20/2/13

ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 20/02/2013

ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 20/02/2013

1. Στις 7 το βράδυ της Κυριακής θα είναι γνωστό ποιος θα είναι ο 7ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Γενικός Εφορος Εκλογών Ανδρέας Ασσιώτης. Στις 10 μμ υπολογίζεται η τελετή ανακήρυξης.

2. Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΣ ΕΔΕΚ εισηγείται προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που θα συνέλθει την Πέμπτη, όπως το Κίνημα δεν τοποθετηθεί υπέρ κάποιου υποψήφιου στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.
2. Τεράστιες θεωρεί ο Γιώργος Λιλλήκας τις διαφορές θέσεων με Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά και διαμηνύει πως ο ίδιος δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κανένα, ενώ την ίδια ώρα καλεί τους υποστηρικτές του να ασκήσουν κατά βούληση το εκλογικό τους δικαίωμα, την ερχόμενη Κυριακή. 3. Την απόφαση για κατά βούληση ψήφο και στο 2ο γύρο των Προεδρικών εκλογών, αποφάσισε χθες βράδυ, κατά πλειοψηφία, η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.
4. Ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου νωρίς χθες το πρωί, πως ανεξαρτήτως τελικής απόφασης της ΕΔΕΚ, η πρόσκληση για Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη βάση του προγράμματός του, είναι ανοικτή. Ο κ. Αναστασιάδης είχε επίσης συνάντηση με το ΕΥΡΩΚΟ. 5. Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ. Δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ξεκαθάρισε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του και όσον αφορά το Κυπριακό και όσον αφορά την οικονομία και το πώς αντιλαμβάνεται την Κυβέρνηση Εθνικού Συνασπισμού την οποία είχε προαναγγείλει πριν από τον πρώτο γύρο.
6. Υπογράφηκε στις Βρυξέλλες η διεθνής συμφωνία για τη δημιουργία του Ενιαίου Δικαστηρίου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, η οποία σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο επί του Ενιαίου Πακέτου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και θεωρείται μεγάλο επίτευγμα της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ. 7. Προϊόν αδυνατίσματος κρίθηκε ακατάλληλο από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, οι οποίες ζήτησαν την καταστροφή του. Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι σε πρόσφατο έλεγχο που διενεργήθηκε από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες σε Συμπληρώματα Διατροφής κατά την εισαγωγή, εντοπίστηκαν χάπια αδυνατίσματος με το εμπορικό όνομα «Nature’s Way» με προέλευση από την Κίνα, δείγματα του οποίου στάλθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για εργαστηριακές εξετάσεις.
8. Σε ανοδική πορεία επανήλθε τον Ιανουάριο του 2013 ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, ο οποίος ανήλθε στο 2%, σε ετήσια βάση, από 1,5% το Δεκέμβριο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου. 9. Μείωση καταγράφουν τα στοιχεία για τον αριθμό αδειών οικοδομής για το 2012 σε σχέση με το 2011. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2012 εκδόθηκαν 7.172 άδειες οικοδομής, παρουσιάζοντας μείωση 4,4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.
10. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα επισκεφθεί το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη, όπου θα λάβει μέρος σε συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών για συζήτηση της κατάστασης στη Συρία, και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Τουρκία, την Αίγυπτο και χώρες του Περσικού Κόλπου από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι τις 6 Μαρτίου, ανακοίνωσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ. (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)