23/1/13

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας ΄Ελσης Χριστόφια στην τελετή απονομής των βραβείων Reaction Special Awards, 2013 23/01/2013

Με αισθήματα συγκίνησης απευθύνω απόψε χαιρετισμό στην πρώτη τελετή απονομής των βραβείων Reaction Special Awards. Θέλω με αυτή την ευκαιρία για ακόμα μια φορά δημόσια να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Reaction για τις αλληλέγγυες δράσεις του και το υψηλό αίσθημα κοινωνικής προσφοράς που τις χαρακτηρίζει. Η αποψινή είναι η πρώτη απονομή και καθιερώνεται ως θεσμός.
Σε αυτή την πρώτη απονομή θα βραβευθούν κρατικοί, ημικρατικοί και ιδιωτικοί οργανισμοί, άτομα και φορείς που έχουν στηρίξει τις δράσεις του Οργανισμού Reaction. Απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια και στους τιμώμενους που με τον τρόπο τους συνέβαλαν στην καλλιέργεια σωστής οδικής συνείδησης ανάμεσα στους νέους μας.
Τα οδικά δυστυχήματα αποτελούν ένα μεγάλο, πολύπλοκο και πολυδιάστατο κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας. Ως πρόβλημα αφορά την ποιότητα των δρόμων και των οχημάτων, την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών άμεσης περίθαλψης, αλλά περισσότερο αφορά την ποιότητα της οδικής μας συμπεριφοράς. Η πατρίδα μας κάθε χρόνο θρηνεί ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Στην πλειοψηφία τους νέους ανθρώπους που παρασυρόμενοι από τη νεανική επιπολαιότητα πεθαίνουν πριν ακόμα χαρούν τη ζωή.
Για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των δρόμων καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους υπεραστικούς δρόμους και το κύριο οδικό δίκτυο στις πόλεις και σε κοινότητες. Στόχος μας είναι ασφαλώς όλοι οι δρόμοι της Κύπρου να έχουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά που να παρέχουν ασφάλεια στους οδηγούς.
Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη ότι τον καθοριστικό ρόλο για την αποφυγή των τραγικών ατυχημάτων διαδραματίζει η ανθρώπινη οδική συμπεριφορά, επιβάλλεται να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωσή της. Σε αυτή την προσπάθεια είναι που πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας.
Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να διατηρούμε τους δρόμους μας ασφαλείς. Εκτιμάται ότι αν όλοι έβαζαν τη ζώνη ασφαλείας, τηρούσαν τα όρια ταχύτητας και δεν οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ, θα μπορούσαν να σωθούν δεκάδες χιλιάδες ζωές τον χρόνο στους ευρωπαϊκούς δρόμους.
Οι οδηγοί πρέπει να έχουν διαρκώς συγκεντρωμένη την προσοχή τους στον δρόμο. Όχι μόνο για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για την ασφάλεια των συνεπιβατών τους και των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.
Η επιβολή της τήρησης του κώδικα οδικής κυκλοφορίας είναι απαραίτητη, όχι για να τιμωρούνται οι παραβάσεις, αλλά για να ενθαρρύνεται η υπεύθυνη οδήγηση.
Η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι ο ευκολότερος τρόπος για την αποφυγή τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης. Οι γονείς έχουν τεράστια ευθύνη στο να αποκτήσουν τα παιδιά τους οδική συνείδηση. Πρέπει οι ίδιοι να δίνουν το καλό παράδειγμα. Πρέπει πάντοτε να βάζουν τη ζώνη ασφαλείας τους και να μεριμνούν τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο.
Όσον αφορά τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, οι οδηγοί επιβάλλεται να φέρουν πάντοτε το κράνος ασφαλείας κατά τις μετακινήσεις τους και να αποφεύγουν να αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ένα δυσανάλογα υψηλό ποσοστό θανατηφόρων ή σοβαρών ατυχημάτων, τα περισσότερα από τα οποία συμβαίνουν στις πόλεις και αφορούν μοτοσικλετιστές.
Αναμφίβολα η τακτική ενημέρωση του κοινού, η ενίσχυση της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία και η περαιτέρω εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών είναι παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει επιμελώς εργαστεί το αρμόδιο Υπουργείο Συγκοινωνιών. Ωστόσο, φίλες και φίλοι, η ζωή μας βρίσκεται κυρίως στα δικά μας χέρια. Για να την προστατεύσουμε πρέπει να μάθουμε να τηρούμε τους κανόνες κυκλοφορίας στους δρόμους. Ακόμα και αν εξασφαλίσουμε τους πιο ασφαλείς δρόμους και οχήματα, τις πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες άμεσης περίθαλψης και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι την τελική ευθύνη για τη δική μας ασφάλεια και των γύρω μας φέρουμε εμείς οι οδηγοί δεν θα επιτύχουμε στην προσπάθεια για εξάλειψη του φαινομένου.
Ο Οργανισμός R.E.ACTION (Research – Education – Action) από την ίδρυση του έως σήμερα έχει εργαστεί με ιδιαίτερο ζήλο και συνέπεια για την επίτευξη των στόχων του. Είναι ήδη μέλος της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας και συνεργάζεται στενά με οργανισμούς νέων για την οδική ασφάλεια. Είναι επίσημος υποστηρικτής της Παγκόσμιας Δεκαετίας Δράσης για την οδική ασφάλεια 2011-2020 του ΟΗΕ και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, σεμινάρια και διασκέψεις σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Πέραν τούτου έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, έχει αναπτύξει δράσεις και έχει διοργανώσει τοπικές και παγκύπριες εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια της νεολαίας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται δεκάδες ενημερωτικές εκστρατείες για την οδική ασφάλεια που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς και όχι μόνο.
Με αυτήν ακριβώς τη μορφή του εθελοντισμού ενδυναμώνεται η κοινωνική αλληλεγγύη και ενισχύεται η ενεργός συμμετοχή των πολιτών. Η σημερινή εκδήλωση τιμά την εθελοντική προσφορά μεταδίδοντας στο ευρύτερο κοινό το μήνυμα και τις αξίες της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Οργανισμό Reaction για τη συνέπεια και επιμέλεια με την οποία εργάζεται για την καταπολέμηση της μάστιγας των οδικών δυστυχημάτων. Με τις δράσεις του τιμά τον τόπο μας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στον όμορφο αυτό αγώνα μέχρις ότου η συλλογική αυτή προσπάθεια επιφέρει τα ποθητά αποτελέσματα στη μάχη ενάντια στον Μολώχ της ασφάλτου.