χορδέςʼ, που έκλαψε πολλές φορές με κόσμο που υπέφερε και μου μετέφερε αυτό το άγχος και εμένα διότι έπρεπε σε κάποιο να λέει τον πόνο της. Είναι περιττό να σας πως ότι θα την αγαπώ ως το τέλος της ζωής μου. Δεν θα παραλείψω να πω ότι και τα παιδιά μας στάθηκαν και στέκονται δίπλα μας, οι κόρες μας και ο γιος μας και οι γαμπροί μας».

Τέλος, ο κ. Χριστόφιας είπε: «Σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου και εγώ και η Ελισάβετ και οι φίλοι οι οποίοι εργάστηκαν μαζί σας αυτά τα πέντε χρόνια για να υπηρετήσουμε το κοινό καλό, την πατρίδα μας, τον τόπο μας».

Αποχαιρετώντας τον Πρόεδρο Χριστόφια εκ μέρους του προσωπικού των Υπηρεσιών του Προεδρικού, η Διοικητικός Λειτουργός του Προεδρικού Μεγάρου κα Τασούλα Ταπακκούδη ανέφερε πως αποχαιρετούν όχι μόνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά τον άνθρωπο Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και τους άλλους αξιωματούχους του κράτους, τους ανθρώπους με τους οποίους εργάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Πρόσθεσε επίσης: «Όταν εργάζεσαι τόσο στενά με κάποιους ανθρώπους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η σχέση παύει να είναι πλέον υπηρεσιακή μόνο. Γίνεται κάτι πιο προσωπικό, διότι αναπόφευκτα υπεισέρχεται και ο ανθρώπινος παράγοντας. Και η ανθρωπιά, κ. Πρόεδρε, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα σας, κάτι το οποίο γνωρίσαμε και βιώσαμε επανειλημμένα. Ήσασταν πάντα προσιτός και πρόθυμος να ακούσετε τόσο τα υπηρεσιακά θέματα που μας απασχολούσαν όσο και τα πιο προσωπικά και πάντα με διάθεση να βρείτε λύσεις και να βοηθήσετε. Σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Μας περιβάλατε με αγάπη, σεβασμό και ενδιαφέρον, δίνοντας πρώτα σημασία στον άνθρωπο και ύστερα στον υπάλληλο που είχε μια συγκεκριμένη δουλειά να διεκπεραιώσει. Από τη δική μας πλευρά, ως δημόσιοι υπάλληλοι, σας διαβεβαιώνω ότι εργαστήκαμε με ευσυνειδησία και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε έχοντας πάντα κατά νουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην Προεδρία ειδικά είμαστε στην πρώτη γραμμή του πυρός, και οποιαδήποτε λάθη ή παραλείψεις μας θα έχουν αντίκτυπο τόσο σε εμάς αλλά πολύ περισσότερο στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ελπίζουμε να καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και προσδοκίες σας, χωρίς να σας εκθέσουμε. Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαστε αλάνθαστοι. Είμαστε άνθρωποι και ως άνθρωποι κάνουμε λάθη. Τελειώνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των συναδέλφων για τη συνεργασία που είχαμε αυτά τα πέντε χρόνια και να σας ευχηθώ κάθε καλό σε ό,τι αποφασίσετε να κάνετε από τώρα και στο εξής, υγεία και ευτυχία σε εσάς και στην οικογένειά σας».

Από πλευράς του ο Διοικητής της Προεδρικής Φρουράς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια εκ μέρους της Διοίκησης και του προσωπικού της Μονάδας της Προεδρικής Φρουράς και διαβεβαίωσε ότι «μέχρι το τέλος της ζωής μας θα είμαστε δίπλα σας, θα είμαστε κοντά σας».
Τα μέλη του προσωπικού του Προεδρικού Μεγάρου και τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς προσέφεραν στον Πρόεδρο Χριστόφια αναμνηστικά δώρα.