22/2/13

ΚΥΠΕ - Γιώργος Μιχαήλ - Αργυρώ Αγγελίδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 22/02/2013

ΚΥΠΕ - Γιώργος Μιχαήλ - Αργυρώ Αγγελίδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 22/02/2013

1. Πέφτει απόψε τα μεσάνυχτα η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας και την Κυριακή οι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να επιλέξουν το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά. Η προεκλογική των δύο υποψηφίων κλείνει με τη διακαναλική τηλεμαχία που θα μεταδοθεί απόψε.

2. Στα 5,98 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται στο βασικό σενάριο της Pimco οι κεφαλαιακές του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στα 8,86 δις με βάση το ακραίο σενάριο, σύμφωνα με την τελική έκθεση του διαγνωστικού ελέγχου που διενήργησε ο αμερικανικός οίκος. Στο μεταξύ, επιστολή στις 19 Φεβρουαρίου στην Τρόικα απέστειλε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Πανίκος Δημητριάδης, ζητώντας να δοθεί στις τράπεζες το ποσό των κεφαλαιακών αναγκών τους που εκτιμά η Pimco ότι θα χρειαστεί η καθεμία. 
3. Η Κυβέρνηση καταδίκασε τα όσα διαδραματίστηκαν χθες σε βάρος του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για στημένη παράσταση που είχε ως στόχο να  εξυπηρετήσει τις εκλογικές σκοπιμότητες του κ. Αναστασιάδη.
4. Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα ανέφερε ότι παρενέβη προς διάφορες κατευθύνσεις στην προσπάθεια του να μην εκτελεστεί από τους επιδότες το πρωί το ένταλμα στο Υπουργείο Οικονομικών για κατάσχεση κινητών εναντίον περιουσίας της Κυβέρνησης. Παρόμοια υπόθεση, όπως είπε, είχε συμβεί πριν λίγες ημέρες. 5. Σε σκοπιμότητες αποδίδει η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου την όλη υπόθεση που εκτυλίχθηκε χθες στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου έξι επιδότες επιχείρησαν να παραδώσουν δικαστικά εντάλματα για κατάσχεση κρατικής περιουσίας, ύστερα από απόφαση του Δικαστηρίου υπέρ της προσφυγής ομάδας πολιτών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για απαλλοτριώσεις γης, για τις οποίες δεν καταβλήθηκε εκ μέρους του κράτους το σχετικό αντίτιμο.
6. Οι κίνδυνοι από την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαπλώνονται σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ζητώντας να ληφθεί σύντομα μια απόφαση στο θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο. 7. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΣ ΕΔΕΚ, ομόφωνα αποφάσισε να μην τοποθετηθεί υπέρ κανενός υποψηφίου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ στήριξη στην υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη για την Προεδρία της Δημοκρατίας εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος μετά από συνάντησή τους. Ψήφο κατά συνείδηση στις προεδρικές εκλογές την Κυριακή αποφάσισαν χθες βράδυ, κατά πλειοψηφία, τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου των Ενωμένων Δημοκρατών.
8. Τρεις υποψηφιότητες υποβλήθηκαν χθες στα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου, στο Παραλίμνι, για το αξίωμα του Δημάρχου Αγίας Νάπας, που κενώθηκε ύστερα από τον αδόκητο θάνατο του Αντώνη Τσόκκου. Υποψηφιότητες υπέβαλαν οι Φώτος Φωτίου, Γιάννης Καρούσος και Ανδρέας Ττοφή Ανδρέου. 9. Τους πρώτους τριάντα τρεις φοιτητές της θα υποδεχθεί το Σεπτέμβριο του 2013 η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην αίθουσα Συγκλήτου, στην Πανεπιστημιούπολη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε ότι μία προσπάθεια δεκαπέντε περίπου χρόνων έχει φτάσει στο τέλος της.
10. Υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, απαγωγής και έκθεσης παιδιού διερευνά η αστυνομία εναντίον της 35χρονης, που συνελήφθηκε προχθές βράδυ ως ύποπτη για την απαγωγή του 18μηνου αγοριού, που διαπράχθηκε την περασμένη Παρασκευή στην οικία της γιαγιάς του, στον Ύψωνα. Χθες οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου, το οποίο έκανε αποδεκτό το αίτημα της αστυνομίας για κράτησή της για 7 ημέρες. (ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΑΑΓ/ΓΒΑ)
CNA FOOTER