1/2/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εκδήλωση της ΕΚΥΣΥ για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή της 01/02/2013

Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης και απέραντης εκτίμησης που παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση της ΕΚΥΣΥ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων.

Από την ίδρυση της η ΕΚΥΣΥ έχει να επιδείξει σημαντικότατη προσφορά στον τομέα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των συνταξιούχων, αναπτύσσοντας πολύμορφη δράση και συμμετοχή σε όλους τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη.

Η διεκδικητικότητα που χαρακτηρίζει την ΕΚΥΣΥ, η πολύχρονη εμπειρία των μελών της και κυρίως το όραμά της για τη δημιουργία ενός κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης, την έχουν αναδείξει σε ένα πολύτιμο εταίρο σε ζητήματα που αφορούν στους συνταξιούχους και γενικότερα στα ζητήματα διαμόρφωσης κοινωνικής πολιτικής. Το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι μας βιώνουν σήμερα μεγαλύτερης ασφάλειας και αξιοπρέπειας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαρκή και ακούραστη δράση της ΕΚΥΣΥ. Οι συνεχείς αγώνες σας για ευημερία και οι κατακτήσεις των πρωτοπόρων μελών της ΕΚΥΣΥ, έχουν διαχρονικά οδηγήσει σε μια αισθητή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

H παρούσα διακυβέρνηση θέτοντας ως στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους στο οποίο προωθείται έμπρακτα η κοινωνική αλληλεγγύη, έχει προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα και προγράμματα στοχεύοντας στην προστασία και την ενσωμάτωση των ηλικιωμένων στην κοινωνία δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση του αριθμού των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Παρά τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά, η Κυβέρνηση μας δεν ακολούθησε την πολιτική αποκοπής των κοινωνικών παροχών όπως συνέβηκε στην πλειοψηφία των χωρών. Αντίθετα μαζί με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που λήφθηκαν με την έναρξη της κρίσης και τα μέτρα επίλυσης διορθωτικών προβλημάτων της οικονομίας, λάβαμε και στοχευμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Οι κοινωνικές παροχές, εξαιρουμένων των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αυξήθηκαν κατά 42% σε σχέση με το 2007. Αυτή η αύξηση σε καμία περίπτωση δεν καταδεικνύει σπατάλη του δημοσίου χρήματος, όπως κατά καιρούς ισχυρίστηκαν κάποιοι. Αντιθέτως, οι στοχευμένες κοινωνικές παροχές στήριξαν και στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο φτώχειας.

Αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήσαμε για τα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τα άτομα άνω των 65 ετών να μειωθεί από 46.4% το 2008 σε 36.9% το 2011. Ουσιαστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση διαδραμάτισε το Σχέδιο Παροχής Επιδόματος σε Συνταξιούχους με Χαμηλά Εισοδήματα που τέθηκε σε ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2009 κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Από την έναρξη εφαρμογής του Σχεδίου μέχρι σήμερα η συνολική δαπάνη ανήλθε στα €308 εκ.

Ταυτόχρονα, η παρούσα Κυβέρνηση καθιέρωσε την παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος σε συνταξιούχους από το πρώτο έτος της διακυβέρνησής της, ενώ από το 2010 το εν λόγω επίδομα παραχωρείται σε στοχευμένη βάση. Μέσα από αυτή την απόφαση 132,3 εκ. διατέθηκαν μέχρι σήμερα στους συνταξιούχους μας ως πασχαλινό επίδομα.

Επιπρόσθετα αυξήθηκε το κατά χάριν μηνιαίο τιμητικό χορήγημα σε βετεράνους αγωνιστές από €85 σε €120 και υιοθετήθηκε το δικαίωμα μεταβίβασης του επιδόματος στο/στη σύζυγο μετά το θάνατο.


Όσον αφορά στον τομέα της στήριξης των δυσπραγούντων συμπολιτών μας, παραχωρήθηκε για την περίοδο 2008-2012 αύξηση στο ποσό του δημοσίου βοηθήματος για βασικές ανάγκες κατά 19,3% και αυξήθηκε το ποσό που καταβάλλεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας σε μη Κρατικές Στέγες Ηλικιωμένων και Αναπήρων ως τροφεία από €551,20 μέχρι €658 κατά το 2007 σε €623,02 μέχρι €743,82 σήμερα.

Δυστυχώς η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η διάρκεια και το βάθος της οποίας δεν προβλέφθηκε από κανέναν επακριβώς και η μεγάλη έκθεση του τραπεζικού μας συστήματος οδήγησαν στην ανάγκη για υποβολή αίτησης για οικονομική στήριξη της Κύπρου από τον Μηχανισμό σταθερότητας.

Με πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας έναντι του τόπου και του λαού μας, η Κυβέρνηση έδωσε τη μάχη στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την Τρόϊκα με κύριο στόχο να διατηρήσουμε σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων, να διατηρήσουμε τη δυναμική και την προοπτική που η εξεύρεση υδρογονανθράκων δημιουργεί για την οικονομία και για την ευημερία του τόπου.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές παροχές η προσπάθεια που καταβάλαμε ήταν η διατήρηση των κοινωνικών πολιτικών που απευθύνονται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως το σχέδιο στήριξης συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, το πασχαλινό επίδομα, τα επιδόματα αναπήρων. Μεγάλη προσπάθεια καταβλήθηκε και για τη διατήρηση του χαρακτήρα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως ταμείο που εδράζεται στην τριμερή συμμετοχή και στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Η Κυβέρνηση στην πράξη επέδειξε και την ευαισθησία της και τις προτεραιότητες της στα ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και ακριβώς γι΄ αυτούς τους λόγους είναι που ηχούν παράξενες και παράταιρες στα αυτιά μας σημερινές διακηρύξεις για προάσπιση των συνταξιούχων όταν τα τελευταία χρόνια τα ίδια άτομα απέδιδαν τα προβλήματα της οικονομίας στη σπάταλη και αστόχευτη πολιτική του Δημήτρη Χριστόφια.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Επιτρέψετε μου να ολοκληρώσω τον χαιρετισμό μου εκφράζοντας τις ευχαριστίες μου στην ηγεσία της οργάνωσης σας για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε αυτά τα πέντε χρόνια. Η μαχητικότητα και η προσήλωση της οργάνωσης σας στον αγώνα για τη βελτίωση της ζωής των συνταξιούχων είναι εχέγγυο για διατήρηση και επέκταση των κατακτήσεων των συνταξιούχων μας.