3/2/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 03/02/2013

Το καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε στην περίπτωση της Κύπρου να εφαρμοστεί το βασικό σενάριο της PIMCO, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η ανεργία ταλανίζει ολόκληρη την Ευρώπη. Η ανεργία καλπάζει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης και ανησυχεί ακόμα και χώρες που έχουν σήμερα χαμηλή ανεργία, όπως είναι η Γερμανία. Και δυστυχώς οι προοπτικές για το 2013 πανευρωπαϊκά, αλλά και στην Κύπρο δεν είναι καλές.
Πριν από πέντε χρόνια, λέει ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, είχαμε 3% και τώρα είμαστε στο 15%. Πριν από πέντε χρόνια βέβαια δεν υπήρχε οικονομική κρίση, της οποίας η διάρκεια, το βάθος και η οξύτητα είναι πρωτόγνωρα. Αυτό ο κ. Νεοφύτου σκόπιμα το παραβλέπει και το αποσιωπά.
Λέει, ο κ. Νεοφύτου, ότι η Υπουργός Εργασίας πριν από μερικά χρόνια καλούσε να μη μιλούμε για ανεργία και να κινδυνολογούμε. Πριν από μερικά χρόνια, όταν ακόμα η κρίση βρισκόταν στην αρχή και οι εργοδοτικές οργανώσεις και ο επιχειρηματικός κόσμος καλούσαν να τερματιστεί η κινδυνολογία, διότι καταστρέφεται η ψυχολογία που είναι πολύ σημαντική για την οικονομία. Και αυτό το αποσιωπά ο κ. Νεοφύτου που απλώς περιοριζόταν στην κινδυνολογία.
Είναι σωστό ότι πρέπει να υπάρχει σύνεση και κοινή προσπάθεια, όπως λέει ο κ. Νεοφύτου, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία που όντως ταλαιπωρεί χιλιάδες συμπολίτες μας. Ποια, όμως, ήταν η στάση του ΔΗΣΥ και του συνεργαζόμενου σήμερα ΔΗΚΟ όταν η Κυβέρνηση έστειλε Κανονισμούς στη Βουλή για τον έλεγχο του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ Κυπρίων και κοινοτικών εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία; ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ πολέμησαν αυτούς τους Κανονισμούς επειδή δήθεν θα φτιάχναμε αστυνομικό κράτος. Έτσι έλεγαν. Και σʼ αυτό το θέμα ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ υπερασπίστηκαν την εργοδοσία αντί τους εργαζόμενους και τους άνεργους που σήμερα όψιμα τους θυμούνται.
Τα συνθήματα ότι ο Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ δεν θα επιτρέψουν να χαθεί μια γενιά Ελληνοκυπρίων, που ρίχνει ο κ. Νεοφύτου, είναι κενά περιεχομένου. Η πράξη του ΔΗΣΥ αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο!
Η επίλυση του προβλήματος της ανεργίας θα επέλθει με το ξεπέρασμα της ύφεσης και την ύπαρξη ανάπτυξης που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Και αυτό θα γίνει όταν η Κύπρος μέσα από τη δανειακή σύμβαση θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις τράπεζές της και θα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.
Η Κυβέρνηση πήρε μέτρα τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Θυμίζουμε τα 0.5 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη, τα τρία δις. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μέτρα για τον τουρισμό και για άλλους σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Θυμίζουμε τις πολιτικές που ανέπτυξε η Κυβέρνηση για χρηματοδότηση της εργοδότησης ανέργων, για την κατάρτιση των εργαζομένων, τα μέτρα που λήφθηκαν για πάταξη της αδήλωτης εργασίας, τον τερματισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού στην εργασία, το μορατόριουμ στους εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Σημειώνουμε ότι η Κύπρος είναι η χώρα με το ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ σε δαπάνες για τις ενεργές πολιτικές απασχόλησης.
Σήμερα δόθηκε συνέχεια στα διάφορα σενάρια για την PIMCO. Έχουμε ισχυρή άποψη ότι η συζήτηση περί ακραίων σεναρίων όχι μόνο δεν είναι εποικοδομητική, αλλά και αποπροσανατολίζει από το κύριο καθήκον που έχουμε μπροστά μας τούτη την ώρα. Και το καθήκον είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε στην περίπτωση της Κύπρου να εφαρμοστεί το βασικό σενάριο το οποίο, ανεξαρτήτως μεθοδολογίας και εταιρείας, αφήνει την Κύπρο με ένα βιώσιμο χρέος. Η επιλογή του ακραίου ή του βασικού σεναρίου δεν είναι θέμα μεθοδολογίας, είναι θέμα βούλησης. Και είναι γιʼ αυτό που θα πρέπει να επικεντρωθούμε σʼ αυτό, προσπαθώντας να πείσουμε εκείνους τους κύκλους που επιμένουν σε ακραία σενάρια, να εφαρμοστεί το βασικό. Αυτή είναι η ουσία και όχι η συζήτηση περί μεθοδολογίας που έτσι και αλλιώς εγείρεται εκ των υστέρων.
Εμείς θα επιμένουμε σʼ αυτό το βασικό σενάριο. Και για όσους επιμένουν ότι στην περίπτωση της Κύπρου θα πρέπει να εφαρμοστεί ακραίο σενάριο, έτσι ώστε για κάθε ενδεχόμενο να μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες, η Κυβέρνηση έχει δώσει εναλλακτική λύση την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε στον κ. Μπαρόζο. Ότι, δηλαδή, η Κύπρος μπορεί να χρηματοδοτηθεί βάσει του βασικού σεναρίου και αν στην πορεία τα πράγματα αποδειχθούν πιο άσχημα από ό,τι προβλέπει το βασικό σενάριο, η επιπρόσθετη χρηματοδότηση να δοθεί από τον Μηχανισμό Απευθείας Χρηματοδότησης των Τραπεζών που μέχρι τότε θα δημιουργηθεί και θα λειτουργεί. Επειδή πολλά λέγονται για την επιλογή της PIMCO, αναφέρω ότι επιλέγηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ο Μηχανισμός Σταθερότητας, και από κυπριακής πλευράς η Κεντρική Τράπεζα, το Υπουργείο Οικονομικών και η Εποπτική Αρχή Συνεργαστισμού. Άρα, η Κύπρος δεν ήταν μόνη της και δεν ήταν καν η πλειοψηφία».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δόθηκε η έκθεση της PIMCO χθες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι ένα θέμα που αφορά πρώτιστα την Κεντρική Τράπεζα. Θα ήθελα να υπενθυμίσω, διότι θα λέγονται διάφορα περί των αριθμών, ότι οι όροι εντολής που έχει εκδώσει το τελευταίο Eurogroup είναι ότι τα ποσά θα δημοσιοποιηθούν μετά την υπογραφή του Μνημονίου».