3/2/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στη δεντροφύτευση του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών στο Μελισσοκομικό Πάρκο, στην Κόσιη 03/02/2013

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι μαζί σας για τη δεντροφύτευση εδώ, στο Μελισσοκομικό Πάρκο Κόσιης. Ένα πάρκο που παίρνει σάρκα και οστά καθώς στην πρώτη δεντροφύτευση, τον περασμένο Νοέμβριο, σε κρατική δασική γη, φυτεύτηκε αριθμός φυτών όπως χαρουπιές, καλλιστήμονες, ευκάλυπτοι, δάφνες και άλλα είδη τα οποία χαρακτηρίζονται ως μελισσοκομικά.

Η σημερινή εκδήλωση, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και της Νεολαίας των Οικολόγων, αποτελεί αφετηρία της εκστρατείας του Κινήματος για μια Κύπρο πράσινη. Μια πρωτοποριακή εκστρατεία η οποία, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, δίνει την ευκαιρία σε άνεργους νέους να εμπλακούν στις εκδηλώσεις αυτές ξεφεύγοντας έστω και για λίγο από την καθημερινή αναζήτηση εργασίας, παραχωρώντας τους συμβολική οικονομική επιχορήγηση για κάθε φυτό που φυτεύουν. Γι’ αυτό θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους εμπνευστές, τους διοργανωτές αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους στην προσπάθεια αυτή.

Σε λίγο θα προχωρήσουμε σε δεντροφύτευση αυτού του χώρου η οποία θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του πρασίνου στο Πάρκο, εξυπηρετώντας τους σκοπούς της δημιουργίας του.

Όλοι έχουμε επίγνωση της αξίας του πρασίνου και αισθανόμαστε την ανάγκη για προστασία και επέκτασή του. Μπορεί ο φετινός χειμώνας να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός από πλευράς βροχόπτωσης πλην όμως η Κύπρος δεν παύει να ανησυχεί πολύ για τις εξελίξεις όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Η προστασία και επέκταση του πρασίνου είναι επιβεβλημένη καθώς σίγουρα αποτελεί αντίβαρο στις όποιες αρνητικές εξελίξεις επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Ας μην ξεχνούμε ότι τα δέντρα αποτελούν διαχρονικές αξίες και συμπορεύονται με τον άνθρωπο καθορίζοντας το περιβάλλον μέσα στο οποίο τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενεές θα ζήσουν.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω και πάλιν την ευαρέσκεια μου και να συγχαρώ τους εμπνευστές και διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις προσπάθειες σας για προστασία και ενίσχυση του πρασίνου στον τόπο μας.