23/1/13

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα 23/01/2013

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος του επέδωσε την Έκθεση Πεπραγμένων για την Κυπριακή Προεδρία όσον αφορά τις αρμοδιότητες του.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου είπε: «Είχα σήμερα συνάντηση με τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος είχε την ευθύνη του γενικού συντονισμού και της οργάνωσης για την ανταπόκριση στον ρόλο και την αποστολή που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία να προεδρεύει το τελευταίο εξάμηνο του 2012 του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο κ. Μαυρογιάννης μου επέδωσε και την έκθεση πεπραγμένων για την εξάμηνη Κυπριακή Προεδρία.
Θέλω να εξάρω το έργο που επιτέλεσε ο κ. Μαυρογιάννης ως επικεφαλής της Γραμματείας που είχε την ευθύνη να οργανώσει αυτή τη δύσκολη αποστολή, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία όχι μόνο με βάση τις δικές μας διαπιστώσεις, αλλά και με βάση τις εγκωμιαστικές τοποθετήσεις και τα σχόλια που έχουν γίνει και από πλευράς Ευρωπαίων συλλογικών θεσμικών οργάνων και από πλευράς Ευρωπαίων αξιωματούχων και από εθνικές κυβερνήσεις και από εθνικά κοινοβούλια.
Θέλω επίσης να πω ότι η επιτυχής άσκηση της Προεδρίας έχει αναβαθμίσει το αίσθημα αυτοπεποίθησης του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε δύσκολες αποστολές στον διεθνή και τον ευρωπαϊκό χώρο, χωρίς κανένα απολύτως σύνδρομο κατωτερότητας λόγω του μικρού πληθυσμού της χώρας μας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της Προεδρίας, όπως γνωρίζετε, υπήρχε και η κοινοβουλευτική διάσταση και θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ανταποκρίθηκε με πληρότητα και επάρκεια σε όλες τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει για την Προεδρία. Πραγματοποιήθηκαν οκτώ Διακοινοβουλευτικές Διασκέψεις και μάλιστα η μία ήταν εγκαθίδρυση ενός νέου θεσμού διακοινοβουλευτικού. Η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, η οποία πραγματοποιήθηκε με βάση απόφαση που έλαβαν οι Πρόεδροι των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνάντηση στις Βρυξέλλες και στην Πολωνία, και η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε εδώ στην Κύπρο. Είναι ένας θεσμός κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα κορυφαίας σημασίας θέματα της κοινής εξωτερικής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τους συναδέλφους βουλευτές για τον ψηλό βαθμό ανταπόκρισης στις ευθύνες που ανέλαβαν όσο και το προσωπικό της Βουλής και να ευχαριστήσω τόσο και τον Υφυπουργό Προεδρίας για τη συνδρομή του στην επιτυχή διεκπεραίωση της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας.
Θέλω να πω κάτι που είναι πολύ σημαντικό και δείχνει τον δρόμο που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε σε αυτή τη χώρα. Από πλευράς Γραμματείας, της οποίας επικεφαλής ήταν και είναι ακόμα ο κ. Μαυρογιάννης, υπήρξε μια εξοικονόμηση, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, 16 εκατομμυρίων ευρώ. Και το λέω δημοσίως και για σκοπούς οφειλόμενου επαίνου, πρεπόντως και καθηκόντως, αλλά και για να ισχύσει ως ένα μήνυμα προς όλους μας, προς την κυπριακή κοινωνία, τον κρατικό μηχανισμό, τη δημόσια υπηρεσία, ότι μπορούμε με φειδώ να περιορίζουμε αχρείαστες δαπάνες ή σπατάλες. Ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες στιγμές που περιήλθε η Κύπρος με την οικονομική κρίση».
Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε, επίσης, ότι η Κυπριακή Προεδρία για τη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έληξε, με την έννοια ότι είθισται να πραγματοποιείται μια διάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη λήξη της Προεδρίας και αυτό θα γίνει τον Απρίλιο. Όπως επίσης και η διάσκεψη των Γενικών Διευθυντών των Εθνικών Κοινοβουλίων και των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων.
Με τη σειρά του ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ανέφερε: « Η σημερινή μου επίσκεψη συμπίπτει με την υποβολή σήμερα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Νόμου, της έκθεσης πεπραγμένων του Υφυπουργού για τα πεπραγμένα της Κυπριακής Προεδρίας. Επέδωσα σήμερα και στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων αντίγραφο της έκθεσης αυτής, όπως προβλέπεται στον Νόμο. Είχα επίσης τη μεγάλη τιμή και χαρά να έχω την ευκαιρία και προσωπικά να σας ευχαριστήσω και να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου γιατί συμβάλατε πάρα πολύ και εσείς και οι πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου και όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου και όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας στην επιτυχή έκβαση της Κυπριακής Προεδρίας μέσα από τις κοινοβουλευτικές δραστηριότητες της Προεδρίας, οι οποίες πραγματικά έχουν εντυπωσιάσει και τα εγκωμιαστικά αυτά σχόλια που ακούστηκαν είναι πάρα πολλά και, όπως αναφέρατε κύριε Πρόεδρε, έχουμε ανοίξει και καινούριους δρόμους στην κοινοβουλευτική διάσταση.
Πέρα από αυτό νομίζω αποδείχθηκε μέσα από την Κυπριακή Προεδρία ότι η Πολιτεία και η κυπριακή κοινωνία μπορούν να πετύχουν πολλά. Η Προεδρία δεν είναι έργο ενός, είναι έργο όλων. Ήταν πολύ μεγάλη και συλλογική προσπάθεια. Ήταν για εμένα ιδιαίτερη τιμή που μου ανατέθηκε αυτή η αποστολή, να προσωποποιήσω κατά κάποιον τρόπο την Κυπριακή Προεδρία, αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε το έργο κανενός, ούτε της Γραμματείας, ούτε των υπηρεσιών μας, των μελών της Βουλής και του προσωπικού της Βουλής, των ανθρώπων μας στις Βρυξέλλες και όλης της κυπριακής κοινωνίας που επέτρεψε αυτή την επιτυχία της Κύπρου. Αποδείχθηκε σεμνά και ταπεινά ότι ο τόπος μπορεί, ότι ο τόπος καταξιώθηκε και για μένα δεν μένει τίποτα άλλο να πω πέρα από το γεγονός ότι μπορώ σήμερα, με μεγάλη μου συγκίνηση, να πω με αυτή την ευκαιρία ότι μπόρεσα να δώσω ένα μικρό μέρος του οφειλόμενου χρέους προς την πατρίδα μας».
Κληθείς να σχολιάσει πώς πέτυχε την εξοικονόμηση αυτών των 16 εκατομμυρίων η Κυπριακή Προεδρία, ο κ. Μαυρογιάννης είπε: « Όπως εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός από τη Βουλή για την Κυπριακή Προεδρία ήταν 61,7 εκατομμύρια, αλλά υπήρχαν κάποιες προηγούμενες δαπάνες για την ανακαίνιση του Συνεδριακού Κέντρου που δεν ήταν ακριβώς μέσα στον προϋπολογισμό μας. Μιλάμε γύρω στα 62 εκατομμύρια συνολικά. Εμείς κάναμε εξοικονόμηση 16 εκατομμυρίων με τελικό συνολικό κόστος 42 εκατομμύρια. Για τις δαπάνες της Γραμματείας είχαν προβλεφθεί 28 εκατομμύρια και εμείς πετύχαμε να εξοικονομήσουμε 12 εκατομμύρια καθώς και τέσσερα εκατομμύρια περίπου από άλλες δαπάνες που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό. Με απόλυτη ευπρέπεια και αξιοπρέπεια η Κύπρος δεν υπολείπεται σε τίποτα, έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει ως Προεδρία και μπορώ να πω ότι έκανε και περισσότερα. Και με πνεύμα γενναιοδωρίας και με πνεύμα φιλοξενίας που ήταν και το κεντρικό μας μήνυμα. Όλοι έμειναν κατενθουσιασμένοι από όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώσαμε, τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και όλες οι κρατικές υπηρεσίες, απλώς προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να περιορίσουμε τα έξοδα. Για παράδειγμα να σας πω ότι πολλές Προεδρίες έχουν δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ για θέματα δημοσίων σχέσεων. Ξέρετε πόσα έχουμε δαπανήσει εμείς; Μηδέν».
Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι στο τέλος του μηνός η θητεία του Υφυπουργού Προεδρίας, με βάση τον Νόμο που εγκαθίδρυσε τον θεσμό του Υφυπουργού Προεδρίας για την Κυπριακή Προεδρία, λήγει και ο Νόμος του επιτρέπει να επανέλθει στη δημόσια υπηρεσία στην προηγούμενη θέση που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών.