18/1/13

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ


                                                                      ΗΜΕΡ.: 18.01.13

1.  Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ - 17.1.13
Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε για ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών, αλλά διαπραγματεύτηκε σκληρά με την Τρόικα και πέτυχε να αφαιρεθεί από το αρχικό Μνημόνιο η ονομαστική απαίτησή της για ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων οργανισμών.

Αυτό που κατʼ αρχάς συμφωνήθηκε στο Μνημόνιο είναι ότι σε περίπτωση που το δημόσιο χρέος της Κύπρου κριθεί ότι είναι μη βιώσιμο, αν είναι αναγκαίο, θα εξεταστεί και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. ΔΗΚΟ, ΔΗΣΥ και ο υποψήφιός τους κ. Αναστασιάδης ασμένως αποφάσισαν ότι το χρέος της Κύπρου είναι μη βιώσιμο και ταυτόχρονα έκριναν ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις.

Τόση ανυπομονησία όσο αυτή για τις ιδιωτικοποιήσεις έδειξαν και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Ενώ η Κυβέρνηση έδινε τη μάχη για να σώσει τους ημικρατικούς οργανισμούς τόσο το ΔΗΚΟ και ο ΔΗΣΥ όσο και ο κ. Αναστασιάδης πίεζαν την Κυβέρνηση να υπογράψει άρον-άρον το Μνημόνιο, όταν αυτό προέβλεπε ιδιωτικοποιήσεις.

Έχει πλέον γίνει φανερό στους πολίτες ότι η ρητορική τους εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων είναι απλώς προπέτασμα καπνού για κάλυψη της πραγματικής τους θέσης που είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. 

2.  Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τονΥπουργό Εξωτερικών του Σουλτανάτου του Ομάν - 17.1.13
Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Αρμόδιο επί των Εξωτερικών Σχέσεων του Σουλτανάτου του Ομάν κ. YusufbinAlawibinAbdullah, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση της καςΥπουργού. Η επίσκεψη αυτή, που αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών του Ομάν στην Κύπρο, εντάσσεται στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Κύπρου και Ομάν.

Ζητήματα διμερών σχέσεων, το Κυπριακό, οι τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στην περιοχή της Νότιας Γειτονιάς, και ιδιαίτερα στη Συρία, καθώς και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου ήταν μεταξύ των θεμάτων συζήτησης κατά τη σημερινή συνάντηση. Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα των Διμερών Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Σουλτανάτου του Ομάν.

Στις δηλώσεις της προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, η Υπουργός Εξωτερικώνεξέφρασε χαράκαιτιμή πουκαλωσορίζειστην Κύπρο τον Υπουργό σημειώνοντας ότι η εν λόγω επίσκεψη αποτελεί ορόσημογια τις διμερείςσχέσεις της Κύπρου και του Ομάν.

Η δρΜαρκουλλή ανέφερε ότι το άνοιγμα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μουσκάτ είναι ένα από τα σοβαρά και αποφασιστικά μέτρα που έχουν ληφθείπρος την ενίσχυση και περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ενώπρόσθεσε πως η Κύπρος προσβλέπει στο άνοιγμα Πρεσβείας του Ομάν στη Λευκωσία. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε ότι είναι σημαντικό να προωθηθεί η ανταλλαγή επισκέψεων, σε όλα τα επίπεδα, καθώς και η ολοκλήρωση σημαντικών διμερών συμφωνιών. «Το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράψαμε σήμερα μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις μας, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση στην πολιτική σφαίρα, μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου», ανέφερε η κα Υπουργός. Σημείωσε δε ότι ανταλλάγηκαν ιδέες για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, η αφαλάτωση και διαχείριση των υδάτων, καθώς επίσης και τα ενεργειακά θέματα.

Η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης τον ομόλογό της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό το οποίο, όπως ανέφερε, αποτελεί θέμα εισβολής και κατοχής και μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ευχαρίστησε, επίσης, τον κ. Υπουργό για τη στάση αρχών που τηρεί το Σουλτανάτο του Ομάν, με πλήρη σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και για την υποστήριξή του προς την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και την επανένωση του νησιού και του λαού της.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στο θέμα της έρευναςκαι εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, η κα Υπουργός δήλωσε ότι η διαδικασία που ακολουθείται από την Κυπριακή Δημοκρατία συνάδει πλήρως με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, με ιδιαίτερη έμφαση στη Συρία. Οι δύο Υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στη δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα, με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων ζωών.

Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η κα Μαρκουλλήεπανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου σε μια συνολική προσέγγιση η οποία θα οδηγήσει σε μία λύση δύο κρατών. «Η πρόσφατη αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής σε μη μέλος (non-memberobserverstate) στα Ηνωμένα Έθνη, την οποία η Κύπρος υποστήριξε βασισμένη στη μακρόχρονη θέση αρχής της στο παλαιστινιακό ζήτημα, αποτελεί μια ιστορική στιγμή στις μακροχρόνιες προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού για ανεξαρτησία», ανέφερε η δρΜαρκουλλή, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για άμεση επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Επιπλέον, εξέφρασε εκ νέου την καταδίκη της Κύπρου για την εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη η οποία αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και βλάπτει τις ειρηνευτικές προσπάθειες, ενώ τόνισε ότι απαιτείται η εφαρμογή περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές.

Από πλευράς του, ο κ. YusufbinAlawibinAbdullah εξέφρασε τη χαρά του ιδίου και της συνοδείας του που βρίσκονται στην Κύπρο, «μια φιλική χώρα», όπως επισήμανε, σημειώνοντας ότι η σχέση μεταξύ του Σουλτανάτου του Ομάν και της Κυπριακής Δημοκρατίας «είναι ιδιαίτερη». Όπως δήλωσε, η χώρα του επιθυμεί όπως προωθηθεί περαιτέρω αυτή η σχέση, ειδικά σε έναν αριθμό τομέων όπου οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν, προσθέτοντας ότιτο Ομάν καλωσορίζει την επιχειρηματική κοινότητα και τις εταιρείες που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να ενισχύσει την υποδομή της. Σημείωσε δε ότι προσβλέπουν σε κάθε πιθανή ευκαιρία που μπορεί να ενδυναμώσει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Επιπλέον, ευχαρίστησε την Κύπρο για τη θέση της σε σχέση με τον αραβικό κόσμο, ιδιαιτέρως μέσω της υποστήριξής της προς την Παλαιστίνη. «Προσβλέπουμε στην επίλυση αυτού του θέματος», τόνισε, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει βήματα προς την επίλυση αυτής της κρίσης, κάτι που, όπως σημείωσε, θα φέρει περισσότερη σταθερότητα καθώς και κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. YusufbinAlawibinAbdullah ανέφερε επίσης ότι η υπογραφή του ΜνημονίουΣυναντίληψης δείχνει την επιθυμία για συνεργασίαμεταξύ των δυο Υπουργείων Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να εργαστούν από κοινούγια την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στον κόσμο.

3.  Προεδρικές Εκλογές 2013
Yποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες των υποψηφίων στις Προεδρικές Εκλογές ως ακολούθως:

Πρόγραμμα υποβολής υποψηφιοτήτων18 Ιανουαρίου 2013 – ξενοδοχείο «Χίλτον»

Υποψήφιος                                                                                      Ώρα προσέλευσης
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ                                                                                       9.00 π.μ.
ΜΑΚΑΡΙΑ ΑΝΤΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ                                                                  9.15 π.μ.
ΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ                                                                                         9.30 π.μ.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ (ΟΥΤΟΠΟΣ)                                                              9.45 π.μ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ                                                                           10.00 π.μ.
ΛΟΥΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ                                                                                    10.15 π.μ.
ΠΡΑΞΟΥΛΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ                                                 10.30 π.μ.
ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ                                                                            10.45 π.μ.
ΣΟΛΩΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ                                                                                  11.00 π.μ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ                                                                                  11.15 π.μ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ                                                                     11.30 π.μ.

4.  Η Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Δουβλίνο - 17.1.13
H Υπουργός Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται στο Δουβλίνοτο διήμερο 17-18 Ιανουαρίου και το οποίο διοργανώνεται από την Ιρλανδική Προεδρία.

Οι εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου άρχισαν με τη συζήτηση
των προοπτικών θετικής συνεισφοράς της μετανάστευσης και της κινητικότητας στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην ΕΕ.Σε τοποθέτησή της η κα Μαύρου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ πρέπει να καταβάλει συλλογική προσπάθεια για να αξιοποιηθεί η μετανάστευση για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και για να προβληθεί περισσότερο η σημαντική συνεισφορά των μεταναστών στην προσπάθεια αυτή, ως αντίβαρο στις τάσεις ξενοφοβίας που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη. «Η οικονομική εξυγίανση και η ευημερία των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί προτεραιότητά μας και πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», επισήμανε η Υπουργός Εσωτερικών.

Στην ημερήσια διάταξη του Άτυπου Συμβουλίου ήταν και το θέμα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία. Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν από τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κ. AntónioGuterresγια την έκταση των δυσμενών ανθρωπιστικών συνεπειών ως αποτέλεσμα της κρίσης αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για ανακούφιση των πληγέντων. Σε τοποθέτησή της η Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά  το περασμένο εξάμηνο για αντιμετώπιση της κρίσης και για στήριξη τόσο των εκτοπισθέντων όσο και των γειτονικών χωρών, ιδιαίτερα μέσω της δημιουργία ενός Περιφερειακού Προγράμματος Προστασίας. Παράλληλα, η κα Μαύρου επανέλαβε τη θέση της Κύπρου για την όσο το δυνατόν πιο συλλογική αντιμετώπιση της κατάστασης στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης.


5.  Ομιλία του Υπουργού Συγκοινωνιών και ΄Εργων κ. Ευθύμιου Φλουρέντζου
στη δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα τον απολογισμό του έργου
του Υπουργείου στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ - 17.1.13
«Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να σας παρουσιάσω το Κλιμάκιο Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων που συντόνισε και εργάστηκε - με τους εκπροσώπους των Τμημάτων του Υπουργείου που βρίσκονται σήμερα εδώ αλλά και τους εκπροσώπους μας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ - για την προετοιμασία και την επιτυχημένη άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας.  Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε από τη σημερινή παρουσίαση, η επίτευξη του μεγάλου αυτού εθνικού στόχου, αποτέλεσε προϊόν ομαδικής και συντονισμένης εργασίας αλλά και επίπονης προσπάθειας. 

Στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη θα αναφερθούμε στα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων καθώς επίσης και στην πολύπλευρη συνεισφορά του Υπουργείου στην επιτυχημένη οργάνωση κατά την άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Έχοντας πολυδιάστατες αρμοδιότητες με έντονο  αναπτυξιακό χαρακτήρα, το Υπουργείο μας κλήθηκε κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας να προωθήσει στο Συμβούλιο της ΕΕ πανευρωπαϊκές πολιτικές και επιδιώξεις.  Διαχειριστήκαμε θέματα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ευρωπαίων πολιτών. 

Παράλληλα, τολμήσαμε και θέσαμε προτεραιότητες προωθώντας με επιτυχία πολιτικές που φέρουν πλέον το στίγμα της Κυπριακής Προεδρίας και που συμβάλλουν στην προώθηση της Βιώσιμης και Έξυπνης Ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, έχουμε επιτύχει να επαναπροσδιορίσουμε την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ.  Μέσα από ειδική Υπουργική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί αρμόδιοι για θαλάσσια θέματα, στη παρουσία του Προέδρου Barroso και του Προέδρου Χριστόφια, διαμόρφωσαν και υιοθέτησαν τη Διακήρυξη της Λεμεσού.  Πρόκειται για μια αμιγώς κυπριακή πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και των εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου.  Η Διακήρυξη της Λεμεσού αποτελεί ορόσημο για τον τρόπο που θα πρέπει να προωθήσουμε τις θαλάσσιες και ναυτιλιακές δραστηριότητες για να συμβάλουμε ουσιαστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης,  αξιοποιώντας πλήρως τον θαλάσσιο πλούτο και τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης που απορρέουν από τις θάλασσες μας.  Οι σχετικές αναφορές του Προέδρου Barroso κατά την παρουσίαση της Διακήρυξης, οι οποίες εμφανίζονται στη διαφάνεια, είναι χαρακτηριστικές του τρόπου που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποδέχτηκε τη στρατηγική αυτή προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας και της σημασίας που προσδίδει αυτή στη Διακήρυξη της Λεμεσού.

Επιπρόσθετα επιδιώξαμε με επιτυχία τη σύζευξη δύο κεντρικών πολιτικών της ΕΕ (Ψηφιακού Θεματολογίου και Μεταφορών) με την ανάδειξη του ρόλου της ψηφιακής τεχνολογίας στην αειφόρο ανάπτυξη των μεταφορών της ΕΕ.  Ήταν η πρώτη φορά που εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου οργάνωσε κοινή Συνάντηση Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών.

Μέσα από τα Συμπεράσματα που υιοθέτησε η Κυπριακή Προεδρία και τα οποία χαιρετίστηκαν από το σύνολο των κρατών μελών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συζητήθηκαν τρόποι που θα συμβάλουν:

(α) στην Ελεύθερη Χρήση Πληροφοριών και Δεδομένων ως βασικών στοιχείων στις Ευφυείς Μεταφορές και
(β) στην ανάπτυξη Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών και την Πολυτροπικότητα εντός και μεταξύ πόλεων

Υπογραμμίζεται ότι τα εν λόγω Συμπεράσματα παρουσιάστηκαν από την Κυπριακή Προεδρία στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών που φιλοξενήθηκε τον Οκτώβριο στην Αυστρία.  Το γεγονός αυτό προσέθεσε κύρος στις προσπάθειες και στον ρόλο που διαδραμάτισε η Κυπριακή Προεδρία στην ανάπτυξη των μεταφορών στην Ευρώπη.
Στις Βρυξέλλες, στις αρμόδιες Ομάδες Εργασίας και κατ’ επέκταση στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, διαχειριστήκαμε με επιτυχία και προωθήσαμε θέματα και νομοθετικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν προς ένα βιώσιμο και αποτελεσματικότερο σύστημα Μεταφορών και Επικοινωνιών στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα,
·           Με βάση τις συμβιβαστικές προτάσεις της Προεδρίας, επετεύχθη συμφωνία στο Συμβούλιο επί της νομοθετικής πρότασης που συμβάλλει στη βέλτιστη χρήση της χωρητικότητας των αερολιμένων της ΕΕ, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και της ανταγωνιστικότητας των αεροπορικών εταιρειών.

·           Οι Υπουργοί Μεταφορών μέσα από τις επίπονες προσπάθειες της Προεδρίας κατέληξαν σε συμφωνία επί  της δέσμης μέτρων ενσωμάτωσης των διατάξεων της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας στο Κοινοτικό Δίκαιο, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των ναυτικών.

·           Το Συμβούλιο ενέκρινε Πολιτική Συμφωνία σε σχέση με την Πρόταση Κανονισμού που αφορά τη συσκευή ελέγχου στον τομέα των οδικών μεταφορών (ταχογράφος) και κατέληξε επίσης σε Γενική προσέγγιση για τον περιοδικό έλεγχο των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους.  Πρόκειται για δύο προτάσεις η εφαρμογή των οποίων θα συνδράμει ουσιαστικά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, στην ενίσχυση της προστασίας των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση των εκπομπών ρύπων στο τομέα των οδικών μεταφορών.

·           Το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα σχετικά με την Εξωτερική Πολιτική Αερομεταφορών της ΕΕ, το περιεχόμενο των οποίων αποτελεί τη βάση για αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων στο τομέα των αερομεταφορών σε διεθνές επίπεδο.  Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, κ. SiimKallas ανέφερε “Θα ήθελα να συγχαρώ την Κυπριακή Προεδρία για τα άριστα προετοιμασμένα Συμπεράσματα Συμβουλίου, τα οποία συνιστούν στέρεα βάση για να ενισχύσουμε τις αεροπορικές σχέσεις μας με σημαντικούς διεθνείς εταίρους”.
·           Η Κυπριακή Προεδρία διαχειρίστηκε επίσης θέματα που αποσκοπούν στη βελτίωση των Ευρωπαϊκών Δικτύων Υποδομών.  Συγκεκριμένα επιτεύχθηκε πρόοδος σχετικά με τη σύσταση της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», η οποία καθορίζει τους κανόνες και τα κριτήρια κοινοτικής χρηματοδότησης, με στόχο τη βελτίωση των Διευρωπαϊκών Δικτύων στους τομείς των Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας. Πρόκειται για τομείς που μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης για να τεθούν γερές βάσεις στην οικονομία της Ευρώπης, ιδιαίτερα σήμερα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

·           Δώσαμε επίσης έμφαση στα Ευρωπαϊκά Συστήματα Δορυφορικής Ραδιοπλοήγησης (Galileo και EGNOS) σημειώνοντας σημαντική πρόοδο επί της σχετικής νομοθετικής πρότασης για τη διακυβέρνηση, τη χρηματοδότηση και την εμπορική εκμετάλλευση τους. Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GlobalNavigationSatelliteSystem) το οποίο θα καταστήσει την Ευρώπη αυτάρκη σε συστήματα δορυφορικού εντοπισμού θέσεως με προηγμένες εφαρμογές στις μεταφορές, στην κινητή επικοινωνία, την ασφάλεια, την έρευνα και διάσωση, την προστασία του περιβάλλοντος κλπ.

·           Η Κυπριακή Προεδρία με τους χειρισμούς της έδωσε το στίγμα της στον στόχο για μια πιο Ψηφιακή Ευρώπη. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας επιτεύχθηκε πρόοδος επί νομοθετικής πρωτοβουλίας που αναμένεται να ενδυναμώσει την Ενιαία Αγορά της ΕΕ, τόσο μέσω της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στις ψηφιακές συναλλαγές όσο και μέσω της διευκόλυνσης της ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και δημόσιων διοικήσεων. Πρόοδος επίσης σημειώθηκε σχετικά με τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την περαιτέρω χρήση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα, καθώς και τη μέγιστη αξιοποίηση των συναφών διαθέσιμων πόρων στην ΕΕ.

·           Η Προεδρία προώθησε επίσης θέματα που συμβάλλουν στην ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριών στην Ευρώπη ενώ με δική της πρόταση προωθήθηκε στο Συμβούλιο η σύσταση ομάδας εργασίας με οριζόντια αρμοδιότητα εξέτασης θεμάτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Τα πιο πάνω αποτελούν τμήμα των θεμάτων που κληθήκαμε να διαχειριστούμε στα πλαίσια της εξάμηνης Προεδρίας.  Το σύνολο των θεμάτων και των αποτελεσμάτων της Κυπριακής Προεδρίας στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων καθώς και των συναντήσεων που οργανώθηκαν από το Υπουργείο, καταγράφονται στο Ενημερωτικό Δελτίο που ετοίμασε το Κλιμάκιο Ευρωπαϊκών Θεμάτων και το οποίο έχετε ενώπιον σας.

Η συνεισφορά του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων δεν περιορίστηκε μόνο στην επιτυχημένη διαχείριση νομοθετικών προτάσεων και στον εμβολιασμό των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προτεραιότητες που εκπονήθηκαν και προωθήθηκαν από την Κυπριακή Προεδρία.  Το Υπουργείο μας είχε καταλυτικό ρόλο τόσο στην οργανωτική πτυχή, με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και τη διακίνηση των συνέδρων, όσο και στην προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με σημαντικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό».

Καταλήγοντας ο κ. Υπουργός ανέφερε τα εξής:  «Το θεματολόγιο που κλήθηκε να διαχειριστεί η Κυπριακή Προεδρία στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και τα αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί μέσα από τους χειρισμούς της Κυπριακής Προεδρίας, προσδίδουν αξία στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δημιουργήσει ανάπτυξη κατά τρόπο έξυπνο και αειφόρο.

Επιπρόσθετα, οι πρωτοβουλίες που είχαν τεθεί από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και αφορούσαν την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική καθώς και τους τομείς των  μεταφορών και τηλεπικοινωνιών είχαν σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να ευθυγραμμίζονται με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αλλά και να εμβολιάζουν με κυπριακό άρωμα τις κοινές μας επιδιώξεις.  Από τα εγκωμιαστικά σχόλια των εταίρων μας και των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιστεύω ότι έχουμε συνδράμει στην υλοποίηση σημαντικών ευρωπαϊκών στόχων ενώ παράλληλα εκτιμώ ότι έχουν δημιουργηθεί σημαντικές αλυσιδωτές θετικές προεκτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των τομέων και στην Κύπρο.

Η επιτυχημένη άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας αφήνει σημαντική κληρονομιά στην Κύπρο. Αποκτήσαμε την κατάλληλη εμπειρογνωμοσύνη, κερδίσαμε τον σεβασμό τόσο των εταίρων μας όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Κύπρος απέκτησε νέες δυνατότητες, γνώσεις και σημαντική δικτύωση στα ευρωπαϊκά δρώμενα που θα πρέπει να αξιοποιηθούν.  Επιβάλλεται να επενδύσουμε πάνω σ’αυτό το επίτευγμα, βελτιώνοντας  τις εθνικές μας επιδόσεις, προωθώντας με όραμα και στόχευση αλλά και με μεγαλύτερη πλέον σοφία τα εθνικά μας συμφέροντα ως ενεργοί εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

6.Ομιλία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων
κ. Αλέκου Μιχαηλίδη στη δημοσιογραφική διάσκεψη με θέματον απολογισμό του έργου του Υπουργείουστο πλαίσιο την Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ - 17.1.13
Αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ,

Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

Όπως ανέφερε ήδη και ο κ. Υπουργός η συνεισφορά του Υπουργείου μας στην επιτυχημένη άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας υπήρξε ουσιαστική και πολύπλευρη.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση των υποδομών που απαιτούνται για την επιτυχή διοργάνωση των Υπουργικών και όλων των άλλων συναντήσεων που διοργανώθηκαν επί Κυπριακής Προεδρίας. 

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου είχε την ευθύνη της εκ βάθρων ανακαίνισης του Συνεδριακού Κέντρου η οποία ολοκληρώθηκε εντός των χρονοδιαγραμμάτων.  Στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, φιλοξενήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν επί Κυπριακής Προεδρίας. Επιπρόσθετα δημιουργήθηκε το  Κέντρο Τύπου σε τμήμα του ξενοδοχείου Φιλοξενία για να καλύψει τις ανάγκες των ξένων ανταποκριτών και των ντόπιων εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης. 

Το Συνεδριακό Κέντρο ανταποκρίθηκε απόλυτα στις απαιτήσεις των Υπουργικών Συναντήσεων και των άλλων υψηλού επιπέδου συνεδρίων, ενώ τα εγκωμιαστικά σχόλια  των συνέδρων και των δημοσιογράφων συνηγορούν στο γεγονός ότι οι κτηριακές υποδομές και ο εξοπλισμός τους με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας δημιούργησαν εξαιρετικές εντυπώσεις.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων προώθησε επίσης την κατασκευή της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου με τη μέθοδο μελέτης - κατασκευής σε χρονικό διάστημα 11 μηνών, όπως προνοείτο στο σχετικό συμβόλαιο το οποίο περιλαμβάνει επίσης δωδεκαετή συντήρηση. Η αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 300 άτομα σε καθιστό γεύμα και μέχρι 500 άτομα σε καθιστή γραμμική διάταξη για διαλέξεις και παρουσιάσεις.

Το κτήριο περιλαμβάνει την κυρίως αίθουσα, τους προθαλάμους και όλους τους απαραίτητους υποστηρικτικούς χώρους, τόσο στο ισόγειο (εμβαδού 750 m²) όσο και στο υπόγειο (εμβαδού 520 m²) καθώς και τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων.
Το κτήριο είναι ενεργειακής απόδοσης κατηγορίας Α και διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και επίπλωση, καθώς και όλα τα απαραίτητα για τη χρήση του συστήματα.  Το  Έργο παραλήφθηκε τον Απρίλιο 2012 και έκτοτε έχει φιλοξενήσει τουλάχιστον 30 εκδηλώσεις.

Επιπρόσθετα από την έγκαιρη ολοκλήρωση των κτηριακών υποδομών για την Προεδρία, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων μέσω του Τμήματος Δημοσίων  Έργων προώθησε διάφορες βελτιωτικές εργασίες στο κυρίως οδικό δίκτυο της Λευκωσίας με έμφαση στις προσβάσεις των εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιούνταν για σκοπούς εκδηλώσεων της Κυπριακής Προεδρίας.  Συγκεκριμένα έγινε επάλειψη ασφαλτικού τάπητα σε κύριες οδικές αρτηρίες στη Λευκωσία, αποκατάσταση της υφιστάμενης σήμανσης, κατασκευάστηκαν πεζοδρόμια και ράμπες αναπήρων, βάφτηκαν κάγκελα και καθαρίστηκαν δρόμοι τόσο στο αστικό δίκτυο αλλά και στους αυτοκινητόδρομους.
Το Τμήμα Δημοσίων Έργων προχώρησε επίσης στην κατασκευή τοίχων αντιστήριξης στη Λεωφόρο Λεμεσού και στην τοπιοτέχνιση νησίδων ενώ τοποθετήθηκε αστικός εξοπλισμός σε δρόμους όπως π.χ. κάλαθοι, παγκάκια, πινακίδες. Με τη συμβολή και του Δήμου Αγλαντζιάς έγινε καθαρισμός και βάψιμο κρασπεδόλιθων παρά το Συνεδριακό Κέντρο, σημαιοστολισμός και βελτίωση των προσβάσεων στις εγκαταστάσεις του Κέντρου καθώς και διαμόρφωση των χώρων στάθμευσης παρά το Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.

Πέρα από τα πιο πάνω, έγινε κατορθωτή η έγκαιρη παράδοση στην κυκλοφορία των τριών λωρίδων κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου από την Αλάμπρα μέχρι την είσοδο της Λευκωσίας, έργο που σε συνδυασμό με την κατασκευή του κυκλοφοριακού κόμβου παρά το ΓΣΠ, έχει αποσυμφορήσει τη διακίνηση οχημάτων και έχει αυξήσει τα επίπεδα ασφάλειας.  Η κατασκευή πριν από την έναρξη της Προεδρίας του δρόμου αυτού, στον οποίο διακινούνται  καθημερινά 65  χιλιάδες οχήματα, βελτίωσε τη γενική εικόνα στην είσοδο της πρωτεύουσας αφήνοντας στο παρελθόν τις τεράστιες ουρές των αυτοκινήτων και τη συνεπακόλουθη ταλαιπωρία των οδηγών.

Επιπρόσθετα, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών είχε αναλάβει τον συντονισμό των μεταφορών όλων των επισήμων και των χιλιάδων συνέδρων που θα επισκέπτονταν την Κύπρο κατά την εξάμηνη περίοδο της Προεδρίας μας.  Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ευρεία χρήση του συστήματος δημόσιων μεταφορών από τους Ευρωπαίους αντιπροσώπους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο. 

Όλες οι διακινήσεις πραγματοποιήθηκαν με χρονική ακρίβεια και απόλυτη ασφάλεια.  Συγκεκριμένα το Τμήμα Οδικών Μεταφορών διαχειρίστηκε αποτελεσματικά τον στόλο των 44 κυβερνητικών οχημάτων που διατέθηκαν για τις μετακινήσεις των υπουργών, των Επιτρόπων και άλλων αξιωματούχων που επισκέφθηκαν την Κύπρο και με δικό του προσωπικό πραγματοποίησε τις μετακινήσεις τους και των συνοδειών τους, κυρίως από και προς τα αεροδρόμια.  Μόνο για τις Άτυπες Υπουργικές Συναντήσεις μεταφέρθηκαν περίπου 2.500 πρόσωπα και έγιναν περίπου 2.000 μετακινήσεις με τα εν λόγω οχήματα.

Ο κεντρικός συντονισμός γινόταν από προσωπικό του Τμήματος και της Γραμματείας Κυπριακής Προεδρίας, το οποίο συνεργαζόταν με άλλες Υπηρεσίες όπως την Αστυνομία, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και υπηρεσίες του αεροδρομίου.  Όσον αφορά τις άλλες  200 συναντήσεις και δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν εντός του εξαμήνου, εξυπηρετήθηκαν περίπου 15.000 ξένοι σύνεδροι και έγιναν γύρω στις 85.000 μετακινήσεις προσώπων, περιλαμβανομένων και μετακινήσεων επιβατών μειωμένης κινητικότητας. 

Πέρα από τις υποδομές και τις διακινήσεις των συνέδρων επισημαίνεται ότι το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ προχώρησε την 1η Ιουλίου 2012 στην έκδοση γραμματοσήμων. Η σειρά αποτελείται από ένα γραμματόσημο των €0,51 (50.000) και μια μινιατούρα περιορισμένης ποσότητας (20.000) με ονομαστική αξία €10,00. Κυκλοφόρησαν επίσηςΦάκελοιΠρώτηςΗμέραςΚυκλοφορίας.

Η Κυπριακή Προεδρία αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία προβολής του τόπου μας σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία πέντε εκθέσεις στο εξωτερικό και μια έκθεση στην Κύπρο με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ προβάλλοντας αξιόλογα αρχαιολογικά εκθέματα μας σε κορυφαία μουσεία της Ευρώπης καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. 

Συγκεκριμένα διοργανώθηκαν οι εκθέσεις:
(α)     «Αρχαία Κύπρος: Διάλογοι Πολιτισμών» στα Βασιλικά Μουσεία Τέχνης και Ιστορίας στις Βρυξέλλες
(β)     «Η Κύπρος μεταξύ του Βυζαντίου και της Δύσης, 4ος έως 16ος αιώνας» στο Μουσείο του Λούβρου
(γ)     «Κύπρος, το Νησί της Αφροδίτης» στη Ρώμη
(δ)     «City of Gold: The Archaeology of Polis Chrysochous, Cyprus»στιςΗνωμένεςΠολιτείεςτηςΑμερικής
(ε)     «anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου ανά τους Αιώνες» στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Κυπριακού Μουσείου

Η προσέλευση στις πιο πάνω εκθέσεις ήταν αθρόα.  Επισημαίνεται μάλιστα ότι στις Βρυξέλλες, όπως και στο Κυπριακό Μουσείο, η περίοδος των Εκθέσεων έχει παραταθεί μέχρι τον Μάρτιο. Λεπτομέρειες καταγράφονται στο Ενημερωτικό Δελτίο που ετοίμασε το Κλιμάκιο Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

7.  Συμβούλιο Ασφαλείας – Ειρηνευτική Δύναμη Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο - 17.1.13
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είχε σήμερα (17.1.13) κλειστές διαβουλεύσεις υπό την προεδρία του Μονίμου Αντιπροσώπου του Πακιστάν Πρέσβη MasoodKhan, στη διάρκεια των οποίων ενημερώθηκε από την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο LizaButtenheim για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, UNFICYP, της οποίας η θητεία λήγει στις 31 Ιανουρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να υιοθετήσει το ψήφισμα το οποίο θα ανανεώνει τη θητεία της UNFICYP για άλλους έξι μήνες στις 24 Ιανουαρίου.

8.  Διορισμός του κ. Ανδρέα Παναγίδη ως μέλους της Διοικούσας Επιτροπής
του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου - 17.1.13
Σε χθεσινή συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε  το διορισμό του πρώην εκπαιδευτικού κ. Ανδρέα Παναγίδηως μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου σε αντικατάσταση  του κ. Μάριου Χατζηγιαννάκη ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του λόγω του διορισμού του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας.

Ο κ. Ανδρέας Παναγίδης ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση τόσο ως φοιτητής  όσο και ως εκπαιδευτικός. Έχει συγγράψει διδακτικά εγχειρίδια για το Λύκειο και δημοσίευσε πολλά άρθρα και μελέτες στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της Κύπρου και της Ελλάδας. Από το 2006 μέχρι το 2009 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.Είναι ιδρυτικό μέλος της  ΕΔΕΚ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ.



9.  Παράταση της διάρκειας κυπριακής έκθεσης αρχαιοτήτων στις Βρυξέλλες - 17.1.13
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι λόγω της εξαιρετικής επιτυχίας της έκθεσης «Αρχαία Κύπρος: Διάλογοι Πολιτισμών», που διοργανώθηκε στα Βασιλικά Μουσεία Τέχνης και Ιστορίας στις Βρυξέλλες στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διάρκεια της έκθεσης παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων: www.mcw.gov.cy/da.

10.  Παράταση της διάρκειας της έκθεσης «anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου ανά τους Αιώνες»
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανταποκρινόμενο στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού, ανακοινώνει ότι παρατείνεται η διάρκεια της έκθεσης «anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου ανά τους Αιώνες» μέχρι τις 3/3/201.

Η έκθεση βρίσκεται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Κυπριακού Μουσείου. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων: www.mcw.gov.cy/da.



Διευθύντρια