Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του
συνεδρία, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την Προεδρία του Προέδρου της
Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ενέκρινε την Επιτροπή Επίβλεψης Χώρων
Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η Επιτροπή θα επιβλέπει τον χώρο που έχει δημιουργηθεί στη Μενόγεια. Πρόσθεσε ότι με τη δημιουργία του χώρου στη Μενόγεια για την κράτηση απαγορευμένων μεταναστών, τη δημιουργία χώρου υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στην Κοφίνου και την ενοικίαση δύο ξενοδοχείων, ενός στη Λάρνακα και ενός στην Πάφο, για φιλοξενία μεταναστών, δημιουργείται μια πολύ σημαντική υποδομή που είναι απαραίτητη στην ολοκλήρωση της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί το κράτος.
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε επίσης: «Πριν από το 2008 η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διέθετε ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική και είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε σε αυτόν τον τομέα εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κύπρος αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και γειτνιάζει με περιοχές που αποτελούν χώρο εισροής μεταναστών προς την ΕΕ. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Κύπρος αντιμετώπιζε προβλήματα που αφορούν τη μετανάστευση. Λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, οι αιτητές ασύλου το 2005 είχαν ανέλθει σε 11.500. Με την πολιτική που έχουμε εφαρμόσει ως Κυβέρνηση για καλύτερη αστυνόμευση των συνόρων της Κύπρου, που είναι θάλασσα, αλλά ταυτόχρονα και με την καλύτερη επιτήρηση της γραμμής αντιπαράταξης που είναι μήκους 180 χλμ και αποτελεί ένα σημείο όπου περνούν διάφοροι πρόσφυγες, μετανάστες, καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό των μεταναστών που περνούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, και με την επίσπευση των διαδικασιών για εξέταση των αιτήσεων για παροχή ασύλου στην Κύπρο καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό από 11.500 το 2005 σε κάτω από χίλιους σήμερα. Αυτό σημαίνει κάθετη μείωση των δαπανών του κράτους αφού, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, η χώρα που φιλοξενεί αιτητές ασύλου είναι και υποχρεωμένη να τους συντηρεί.
Τώρα που έχουμε δημιουργήσει χώρο κράτησης απαγορευμένων μεταναστών, αλλά και χώρους υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών μπορούμε να πούμε ότι η Κύπρος διαθέτει όλες τις υποδομές καθώς και μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα σε αυτό το επίπεδο.
Όλες αυτές οι ενέργειες, πέρα από τη μείωση των αιτητών ασύλου, πέτυχαν και τη μείωση των δικαιούχων υπηκόων τρίτων χωρών, δηλαδή αιτητών ασύλου και αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας και με καθεστώς για ανθρωπιστικούς λόγους. Κατʼ επέκταση, με αυτή τη μείωση επετεύχθη και η μείωση του κονδυλίου που δαπανάται κάθε χρόνο για τις ανάγκες αυτές, έτσι όπως προβλέπονται στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς νόμους. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι ενώ το 2010 το ποσό που καταβλήθηκε ανήλθε στα 23,5 εκατομμύρια ευρώ, το 2012 το ποσόν περιορίστηκε στα 10 εκ. ευρώ.
Για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος στο πλαίσιο της αναθεώρησης της νομοθεσίας περί δημοσίων βοηθημάτων έχει ετοιμαστεί ειδικό σχέδιο κάλυψης των υλικών συνθηκών υποδοχής για αιτητές διεθνούς προστασίας και για αλλοδαπούς με καθεστώς προσωρινής διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, με το οποίο οι υλικές συνθήκες υποδοχής θα καταβάλλονται σε είδος και χρήμα, και όχι με το Νόμο για το Δημόσιο Βοήθεια όπως αποφασίστηκε το 2006. Το σχέδιο αυτό κατατέθηκε για απόψεις στα κοινοβουλευτικά κόμματα τον Οκτώβριο του 2012».
Αναφερόμενος στη σύνθεση της Επιτροπής, ο κ. Στεφάνου είπε: «Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ή εκπρόσωπός του και ως μέλη ο Αρχηγός Αστυνομίας ή εκπρόσωπος του και από ένας εκπρόσωπος των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομικών και Υγείας. Η Επιτροπή θα επισκέπτεται τον χώρο κράτησης τουλάχιστον οκτώ φορές το χρόνο και οποτεδήποτε κρίνει σκόπιμο θα ελέγχει τον τρόπο λειτουργίας και ασφάλειας του, καθώς και οποιαδήποτε σχετικά έγγραφα και το περιεχόμενο ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων συστημάτων που χρησιμοποιούνται σε σχέση με τον χώρο ή με τους κρατούμενους.
Οι εκπρόσωποι του Αρχηγού της Αστυνομίας και των Υπουργείων θα είναι ο κ. Ιάκωβος Ιωάννου, Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, η κα ΄Αννη Σιακαλή, Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, η κα Μαρία Χατζηιωάννου, Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο δρ Ανδρέας Κυπριανού, Αʼ Λειτουργός Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών και η κα Ξένια Σιήκαλη, Φαρμακοποιός, του Υπουργείου Υγείας».