11/2/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας δρος Ανδρούλας Αγρότου στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της νέας πτέρυγας για την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας 11/02/2013

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρίσκομαι ανάμεσα σε εκλεκτούς σε μια ημέρα μεγάλης χαράς για την πόλη και επαρχία Λάρνακας.
Η κατάθεση του θεμέλιου λίθου της νέας πτέρυγας για την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια δίνει επιτέλους σάρκα και οστά σε ένα πολυαναμενόμενο και άκρως αναγκαίο έργο. Ένα έργο το οποίο βρισκόταν στη ναφθαλίνη για πάρα πολλά χρόνια, παρά το γεγονός ότι η υλοποίησή του αποτελούσε επιτακτική ανάγκη, γεγονός που αναγνώριζαν πολίτες και πολιτικοί.


Χάρις όμως στις άοκνες προσπάθειες και το συνεχές ενδιαφέρον των δύο πρώην Υπουργών Υγείας του δρα Χρίστου Πατσαλίδη και του δρα Σταύρου Μαλά, επιτρέψτε μου εδώ να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να καταθέσουμε σήμερα τον θεμέλιο λίθο έναρξης των εργασιών του έργου, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της παρούσας Κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας.

Η πόλη και η Επαρχία της Λάρνακας αποκτούν σήμερα στην ουσία ένα σύγχρονο Νοσοκομείο. Πρόκειται για ένα καινούργιο κτήριο, με συνολικό εμβαδόν 19,700m², το οποίο θα είναι ανεξάρτητο από το υφιστάμενο κτήριο του Νοσοκομείου. Θα ανεγερθεί απέναντι από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου, (στον χώρο που βρίσκεται μπροστά μας) το οποίο σήμερα καταλαμβάνεται από την καντίνα και τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης. Θα ενώνεται δε μέσω κλειστών γεφυρών με το υφιστάμενο κτήριο του Νοσοκομείου στον 1ο και 3ο όροφο.

Το κτήριο της επέκτασης θα αποτελείται σε γενικές γραμμές, από δύο επίπεδα υπογείων, ημιυπόγειο, άνετο φυσιοθεραπευτήριο, χώρους στάθμευσης και τεχνικής υποστήριξης, ισόγειο και από τέσσερις ορόφους. Θα υπάρχει επίσης πρόνοια για ανέγερση τεσσάρων μελλοντικών ορόφων. Η περίοδος κατασκευής του έργου είναι 36 μήνες και η περίοδος συντήρησης 12 χρόνια.

Φίλες και φίλοι,

Το Υπουργείο Υγείας και γενικότερα η Κυβέρνηση έχει επιδείξει διαρκές ενδιαφέρον για τη βελτίωση και αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας στον τόπο μας. Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, αυτή η Κυβέρνηση τόλμησε και υλοποίησε μια δέσμευση προς τους πολίτες της Λάρνακας και όχι μόνον, για να έχουν στη διάθεσή τους ένα καθ’ όλα σύγχρονο νοσοκομείο.

Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας, έχοντας ως βασικό μέλημα την προαγωγή της ιατρικής επιστήμης, προωθεί τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας με την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου σε ό,τι αφορά την κλινική εκπαίδευση φοιτητών. Σε έναν τομέα όπου καθημερινά προστίθενται καινούργια γνώση και εμπειρία, νέες τεχνικές και τεχνολογία είναι όχι μόνο αναγκαίο αλλά επιβεβλημένο αυτές να γίνονται κτήμα των λειτουργών της υγείας και να τίθενται στην υπηρεσία τους για την καταπολέμηση της αρρώστιας και του ανθρώπινου πόνου.

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και η κατάθεση του θεμέλιου λίθου για την επέκταση του νοσοκομείου από τον ίδιο, επιβεβαιώνει τη διαχρονική δέσμευση του κράτους να θέτει τις Υπηρεσίες Υγείας πολύ υψηλά.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω το Τμήμα Δημοσίων Έργων στο οποίο ανατέθηκε η υλοποίηση του έργου και η διαχείριση του κατασκευαστικού συμβολαίου.

Επίσης ευχαριστώ το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, τη Διεύθυνση και τους Λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, τη Διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και γενικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να γίνει δυνατή η προώθηση του έργου αυτού. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ την εταιρεία A. Panayides Contracting Public Ltd για την ανάληψη της σύμβασης.

Είμαι βέβαιη ότι με τη συνεργασία όλων, Εργολάβων, Συμβούλων/Μελετητών, Αρμόδιων Κυβερνητικών Τμημάτων και Υπηρεσιών, το έργο θα κατασκευαστεί με άριστη ποιότητα και σύμφωνα με τους όρους και τα χρονοδιαγράμματα του συμβολαίου συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση της ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας που προσφέρονται στην πόλη και Επαρχία Λάρνακας.

Αγαπητοί μου,

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, είχε και έχει σκοπό του την οργανωμένη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας κατά πρώτιστο λόγο δευτεροβάθμιας περίθαλψης, στο πλαίσιο της ισότητας στην πρόσβαση και τη χρησιμοποίηση των υπηρεσιών του. Με το έργο αυτό θα προστεθεί ένα ακόμη σύγχρονο εργαλείο στην προάσπιση του ύψιστου αγαθού, της υγείας. Καλή Επιτυχία.