5/2/13

Δηλώσεις των Υπουργών Άμυνας Κύπρου και Ελλάδας 05/02/2013

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Υπουργό Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη, τον οποίο συνόδευε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.

Οι δύο Υπουργοί εξερχόμενοι του Προεδρικού Μεγάρου προέβησαν σε δηλώσεις.

Ο κ. Ηλιάδης δήλωσε πως «είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος συμβολίζει και εκφράζει την ενότητα του ελληνισμού, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες ώρες». Ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας θέματα της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης εξέφρασε «τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού γιατί η Ελλάδα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες παραμένει πάντοτε ο σταθερός, ο μόνιμος και ανιδιοτελής συμπαραστάτης στον αγώνα του κυπριακού λαού για επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του».

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα: «Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας προσωποποιεί και εκφράζει την ενότητα του έθνους, την ενότητα του ελληνισμού, αλλά, ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, την Πολιτειακή και Πολιτική τάξη, είναι ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, ηγείται των Ενόπλων Δυνάμεων. Είχα την τιμή να συνοδεύσω τον συνάδελφο και φίλο αγαπητό Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας σ΄ αυτήν τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ενημερώθηκε για όλα τα θέματα που αφορούν την άμυνα του κυπριακού ελληνισμού, «για να μπορέσουμε ακριβώς κάποια στιγμή να δούμε τον εθνικό αγώνα να δικαιώνεται και όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να μπορέσουν να ζήσουν σε μια ενιαία, κυρίαρχη και ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς διαχωριστικές γραμμές της ντροπής, όπως αυτή που υπάρχει σήμερα και χωρίζει το βόρειο κατεχόμενο από την Τουρκία κομμάτι με το νότιο ελεύθερο κομμάτι της κυρίαρχης και ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας».