22/2/13

Συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον ΓΓ του ΟΗΕ 22/02/2013


Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon είχε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στα γραφεία του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών (www.mfa.gr), στη συνάντηση έγινε, μεταξύ άλλων, ανταλλαγή απόψεων για κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, το Κυπριακό αλλά και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.


Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι η νέα Κυβέρνηση της Κύπρου που θα εκλεγεί την προσεχή Κυριακή μπορεί να βασίζεται στη στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε: «Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε για το Κυπριακό. Ο Κυπριακός λαός, την Κυριακή, θα επιλέξει τη νέα ηγεσία του. Αυτή η ηγεσία θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικότατες προκλήσεις. Μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου με όλες τις δυνάμεις της και να αγωνίζεται για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντηση, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για την κατάσταση Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επικεντρώθηκαν στις προοπτικές για ανανέωση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης στο Κυπριακό και την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε τη σημασία της επιτάχυνσης και των δύο διαδικασιών και επανέλαβε την προσωπική του δέσμευση προς αυτό το στόχο.